OS dag 2 (m): Australië vernedert India, Kiwi’s winnen thriller

Een dag om snel te vergeten voor Graham Reid. De bondscoach van India ging met zijn mannen kiezelhard onderuit tegen Australië, zijn vaderland. Na zestig meedogenloze minuten stokte de teller op 7-1, in het voordeel dus van de Aussies. Titelhouder Argentinië klopte gastland Japan, 2-1. Verder was Nieuw-Zeeland in een thriller te sterk voor Spanje (4-3).

Australië – India 7-1 (4-0)
De messen zullen maandag geslepen worden in de Indiase pers, die immer hunkert naar successen uit vervlogen tijden. De start op dit toernooi van de Indiërs (3-2 zege op Nieuw-Zeeland) was naar behoren, het vervolg allerminst. Hoewel India aardig begon en bijvoorbeeld twee corners kreeg in het eerste kwart, was Australië zondag een heleboel maatjes te groot voor de ploeg van Reid. Bij rust stond het al 4-0, daarna scoorden de Kookaburras nog driemaal en redde India de eer. Australië leidt de dans in poule A met zes uit twee, India blijft vooralsnog steken op drie punten.

Reid was na afloop van het duel tegen Australië, vanzelfsprekend, teleurgesteld. ‘Hockey is soms een raar spel. Ik vond ons vandaag bij vlagen niet minder, maar waar wij de kansen niet maken, scoorde Australië wel. Zij kwam daardoor in de mood. En als dat het geval is, is Australië een moeilijk team om tegen te spelen.’

Dark horse

India werd voor dit toernooi bestempeld als een dark horse voor de titel. Ook in eigen land zijn de verwachtingen hooggespannen. ‘India heeft een geweldige historie’, weet Reid. ‘Onze fans verwachten daardoor altijd veel van ons. Het is belangrijk dat wij ons focussen op de volgende wedstrijd en de goede dingen uit dit duel meenemen. Ik denk dat we in het derde kwart hebben laten zien hoe goed we kunnen hockeyen. Ik zeg de laatste zes maanden al dat wij, als we in goeden doen zijn, van iedereen kunnen winnen.’

Volgens Reid is het wel een nadeel dat zijn ploeg de afgelopen maanden geen wedstrijden kon spelen vanwege de covid-maatregelen. ‘Ik wil dat niet aandragen als excuus, maar het is wel de realiteit. Overigens niet alleen voor ons, maar vooral alle ploegen behalve de Europese teams die het EK hebben gespeeld. Het kost daardoor meer tijd om in het toernooi te groeien.’

Spanje – Nieuw-Zeeland 3-4 (1-2)
Een wedstrijd die zich, voor ons als Nederlanders, afspeelde in de schaduw van het optreden van Oranje tegen Zuid-Afrika. En dat is hartstikke jammer. Want ze maakten er een heerlijke wedstrijd van, Spanje en Nieuw-Zeeland. Stephen Jenness, op een blauwe maandag nog actief voor SCHC, opende het bal met een harde knal in de korte hoek. Het bleek het startsein voor een hockey-rollercoaster, waarin Nieuw-Zeeland twee keer op voorsprong kwam maar Spanje zich ook telkens terugvocht. Marc Bolto, ook hij speelt komend seizoen bij HGC, maakte in Q3 de 3-2 voor Spanje uit een corner. In het laatste kwart bracht Kane Russell, eveneens uit een corner, de Kiwi’s op gelijke hoogte. Die 3-3 was een passende stand geweest, maar Jake Smith sloeg – met wat fortuin – nogmaals toe voor Nieuw-Zeeland, dat daardoor van de nul afkomt.

Japan – Argentinië 1-2 (0-2)
Olympisch kampioen Argentinië heeft z’n eerste zege te pakken op deze Spelen. De Zuid-Amerikanen namen vroeg in de wedstrijd – binnen twintig minuten – een 2-0 voorsprong en die schade kon Japan niet meer repareren. De ploeg van Siegfried Aikman deed prima mee en creëerde meer schotkansen dan de Argentijnen, maar produceerde veel te laat de 2-1. Die viel namelijk pas in de allerlaatste minuut via de stick van Kenta Tanaka, de aanvaller van HGC. Absoluut het vermelden waard was de prachtige tweede treffer van Argentinië. Het schot van Nico Keenan (speler van Klein Zwitserland), een knalharde volley, gaat absoluut meedingen naar de prijs voor mooiste treffer van dit toernooi.

‘5 José Tolini (sc) 0-1
’19 Nico Keenan 0-2
’60 Kenta Tanaka 1-2

Nederland – Zuid-Afrika 5-3 (2-3)
Lees het uitgebreide wedstrijdverslag van het duel tussen de Oranje Heren en Zuid-Afrika