OS dag 5 (v): Marijne met India weer onderuit, Aussies winnen nipt

Het zijn nog niet de Olympische Spelen van de vrouwen van India. Net als hun eerste twee groepswedstrijden tegen Nederland en Duitsland verloren ze woensdag in Tokio ook van Groot-Brittannië (4-1). Spanje boekte voor het eerst een overwinning. Duitsland heeft net als Nederland elk duel gewonnen.

Argentinië – China 3-2 (2-0)
Argentinië kwam met de schrik vrij tegen China en boekte daardoor de tweede zege in Tokio. Las Leonas leken een veilige marge te hebben, toen Agustina Gorzelany voor rust twee corners benutte. In de slotfase kwam China echter nog gevaarlijk dichtbij een stuntje. De Aziaten boden de podiumkandidaat verrassend veel weerstand, haalden acht corners (waarvan er twee ingingen) maar stonden uiteindelijk met lege handen. Had China een punt gepakt, dan was de nummer tien van de wereld geklommen naar de vierde plaats, die uiteindelijk recht geeft op de kwartfinales. Nu staan ze vijfde, omdat ze een slechter doelsaldo hebben dan Spanje.

’18 Agustina Gorzelany 1-0 (sc)
’24 Agustina Gorzelany 2-0 (sc)
’52 Li Hong 2-1 (sc)
’54 Julieta Jankunas 3-1
’56 Liu Meng (sc)

Japan – Australië 0-1 (0-0)
Australië won voor de derde keer, maar het ging allesbehalve vanzelf. In de eerste helft, waar beide teams bepaald niet aan klantenbinding deden, miste Kaitlin Nobbs een strafbal voor de Hockeyroos. Na rust creëerde Australië meer kansen en viel uit een corner de goal van Madison Fitzpatrick, die uiteindelijk de winnende bleek te zijn. De Aussies maakten het zichzelf nog lastig door twee keer geel te pakken in de slotfase, maar het gastland kon niet voor een stunt zorgen. Australië dus op negen, Japan is nog altijd puntloos.

’33 Madison Fitzpatrick 0-1 (sc)

Groot-Brittannië-India 4-1 (2-1)
Tegen regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië verloor India voor de derde wedstrijd op rij. Daardoor heeft de ploeg van Sjoerd Marijne nog altijd nul punten en staat het samen met Zuid-Afrika onderaan in poule A, de groep waarin ook Nederland speelt. Toch is er nog altijd perspectief voor het Aziatische land. De komende twee duels speelt India tegen nummer vier Ierland en hekkensluiter Zuid-Afrika.

‘2 Hannah Martin 1-0
’19 Hannah Martin 2-0
’23 Sharmila Devi 2-1 (sc)
’41 Lily Owsley 3-1
’57 Grace Baldson 4-1 (sb)

Hannah Martin heeft Groot-Brittannië op een 1-0 voorsprong gezet. Foto: FIH/WorldSportPics

Nieuw-Zeeland-Spanje 1-2 (0-2)
Na nederlagen tegen Australië en Argentinië boekte Spanje in poule B voor het eerst een overwinning. Zonder de positief geteste bondscoach Adrian Lock op de bank wonnen de Spanjaarden met 1-2 van Nieuw-Zeeland. Daardoor stegen de kansen op een kwartfinaleplaats, al moet Spanje wel China en Japan onder zich zien te houden. Momenteel bezetten ze de vierde plaats van de groep.

‘6 Belén Iglesias Marcos 0-1
’22 Lola Riera 1-1
’35 Kelsey Smith 1-2

Spanje viert de 2-0 van Lola Riera tegen Nieuw-Zeeland. Foto: FIH/WorldSportPics

Duitsland-Ierland 4-2 (2-0)
Net als Nederland is ook groepsgenoot Duitsland nog altijd ongeslagen. Woensdag werd het in Tokio nog even spannend, toen tegenstander Ierland zich in het derde kwart terugknokte van een 3-0 achterstand naar 3-2. Vijf minuten voor tijd maakte Franzisca Hauke echter de bevrijdende 4-2. Daardoor hebben de Duitsers negen punten uit drie wedstrijden.

’10 Lisa Altenburg 1-0
’20 Cecile Pieper 2-0
’40 Lisa Altenburg 3-0
’42 Elena Tice 3-1 (sc)
’51 Hannah McLoughlin  3-2
’55 Franzisca Hauke 4-2

Duitsland is op 1-0 gekomen door een goal van Lisa Altenburg. Foto: FIH/WorldSportPics

Nederland-Zuid-Afrika 5-0 (1-0)
16. Frédérique Matla 1-0
35. Frédérique Matla (sc) 2-0
42. Marloes Keetels (sc) 3-0
52. Felice Albers 4-0
55. Maria Verschoor 5-0

Lees hier het wedstrijdverslag van Nederland-Zuid-Afrika terug.