OS Dag 3 (Dames): Argentinië boekt 1e zege

Wat gebeurde er maandag op dag 3 in het vrouwentoernooi van de Olympische Spelen? Argentinië boekte zijn 1e zege van het toernooi, Australië verloor voor de 2e keer en heeft nog altijd 0 punten.

01:30 uur: Argentinië – Japan (B) 4-0 (2-0)

Na de 1-2 nederlaag tegen de Verenigde Staten boekte Argentinië zijn 1e overwinning van deze Olympische Spelen. Japan bleek geen geduchte tegenstander voor Las Leonas te zijn. Noel Barrionuevo maakte 2 goals in de eerste 20 minuten. In het laatste kwart bouwden  Carla Rebecchi en Maria Jose Granatto de voorsprong uit naar 4-0. Door de overwinning klimt Argentinië naar de 3e plaats in poule B.

Argentinië – Japan 4-0 (2-0)
13. Noel Barrionuevo 1-0
18. Noel Barrionuevo 2-0
48. Carla Rebecchi 3-0
50. Maria Jose Granatto 4-0

00:30 uur: Spanje – China (A) 0-2 (0-2)

De vrouwen van Spanje verloren hun 2e duel op rij. Na de 5-0 nederlaag tegen Nederland was dit keer China met 0-2 te sterk. In de 8e minuut kwam China op voorsprong dankzij Zhao Yudiao. Ruim een kwartier later maakte Peng Yang er 0-2 van.  De Aziaten staan nu – achter Nederland – op de 2e plaats in poule A, samen met Duitsland.

Spanje – China 0-2 (0-2)
8. Zhao Yudiao 0-1
25. Peng Yang 0-2

23.00 uur India – Groot-Brittannië (B) 0-3 (0-2)

India kwam er niet aan te pas tegen Groot-Brittannië, maar toch duurde het lang voordat de Britten hun veldoverwicht konden omzetten in goals. Giselle Ansley opende in de 24e minuut de score uit een strafcorner: ze pushte precies tussen de Indiase keepster en lijnstop in. Vrijwel meteen daarna scoorde Groot-Brittannië nog een keer. Na goed doordrukken van Alex Danson kon Nicola White intikken. Diezelfde Danson was begin 2e helft zelf het eindstation na een snelle aanval van Groot-Brittannië. De ervaren spits kwam goed voor haar man en tikte slim binnen. De 1e echte kans voor India kwam pas 10 minuten voor tijd, maar de strafcorner werd er goed uitgelopen door de Britse verdediging. Met nog een paar seconden op de klok kreeg India de ultieme kans op een eretreffer, maar Britse keepster Maddy Hinch hield haar doel schoon. Eindstand: 0-3, waardoor Groot-Brittannië samen met de Verenigde Staten aan kop gaat in poule B.

’24 Giselle Ansley (sc) 0-1
’26 Nicola White 0-2
’32 Alex Danson 0-3

22.00 uur Nederland – Zuid-Korea (A) 4-0 (2-0)

De Nederlandse dames wonnen met 4-0 van Zuid-Korea. Kelly Jonker had een groot aandeel in de zege: zij scoorde 3 keer. Lees hier het wedstrijdverslag.

‘8 Kelly Jonker 1-0
’29 Kelly Jonker 2-0
’41 Kelly Jonker (sc) 3-0
’45 Carlien Dirkse van den Heuvel 4-0

18.30 uur Nieuw-Zeeland – Duitsland (A) 1-2 (1-1)

Een spectaculair begin dat voor een veelbelovende wedstrijd leek te zorgen. Na precies 19 seconden mocht Jana Teschke uithalen op het doel van Sally Rutherford. Maar wellicht zat de schrik er zo in vanwege de snelle kans, waardoor er geen vroege goal viel te bejubelen. Voor Duitsland althans, want Nieuw-Zeeland zag wel wat in een snelle goal en maakte dat waar via een knappe tip-inn van Petrea Webster. In eerste instantie was het voor Duitsland even zoeken naar een antwoord, maar met nog 8 minuten te spelen in de eerste helft kwam dat er wel. Pia-Sophie Oldhafer speelde zichzelf vrij in de cirkel en sloeg dwars door het midden de gelijkmaker binnen

In de 2e helft kwam Duitsland via Anne Schroder op een 2-1 voorsprong uit een mislukte strafcorner. Dat leidde tot grote onvrede bij de Nieuw-Zeelandse dames. Na lang twijfelen vroegen ze dan ook om een beoordeling door de videoscheidsrechter, maar volgens de scheidsrechters op het veld waren ze daar te laat mee. Na een spannende slotfase zonder doelpunten was het Duitsland dat er net zoals de mannelijke collega’s met de punten vandoor ging. Hierdoor staan ze in ieder geval tot de wedstrijd van Nederland bovenaan.

Nieuw-Zeeland – Duitsland 1-2 (1-1)
10. Petrea Webster 1-0
22. Pia-Sophie Oldhafer 1-1
44. Anne Schroder 1-2

15.00 uur Australië – VS (B) 1-2 (0-1)

Bij de wedstrijd tussen Australië en de VS was het lang wachten op vuurwerk. Pas na 7 minuten kon het eerste Amerikaanse schot op doel worden genoteerd, een minuut later gevolgd door een zelfde Australische poging. Veel leverde het eerste kwart niet op, waardoor het 0-0 bleef. Het eerste doelpunt van de wedstrijd zou vallen uit een strafcorner en wel voor de VS. Michelle Vitesse bracht haar team in de 24e minuut op voorsprong op het moment dat ze in overtal speelden in verband met een groene kaart voor Madonna Blyth.
In het 3e kwart leek het erop dat de VS op zoek ging naar een verlossende 2e treffer, maar was het toch vooral Australië dat aanspraak maakte op de gelijkmaker. Die kwam er bijna via een strafcorner (waarbij de VS zonder succes de videoscheidsrechter tegen inschakelde) maar de VS hield knap stand. Sterker nog, via een mislukte strafcorner werd de voorsprong nog voor het eind van het 3e kwart verdubbeld door Caitlin van Sickle. Toch werd het nog een kwartier lang spannend, omdat vlak voor het eind van het 3e kwart kwam Australië op 1-2. Dat bleek, ondanks een sterk slotoffensief van beide landen, de eindstand.

Australië – Verenigde Staten 1-2 (0-1)
24. Michelle Vitesse 0-1
41. Caitlin van Sickle 0-2
43. Kathryn Slattery 1-2