OS Dag 5 (Heren): Australië en Nieuw-Zeeland winnen in Poule A

Australië heeft woensdagavond het spektakelstuk van dag 5  in Poule A gewonnen van Groot-Brittanië met 2-1. Daardoor stegen de Kookaburras van de 5e naar de 3e plek. Nieuw-Zeeland boekte hun 1e overwinning van dit olympisch toernooi door gastland Brazilië te overklassen. De Black Sticks zijn, met nog 1 speelronde te gaan, nog altijd in de race voor een plek in de kwartfinales. Donderdag nemen de nummers 1 en 2, België en Spanje het tegen elkaar op.

Teams die zich gekwalificeerd hebben voor de kwartfinale: België, Spanje (poule A), Nederland en Duitsland (poule B).

De standen in de poules staan onderaan dit artikel.

01.30 uur Groot-Brittannië – Australië (A) 1-2 (0-0)

Groot-Brittannië en Australië maakten er een echte titanenstrijd van. Beide ploegen vlogen met veel energie de wedstrijd in en creëerden kansen over en weer. Omdat goals lang uitbleven nam de spanning op het duel toe. Pas in het 3e kwart werd de ban gebroken toen Aran Zalewski de Britse doelman het nakijken gaf. 5 minuten later verdubbelde Jacob Whetton de voorsprong voor de Kookaburras en leek het duel ineens dan toch gespeeld. Ashley Jackson bracht 2 minuten voor tijd nog even de spanning terug in de wedstrijd door zijn strafcorner voor de Britten te benutten, maar de Australische zege kwam niet meer in gevaar.

Groot-Brittannië – Australië 1-2 (0-0)
50. Aran Zalewski 0-1
55. Jacob Whetton 0-2
58. Ashley Jackson 1-2

00.30 uur Nieuw-Zeeland – Brazilië (A) 9-0 (5-0)

Het mag allang geen verrassing meer heten; Brazilië, de hekkensluiter in Poule A , ging woensdagavond voor eigen publiek wederom met grote cijfers onderuit. Ditmaal was het de beurt aan Nieuw-Zeeland om aan het doelsaldo te werken. De Black Sticks hielden zelf de 0 en maakten onder aanvoering van Nick Wilson, de 26-jarige aanvaller was 4 keer trefzeker, maar liefst 9 goals.

Nieuw-Zeeland – Brazilië 9-0 (5-0)
15. Nick Wilson 1-0
19. Nick Wilson 2-0
21. Shay Neal 3-0
26. Simon Child 4-0
30. Kane Russell 5-0
34. Nick Wilson 6-0
41. Nick Wilson 7-0