OS Dag 2 (v): Nieuw-Zeeland veegt de vloer aan met Argentinië

Argentinië – de nummer twee van de wereld – kende een waardeloze start van het olympisch toernooi. In hun eerste groepswedstrijd gingen Las Leonas meteen onderuit tegen Nieuw-Zeeland (3-0). Ook regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië  verloor de eerste wedstrijd. Duitsland was met 1-2 te sterk. Bij Japan-China vielen de meeste doelpunten (3-4).

Groot-Brittannië-Duitsland 1-2 (1-1)

Regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië begon het toernooi met een nederlaag tegen Duitsland, één van de grootste concurrenten van Oranje in de strijd om het goud. De Britten kwamen na dertien minuten nog wel op voorsprong, maar uiteindelijk was het Duitsland dat met 1-2 won, mede dankzij een doelpunt van oud-SCHC-spits Charlotte Stapenhorst.

’13 Sarah Jones 1-0 (sc)
’24 Viktoria Huse 1-1 (sb)
’33 Charlotte Stapenhorst 1-2

Engeland juicht nadat het op 1-0 voorsprong is gekomen. Foto: FIH/WorldSportPics

Australië – Spanje 3-1 (0-0)

Bij Australië-Spanje was vooral het begin van het derde kwart spectaculair. In de eerste drie minuten vielen meteen drie goals: twee van Australië en één van Spanje. Vier minuten later werd er wéér gescoord: opnieuw door de Aussies (3-1). Dat bleek uiteindelijk de eindstand te zijn.

’31 Ambrosia Malone 1-0
’32 Emily Chalker 2-0
’33 Beatriz Perez 2-1
’37 Grace Stewart 3-1 (sc)

Spanje-keepster Maria Ruiz. Foto: FIH/WorldSportPics

Japan – China 3-4 (1-2)

De meest doelpuntrijke wedstrijd van deze ochtendsessie in Tokio was die tussen de Aziatische hockeygrootmachten Japan en China. Zowel bij een stand van 0-2 als bij een stand van 2-3 knokte Japan, waar Taeke Taekema strafcornertrainer is, zich terug van een achterstand. Toch was het China dat de overwinning binnensleepte, dankzij de 3-4 acht minuten voor tijd.

Nieuw-Zeeland – Argentinië 3-0 (0-0)

Argentinië is een van de landen die het Nederland op papier lastig zouden kunnen maken in de strijd om het goud. Toch begonnen Las Leonas slecht aan het toernooi. In de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland moesten ze in het derde kwart twee tegendoelpunten incasseren uit een strafcorner. In het derde kwart maakte Holly Pearson er 3-0 van. Een bijzonder stroeve start voor de Argentijnen, die hunkeren naar de eerste olympische titel in de geschiedenis van het vrouwenhockey.

’35 Kelsey Smith 1-0 (sc)
’40 Hope Ralph 2-0 (sc)
’54 Holly Pearson 3-0

Agustina Albertarrio van Argentinië. Foto: FIH/WorldSportPics