OS Dag 2 (Dames): Nieuw-Zeeland en Oranje doen goede zaken

De Oranje Dames en Nieuw-Zeeland hebben na de 1e speelronde in Rio de Janeiro de leiding genomen in Poule A. Nederland was met maar liefst 5-0 te sterk voor Spanje, Nieuw-Zeeland won met 4-1 van Zuid-Korea. China en Duitsland hielden elkaar in evenwicht, net als Japan en India, de enige wedstrijd die vandaag gespeeld werd uit poule B.

China – Duitsland 1-1 (1-1)

3 minuten had Duitsland nodig om op voorsprong te komen tegen China. Lisa Altenburg schoot de eerste echte kans van de wedstrijd binnen. Hongxia Li en ook Na Wang kregen vervolgens kansen op de gelijkmaker, maar stuitten op Duitse doelvrouw Kristina Reynolds. In het 2e kwart waren weinig kansen te zien, behalve een Chinese strafcorner, die goed werd verdedigd door de Duitse dames. Een 2e strafcorner bracht China wel op gelijke hoogte: in de 27e minuut schoot Yang Peng binnen. In de 2e helft hadden beide ploegen de kans de voorsprong te pakken, maar dat lukte niet. Eindstand: 1-1.

3. Lisa Altenburg 0-1
27. Yang Peng (sc) 1-1

Nederland – Spanje 5-0 (4-0)

De Oranje Dames waren in hun 1e wedstrijd op de Olympische Spelen met 5-0 veel te sterk voor Spanje, op voorhand 1 van de zwakkere teams in poule A. Lees hier het wedstrijdverslag.

12. Lidewij Welten 1-0
16. Laurien Leurink 2-0
19. Marloes Keetels 3-0
23. Maartje Paumen (sc) 4-0
49. Maartje Paumen (sc) 5-0

Japan – India 2-2 (2-0)

Net voor het einde van het eerste kwart scoorde Japan de openingstreffer tegen India. Uit een strafcornervariant flatste Emi Nishikori raak. In het 2e kwart was Japan de betere partij. De Indiase dames, die voor het eerst sinds 36 jaar weer meedoen aan de Olympische Spelen, verdedigden. In de 27e minuut breidde de Japanse dames de score uit: Mie Nakashima tipte mooi binnen in de korte hoek uit een backhandvoorzet. In de 2e helft vocht India zich terug in de wedstrijd. Rani sloeg ouderwets maar hard binnen uit de strafcorner, en tekende zo voor de 2-1. Even daarna kwam India op gelijke hoogte. Na een strafcorner die niet uit de verf kwam tikte Lilima Minz de bal mooi hoog binnen uit de rebound: 2-2. In de laatste fase van de wedstrijd had Japan het beste kansen, maar kon de ploeg niet doordrukken. 2-2 zal voor Japan voelen als een verlies, en voor India, 13e op de wereldranglijst, als winst. Door het gelijkspel staan Japan en India nu op een gedeeld 3e plaats in poule B, onder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Nieuw-Zeeland – Zuid-Korea 4-1 (3-0)

Nieuw-Zeeland besliste de wedstrijd tegen Zuid-Korea al vroeg. Kirsten Pearce tekende voor de eerste treffer in de 9e minuut, waarna Charlotte Harrison de score 9 minuten later verdubbelde. En het werd voor rust nog erger voor Zuid-Korea. Gemma Flynn scoorde uit een mooie strafcornervariant de 3e voor Nieuw-Zeeland. Na de rust liep Nieuw-Zeeland nog verder uit, in deze wedstrijd die werd gefloten door de Nederlandse scheidsrechter Fanneke Alkemade. Petrea Webster schreef net na rust de 4-0 op haar naam. Ook Korea kreeg wat kansen, maar met name Mihyun Park liet het liggen in de afronding. In het slot van de wedstrijd deed Zuid-Korea nog iets terug. Via de stick van Hyunji Kim werd het 4-1. Dat was meteen ook de einduitslag van de wedstrijd, waarmee Nieuw-Zeeland de koppositie pakt in poule A, en een flinke tik uitdeelt aan de Zuid-Koreanen.

9. Kirsten Pearce 1-0
18. Charlotte Harrison 2-0
20. Gemma Flynn (sc) 3-0
33. Petrea Webster 4-0
54. Hyunji Kim 4-1