OS Dag 4 (Heren): Australië onderuit tegen België

Australië heeft dinsdag verloren van België. De Red Lions waren met 1-0 te sterk voor de Aussies, die bij lange na niet het spel van een titelfavoriet op de mat legden. Het is al de 2e nederlaag van Australië dit toernooi. Brazilië ging opnieuw kansloos ten onder, dit keer tegen Groot-Brittannië (1-9). India boekte een knappe zege op Argentinië, Duitsland won van Ierland.

Teams die zich gekwalificeerd hebben voor de kwartfinale: België, Spanje (poule A), Nederland en Duitsland (poule B).

De standen in de poules staan onderaan dit artikel.

01.30 uur België – Australië (A) 1-0 (1-0)

De Belgen kwamen aan het begin van het 2e kwart via een mooie aanval op voorsprong. Arthur van Doren sloeg de bal de cirkel in, waarna Thomas Briels ‘m bij de 1e paal aannam en door z’n eigen benen naar Tanguy Cosyns speelde, die de bal bij de 2e paal binnen tikte. Een dikverdiende voorsprong. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd Australië echter sterker. In het laatste kwart hing de gelijkmaker in de lucht, maar de Belgen hielden stand.

België- Australië 1-0 (1-0)
16. Tanguy Cosyns 1-0

23.00 uur Brazilië – Groot-Brittannië (A) 1-9 (1-3)

In het stadion dat voor het eerst behoorlijk gevuld was met Braziliaanse toeschouwers, kwam het thuisland zowaar op voorsprong. Uit een strafcornervariant maakte Stephane Smith het allereerste doelpunt van de Brazilianen op de Olympische Spelen. In de 12 minuut had Groot-Brittannië de achterstand alweer ongedaan gemaakt; het werd toen 1-2.

Daarna liepen de Britten over de Brazilianen heen. In de laatste 8 minuten gingen ze zelfs met een vliegende keep spelen om aan het doelsaldo te werken. Deze wissel viel dusdanig verkeerd bij het Braziliaanse publiek dat de vliegende keep bij ieder balcontact werd uitgefloten. De wissel hielp wel, want Groot-Brittannië maakte 4 goals in de laatste 7 minuten.

59. Sam Ward 1-9

RIO DE JANEIRO (Brazilië) - Spandoek voor Patrick en Yuri van der Heijden van Brazilië, tijdens de poulewedstrijd hockey heren Brazilie-Groot Brittannie tijdens de Olympische Spelen . COPYRIGHT KOEN SUYK

(foto: KNHB/Koen Suyk)

18.30 uur Nederland – Canada (B) 7-0 (3-0)

De Oranje Heren wonnen op de 18e verjaardag van Jorrit Croon simpel van Canada en staan 2e in Poule B. Lees het volledige wedstrijdverslag hier. Met deze zege is Oranje, net als Duitsland, reeds geplaatst voor de kwartfinale. De echte testen voor Nederland, de wedstrijden tegen de huidige nummer 3 India en nummer 1 Duitsland, volgen later deze week.

Nederland – Canada 5-0 (3-0)
9. Seve van Ass (sc) 1-0
25. Mink van der Weerden (sc) 2-0
29. Jeroen Hertzberger 3-0
41. Jeroen Hertzberger 4-0
52. Mink van der Weerden (sc) 5-0
58. Robbert Kemperman 6-0
60. Mink van der Weerden (sc) 7-0

17.30 uur Duitsland – Ierland (B) 3-2 (1-1)

Wat minder ruim dan van tevoren wellicht gedacht, maar Duitsland won wel van Ierland: 3-2. Het is alweer de 3e zege van Die Honamas op deze Olympische Spelen. Aanvoerder Moritz Fürste nam de 1e 2 treffers van Duitsland voor zijn rekening, Martin Zwicker maakte de 3e. Voor Ierland scoorden Eugen Magee en Michael Darling. Duitsland voert Poule B fier aan met de volle score 9 uit 3. Ierland is vooralsnog puntloos.

Duitsland – Ierland 3-2 (1-1)
13. Moritz Fürste (sc) 1-0
26. Eugen Magee 1-1
38. Moritz Fürste (sc) 2-1
42. Martin Zwicker 3-1
59. Michael Darling 3-2

16.00 uur Argentinië – India (B) 1-2 (0-1)

India heeft zich op knappe wijze gerevancheerd voor de Duitse tegentreffer in de laatste 3 seconden een dag eerder. Tegen Argentinië werd gewonnen en zo brachten de Indiërs Los Leones de 1e nederlaag van deze Spelen toe. De Argentijnen kregen genoeg kansen. Gedurende de wedstrijd speelde de Zuid-Amerikanen op 4 momenten met een man meer door kaarten aan de kant van India. In de laatste 10 minuten, na zijn aansluitingstreffer, mocht Gonzalo Peillat 4 keer aanleggen vanaf kop cirkel voor een strafcorner. Dit leidde allemaal niet tot de gelijkmaker.

Argentinië – India 1-2 (0-1)
8. Chinglensana Kangujam (sc) 0-1
35. Kothajit Khadangbam 0-2
49. Gonzalo Peillat (sc) 1-2

15.00 uur Nieuw-Zeeland – Spanje (A) 2-3 (2-2)

Nieuw-Zeeland kreeg het deksel lelijk op de neus toen opponent Spanje 26 seconden voor tijd er met de buit vandoor ging. Door een gele kaart van Sergi Enrique stonden de Black Sticks in de eindfase van de 3e poulewedstrijd met een man meer op het veld en kregen een aantal strafcorners. Goalie Francisco ‘Quico’ Cortés redde echter en Blair Hilton trachtte de tegenstoot met een sliding eruit te halen. De scheidsrechter zag er echter een overtreding in en stuurde Hilton ook met geel eraf. Uit de hervatte aanval scoorde Xavier Lleonart.

Nieuw-Zeeland – Spanje 2-3 (2-2)
1. Roc Oliva 0-1
3. Simon Child 1-1
10. Alex Casasayas 1-2
30. Simon Child (sc) 2-2
60. Xavier Lleonart 2-3