OS Dag 2 (Heren): Australië verliest, Monsterzege België

Op de 2e hockeyspeeldag van de Olympische Spelen komen in Poule A alle landen in actie. Koploper Spanje mag het opnemen tegen de nummer 1 van de wereld Australië en België treft het gastland Brazilië. Tegen het zwakker geachte Nieuw-Zeeland boekte Groot-Brittannië een teleurstellend resultaat: het kwam niet verder dan 2-2 en blijft voorlopig 5e. In Poule B is Nederland-Ierland de enige wedstrijd.

01.30 uur Australië – Spanje 0-1 (0-1)

Spanje zorgde in het slotduel van de 2e speeldag voor een grote stunt door wereldkampioen Australië te verslaan. Al in de 6e minuut verschalkte Alex Casasayas de doelman van de Kookaburras, waarna de Zuid-Europeanen ervoor kozen om zich in te graven voor het eigen doel. De Aussies kozen de aanval, creëerden kansen maar benutten deze niet. In de slotminuten speelde de huidige nummer 1 van de wereld met 11 veldspelers om de gelijkmaker te forceren, maar de Spanjaarden hielden knap stand.

Australië – Spanje 0-1 (0-1)

6. Alex Casasayas

00.30 uur Brazilië – België 0-12 (0-5)

Onder toeziend oog van hun koning Filip, die naast voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge vanaf de tribune toekeek, boekten de Belgen zondagavond een monsterzege op gastland Brazilië. Voor rust kreeg de Braziliaanse doelman Rodrigo Faustino 5 goals om zijn oren. Na rust deed België er nog een schepje bovenop. Het scorebord bleef na het laatste fluitsignaal uiteindelijk hangen op een pijnlijke 0-12 stand. Saillant detail: bij de Belgen scoorden maar liefst 10 verschillende spelers.

23.00 uur Nederland – Ierland 5-0 (2-0)

Tegen 1 van de zwakkere broerders uit de poule, Ierland, kwamen de Oranje Heren geen enkel moment in gevaar. Met 2 treffers van Mink van der Weerden, Jeroen Hertzberger en de 1e olympische doelpunten van Mirco Pruyser en Jorrit Croon, een juweeltje, werd het 4-0 voor Nederland. Lees het complete wedstrijdverslag hier.

Nederland – Ierland 5-0 (2-0)
7. Mink van der Weerden (sc) 1-0
8. Jorrit Croon 2-0
40. Mink van der Weerden (sc) 3-0
42. Mirco Pruyser 4-0
60. Jeroen Hertzberger 5-0

22.00 uur Groot-Brittannië – Nieuw-Zeeland 2-2 (2-2)

Het begon zo voortvarend voor Groot-Brittannië, dat tegen Nieuw-Zeeland het slechte resultaat van een dag eerder tegen België hoopte te doen vergeten, toen David Condon al na 115 seconden de bal achter Black Sticks-keeper Devon Manchester werkte. Het lukte de Britten niet de 1-0 voorsprong mee te nemen naar het 2e kwart, want Kane Russell maakte nog in Q1 de gelijkmaker. De Kiwi’s pakten zelfs een voorsprong dankzij Hayden Phillips in de 19e minuut. Aanvoerder Barry Middelton trok de stand 5 minuten voor rust weer gelijk. GB en Nieuw-Zeeland hebben beide na 2 wedstrijden slechts 1 punt.

Groot-Brittannië – Nieuw-Zeeland 2-2 (2-2)
2. David Condon 1-0
14. Kane Russell 1-1
19. Hayden Phillips 1-2
25. Barry Middleton 2-2