OS Dag 5 (Dames): Argentinië verliest van Groot-Brittannië

Argentinië heeft woensdag in poule B verloren van Groot-Brittannië. De Britten waren met 3-2 te sterk. Australië pakte de 1e punten en stoomt direct op naar een 4e plek in de poule. India zakt door de ruime nederlaag juist weg naar plaats 6.

In poule A, de poule van Nederland, won Nieuw-Zeeland de openingswedstrijd van de dag 5 met 1-2 van Spanje. Ook de Duitsers wonnen hun duel, van Zuid-Korea. Nederland zegevierde op het nippertje tegen China. De nieuwe situatie in Poule A is dat Nederland de lijst aanvoert met 9 punten en net zoals Duitsland (met 7 punten) zeker is van de kwartfinales. Spanje en Zuid-Korea staan puntloos onderaan.

De standen in de poules staan onderaan dit artikel.

23.00 uur China – Nederland (A) 0-1 (0-0)

De Oranje Dames hebben woensdag met 1-0 gewonnen van China door een doelpunt in de laatste minuut van Kitty van Male. Daarmee hebben ze zich gekwalificeerd voor de kwartfinale, waarin de tegenstander nog onbekend is. Het hele verslag lees je hier.

China – Nederland 0-1 (0-0)
59. Kitty van Male 0-1

22.00 uur Verenigde Staten – Japan (B) 6-1 (3-0)

Een flitsende start bij de vrouwen van de Verenigde Staten! Al na 22 tellen mochten de dames van Japan de bal uit het net vissen na een goal van Melissa Gonzalez. Ook een 2e treffer liet niet lang op zich wachten, want Kathleen Bam maakte in de 5e minuut al de 2-0. Daarna was het even wachten op een 3e treffer, maar ook die kwam op Amerikaanse naam, waardoor er met een 3-0 stand werd gerust.

Na rust werden er nog 4 doelpunten gescoord en werd de Japanse eer ook nog gered door Mie Nakashima die een strafcorner wist te verzilveren. Om ook maar enig sprankje hoop weg te nemen reageerde de VS rap met hun 5e treffer. Het was weer Kathleen Bam uit een veldgoal. Een kunstje dat ze 4 minuten voor tijd herhaalde om de 6-1 eindstand op het bord te krijgen.

56. Kathleen Bam 6-1

18.30 uur Groot-Brittannië – Argentinië (B) 3-2 (2-0)

De vrouwen van Argentinië zijn nog niet in de topvorm. Dit keer verloren ze met 3-2 van Groot-Brittannië. De Britten stonden in het 3e kwart mede dankzij 2 goals van Helen Richardson-Walsh met 3-0 voor toen de Argentijnen zich terugknokten tot 3-2.

Eerder verloor Argentinië ook al van de Verenigde Staten. De enige overwinning die tot nu toe geboekt werd, was de 4-0 zege op Japan. Groot-Brittannië blijft door de zege op de 1e plaats staan.

Groot-Brittannië – Argentinië 3-2 (2-0)
23. Helen Richardson-Walsh 1-0 (sc)
25. Helen Richardson-Walsh 2-0
38. Sophie Bray 3-0
41. Florencia Habif 3-1
42. Florencia Habif 3-2 (sc)

RIO DE JANEIRO (Brazilië) - supporters of Argentina during the poolmatch between the women of Great Britain and Argentina . COPYRIGHT KOEN SUYK

(foto: KNHB/Koen Suyk)

17.30 uur Duitsland – Zuid-Korea (A) 2-0 (0-0)

Tot de 55e minuut vielen er geen doelpunten in het duel Duitsland – Zuid-Korea. Op dat moment maakte Hannah Kruger een einde aan de brilstand via een strafcorner. 2 minuten voor tijd verdubbelde Lisa Altenburg de score met een velddoelpunt. Door de zege is Duitsland als 1e van Poule A zeker van de kwartfinales. Voor Zuid-Korea wordt het een lastig verhaal.

Duitsland – Zuid-Korea 2-0 (0-0)
55. Hannah Kruger (sc) 1-0
59. Lisa Altenburg 2-0

16.00 uur India – Australië (B) 1-6 (0-2)

Het duurde 3 wedstrijden, maar de vrouwen van Australië zijn op gang. Na 2 2-1 nederlagen tegen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, lukte het de Hockeyroos tegen India wel te winnen. En dan meteen maar ruimschoots, het werd 1-6. Australië verlaat de laatste plaats door de overwinning en stijgt naar de 4e plek. Japan kan later vandaag bij een zege op de VS Australië nog van die plek stoten. India maakt juist de omgekeerde beweging en is nu de hekkensluiter in Poule B.

60. Anuradha Thokchom 1-6

15.00 uur Spanje – Nieuw-Zeeland (A) 1-2 (0-1)

Kelsey Smith maakte beide doelpunten voor Nieuw-Zeeland in de 1-2 gewonnen wedstrijd tegen Spanje. De uitslag had echter veel hoger kunnen uitvallen in het voordeel van de Kiwi’s, ware het niet dat het vizier van Charlotte Harrison en Merry Olivia nog niet helemaal op scherp stond. Zij misten een paar grote kansen. Dat lag vooral aan de Spaanse goalie Maria Lopez de Equila, die succesvol haar ploeg in de wedstrijd hield. Pas in de laatste minuut lukte het Carlota Petchame om de aansluitingstreffer te maken.

Spanje – Nieuw-Zeeland 1-2 (0-1)
22. Kelsey Smith (sc) 0-1
50. Kelsey Smith 0-2
60. Carlota Petchame 1-2