OS dag 3 (v): GB en Las Leonas boeken eerste zeges

Op dag drie van de Olympische Spelen hebben de vrouwen van Groot-Brittannië en Argentinië hun eerste overwinningen geboekt. De Britse titelhouders waren na een moeizame start Zuid-Afrika met 4-1 de baas. Las Leonas rekenden af met Spanje: 3-0.

Duitsland – India 2-0 (1-0)

Duitsland deed simpelweg wat het moest doen in de tweede poulewedstrijd. Winnen dus. De vice-Europees kampioen klopte India, dat – net als tegen Nederland – lang meedeed, maar uiteindelijk capituleerde. Captain Niki Lorenz, spelend met haar veelbesproken regenboogband, opende na twaalf minuten de score uit een strafcorner, die vrij schaars waren. Veldkansen waren er veel meer voor de ploeg van Xavier Reckinger. Uit één van die mogelijkheden sloeg Club an der Alster-middenvelder Anne Schröder toe, 2-0. Het gevolg: Duitsland komt net als Nederland op zes punten. Het India van Sjoerd Marijne staat nog met lege handen.

’12 Nike Lorenz 1-0 (sc)
’35 Anne Schröder 2-0

Shihori Oikawa bezorgde Japan een hoopvolle start. Foto: FIH/Worldsportpics

Nieuw-Zeeland – Japan 2-1 (2-1)

Zonder al te veel indruk te maken schreef Nieuw-Zeeland de tweede driepunter bij van dit toernooi. Na de imposante 3-0 zege op Argentinië volgde een 2-1 overwinning tegen Japan. Nipt dus. De thuisploeg nam zelfs de leiding, doordat Shihori Oikawa een corner raak pushte. Het zorgde voor een dikke smile bij de cornertrainer van Japan, Taeke Taekema. Die glimlach verdween echter als sneeuw voor de zon toen Olivia Merry (geslagen corner) en Hope Ralph (intikker na mislukte corner) de Kiwi’s aan de goede kant van de scores brachten. De ruststand bleek ook de eindstand: 2-1.

’18 Shihori Oikawa 0-1 (sc)
’26 Olivia Merry 1-1 (sc)
’28 Hope Ralph 2-1 (sc)

Ellie Rayer wordt bejubeld na de gelijkmaker van de Britten. Foto: FIH/Worldsportpics

Groot-Brittannië – Zuid-Afrika 4-1 (1-1)

Ze verloren van Duitsland en ook tegen Zuid-Afrika ging het allerminst vanzelf voor de ploeg die in Rio goud won, Groot-Brittannië. Zuid-Afrika nam vroeg de leiding, omdat corneraangever Nicole Walraven – haar moeder zwom voor Zimbabwe op de Spelen van 1980 – vogelvrij mocht intikken. Na de gelijkmaker van Ellie Rayer, in de slotminuut van het tweede kwart, pakte GB na rust door. Via Lily Owsley, Laura Unsworth en opnieuw Rayer liep de score op naar 4-1. Aan de treffer van Unsworth ging een klassieke verdedigingsfout vooraf; Zuid-Afrika poogde de bal in de opbouw breed te spelen, maar leverde in bij de Britse routinier, die een vrije doortocht had naar het doel.

‘6 Nicole Walraven 0-1 (sc)
’30 Ellie Rayer 1-1
’39 Lily Owsley 2-1
’40 Laura Unsworth 3-1
’50 Ellie Rayer 4-1

Valentina Raposo bracht Argentinië in het vierde kwart op voorsprong. Foto: FIH/Worldsportpics

Argentinië – Spanje 3-0 (0-0)

Las Leonas herstelden zich tegen Spanje van de zeperd die ze hiervoor opliepen tegen Nieuw-Zeeland. Maar ook zij kregen de overwinning allerminst cadeau. Spanje, halve finalist op het afgelopen EK, boog pas in het laatste kwart voor de podiumkandidaat uit Zuid-Amerika. Valentina Raposo, slechts achttien jaar, zorgde voor de bevrijdende openingstreffer. Spanje kreeg via voormalig Kampong-speelster Maria López, uit een corner nog de kans op de gelijkmaker. Haar slag leverde geen treffer op, een tip-in van Agustina Albertarrio en een strafbal van Noel Barrionuevo wel. De score liep daardoor op naar een geflatteerde 3-0.

’47 Valentina Raposo 1-0  (sc)
’57 Agustina Albertarrio 2-0
’59 Noel Barrionuevo 3-0 (sb)

Australië – China 6-0 (2-0)

Australië presteert op de Olympische Spelen vooralsnog uitstekend. Na de winst op Spanje in poule B won de nummer vier van de wereld ook overtuigend van tegenstander China.

Speelster van de wedstrijd was Emily Chalker, die in het tweede kwart eerst de 1-0 maakte en vervolgens ook de 2-0. In de gewonnen wedstrijd tegen Spanje (3-1) scoorde Chalker ook al één keer. De Aussies waren veel sterker dan China en boekten een overtuigende zege. Tot aan de 54ste minuut was de stand 3-0, maar in de slotfase wisten de Hockeyroos knap uit te lopen naar 6-0.

Het doelpunt van Grace Stewart was pijnlijk voor de Chinese keepster Li Dongxiao, die de bal door haar benen liet glippen. In 2018 werd Dongxiao voor een jaar geschorst omdat ze positief was getest op sibutramine, een middel om overgewicht tegen te gaan. Haar vervanger Ye Jiao presteerde uitstekend en werd in 2018 genomineerd voor de prijs van Wereldkeepster van het Jaar. Dongxiao slaagde er na haar schorsing in om zich terug te vechten onder de lat.

’16 Emily Chalker 1-0
’22 Emily Chalker 2-0
’31 Brooke Peris 3-0
’54 Ambrosia Malone 4-0
’56 Stephanie Kershaw 5-0
’60 Grace Stewart 6-0

Australië won met 6-0 van China. Foto: FIH/WorldSportPics

Nederland – Ierland 4-0 (1-0)

Lees hier het uitgebreide wedstrijdverhaal.