OS Dag 6 (Dames): Nederland-Argentinië in de kwartfinale?

Het begint er sterk op te lijken dat de Oranje Dames in de kwartfinale Argentinië treffen, een herhaling van de finale van 2012. De Argentijnen verloren donderdag met 1-0 van Australië en staan op de 4e plaats in poule B, 3 punten achter de Aussies. In poule A verloor Duitsland verrassend van nummer 5 Spanje, dat nu weer volledig in de race is om de kwartfinale te halen.

01.30 uur Japan – Groot-Brittannië (B) 0-2 (0-1)

Door goals van Lily Owsley en Nicola White boekten de Britten donderdag, net als de VS een uur eerder, hun 4e zege op rij. Beide landen hebben nu 12 punten uit 4 wedstrijden, maar de Amerikanen gaan aan kop op basis van het doelsaldo. De Japanners sluiten de rij in poule B, maar hebben in theorie nog altijd kans om in de laatste poulewedstrijd te stijgen naar plek 4. Dat recht geeft op een plek in de 1/4 finales.

Japan – Groot-Brittannië (B)  0-2 (0-1)
0-1 Lily Owsley
0-2 Nicola White

00.30 uur Verenigde Staten – India (B) 3-0 (1-0)

De Verenigde Staten hebben hun goede vorm van dit olympisch toernooi doorgetrokken in de 4e speelronde. Bij de VS speelde Kathleen Bam een hoofdrol. Zij scoorde 2 maal en schroefde daarmee haar totaal aantal doelpunten tijdens deze Spelen op naar 5. Door de overwinning blijven de Amerikanen 1e in poule B. India bungelt nu onderaan de ranglijst.

Verenigde Staten  – India (B) 3-0 (1-0)
14. Kathleen Bam 1-0
42. Kathleen Bam 2-0
52. Melissa Gonzalez 3-0

23.00 uur Australië – Argentinië (B) 1-0 (0-0)

De Argentijnen leden tegen Australië hun 3e nederlaag van dit toernooi. Emily Smith maakte in de 33e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Argentinië miste een strafbal.

Zaterdag speelt Argentinië tegen India. De winnaar daarvan plaatst zich waarschijnlijk voor de kwartfinale, waarvan Nederland waarschijnlijk de tegenstander is. Bij een nederlaag tegen India is de winnaar van de laatste editie van de Champions Trophy en de Hockey World League uitgeschakeld.

Australië – Argentinië 1-0 (0-0)
33. Emily Smith 1-0

22.00 uur Duitsland – Spanje (A) 1-2 (1-2)

Een grote verrassing in de poule van Nederland. Spanje, de nummer 5 van poule A, ging er tegen Duitsland met de overwinning vandoor. Binnen 11 minuten stond het al 2-0 voor de Spanjaarden. Halverwege het 1e kwart maakten de Duitsers er wel 2-1 van, maar puntverlies konden ze niet meer voorkomen. Spanje heeft door de overwinning nu opeens nog kans om de kwartfinales te bereiken. Zaterdag speelt het de beslissende wedstrijd tegen Zuid-Korea.

Duitsland – Spanje 1-2 (1-2)
9. Cristina Guinea González 0-1
11. Carola Salvatella Panés 0-2
21. Lisa Schütze 2-1