OS Dag 10 (Dames): Ook Groot-Brittannië naar halve finale

Niet alleen de Oranje Dames plaatsten zich maandag voor de halve finale van de Olympische Spelen. Ook Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Duitsland schaarden zich bij de laatste 4.

Groot-Brittannië – Spanje 3-1 (3-0)

De Britten gaven de Spanjaarden, die verrassend de kwartfinale hadden gehaald, geen schijn van kans. Na het 1e kwart stonden ze al met 2-0 voor, mede dankzij een doelpunt van Helen Richardson-Walsh, die komend seizoen voor Bloemendaal speelt. Ze tipte een voorzet vanaf links prima binnen. Vlak voor rust zette Lily Owsley de 3-0 op het scorebord, waardoor de wedstrijd halverwege al zo goed als zeker beslist was.

Na rust was er voor de toeschouwers weinig meer te beleven, tot aan de slotfase. Kampong-speelster Georgina Oliva Isern zette in de 53e minuut de 3-1 op het scorebord. Daarna kreeg Spanje 3 strafcorners, maar die gingen er allemaal niet in. In de halve finale speelt Groot-Brittannië tegen Nieuw-Zeeland, dat van Australië won.

‘8 Georgie Twigg 1-0
’13 Helen Richardson-Walsh 2-0
’27 Lily Owsley 3-0
’53 Georgina Oliva Isern 3-1

Verenigde Staten – Duitsland 1-2 (0-2)

In de 7e minuut belandde de bal uit de kluts recht voor de forehand van Marie Mavers, die hard binnen flatste: 0-1. ‘Jetzt geht’s loss’, scandeerde het Duitse publiek al. En inderdaad: na een aantal sterke aanvallen van de Verenigde Staten kon Duitsland er op snelheid uit. Lisa Altenburg vond net een klein gaatje om uit te halen met haar backhand, en schoot de bal prachtig het dak in. De Verenigde Staten begonnen het 2e kwart aanvallend, wat leek te resulteren in een goal, echter werkte Katherine Reinprecht de bal met haar been in plaats van haar stick binnen. De Verenigde Staten versierden ook nog een strafcorner in het 2e kwart, maar de tip-variant werd goed doorzien door de Duitse verdediging.

In het 3e kwart hadden de Amerikaanse dames een aantal kansen, maar ook Duitsland kon er af en toe levensgevaarlijk en snel uitkomen. Een Duitse strafcorner van Julia Muller werd knap gekeerd door keepster Jaclyn Briggs. De Verenigde Staten verdienden op basis van het 3e en 4e kwart een doelpunt, maar hij viel niet. De Duitse dames hielden, hoewel ze minder fit leken dan de Amerikanen, knap stand. Tot 4 minuten voor tijd. Katelyn Falgowski werkte de bal, via een Duitse stick, de goal in. ‘Op zijn Duits’ winnen lukten de Amerikanen echter niet: in de laatste paar minuten werd niet meer gescoord. Daardoor plaatst Duitsland, nummer 9 op de wereldranglijst, zich knap voor de halve finale. Daarin treffen de Duitse dames Nederland of Argentinië.

‘7 Marie Mavers 0-1
’13 Lisa Altenburg 0-2
’56 Katelyn Falgowski 1-2

Nieuw-Zeeland – Australië 4-2 (2-0)

Anita McLaren zette Nieuw-Zeeland in de 6e minuut op voorsprong in de kwartfinale tussen de 2 buurlanden. De snelle spits sleepte uit een strafcorner heerlijk raak in de kruising. Australië had vervolgens met 2 strafcorners kansen op de gelijkmaker, maar keepster Sally Rutherford zat er goed bij. Het spel golfde snel heen en weer, maar ook in het 2e kwart was Nieuw-Zeeland net iets feller, en kwam er beter uit dan Australië. Een reeks strafcorners die nog goed werden verdedigd door de Australische dames leidde uiteindelijk toch de 2-0 in. Kelsey Smith tipte uit een strafcornervariant mooi binnen.

De Nieuw-Zeelandse dames leken fitter, en konden elkaar beter vinden met korte passes dan de Australische dames. Maar: Australië krabbelde op na rust en scoorde de aansluitingstreffer via de stick van Kathryn Slattery, die alert reageerde op de rebound van een strafcorner. Nieuw-Zeeland bracht de marge niet veel later echter weer naar 2. Een stuiterbal zeilde door de Australische verdediging, waardoor Gemma Flynn vrij kon intikken. Nieuw-Zeeland behield de grip op de wedstrijd en scoorde ook de 4e. Olivia Merry kon haar stick nog net tegen de voorzet van Stacey Michelsen krijgen, en verraste daar keepster Rachael Lynch mee: 4-1. 2 minuten voor tijd deed Slattery nog iets terug, maar verder dan 4-2 kwam Australië niet. Nieuw-Zeeland toonde zich feller en effectiever dan Australië, en plaatst zich voor de halve finale.

‘6 Anita MacLaren 1-0 (sc)
’23 Kelsey Smith 2-0
’32 Kathryn Slattery 2-1 (sc)
’38 Gemma Flynn 3-1
’42 Olivia Merry 4-1
’58 Kathryn Slattery 4-2

Nederland – Argentinië 3-2 (2-0)

‘5 Lidewij Welten 1-0