OS dag 6 (v): Australië en Argentinië naar kwartfinales

De Australische en Argentijnse dames hebben zich donderdag gekwalificeerd voor de kwartfinales van het olympisch toernooi. Australië behield haar honderdprocentscore na vier duels met een 1-0 zege op Nieuw-Zeeland. Argentinië was met 2-1 te sterk voor het gastland Japan en Spanje versloeg China met 2-0.

Nieuw-Zeeland-Australië 0-1 (0-0)
Met de vierde overwinning uit vier duels is Australië fier koploper in Poule B. De wedstrijd bood in de eerste twee kwarten weinig kijkplezier. Australië mocht wel twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar een daarvan mislukte en de andere poging werd gestuit door de uitloper.

Na rust was Australië veel gevaarlijker en kwam terecht op voorsprong. Een aanval over de rechterkant van Savannah Fitzpatrick bereikte Emily Chaulker, die alweer haar vierde doelpunt van het toernooi maakte.

Nieuw-Zeeland stelde in aanvallend opzicht teleur. De ploeg kreeg een strafcorner, maar die kans was niet besteed aan specialiste Olivia Merry. Ook kwam de ploeg na het wisselen van de keeper voor een veldspeler niet tot een echt slotoffensief, waardoor Australië zonder al te goed spelen de overwinning over de streep trok.

’34 Emily Chalker 0-1

Stephanie Kershaw van Australië in actie tijdens het duel met Nieuw-Zeeland op de Olympische Spelen van Tokio: Foto: FIH/Worldsportpics

Japan-Argentinië 1-2 (1-1)
Argentinië boekte een kleine zege op het nog puntloze gastland Japan. Het was voor de Argentijnse ploeg de derde zege op rij, nadat het toernooi was begonnen met een nederlaag. Na tien minuten zette Agustina Gorzelany Argentinië via een strafcorner op voorsprong. Nog voor rust maakte Japan gelijk via Kanon Mori. De hoop op een eerste punt voor Japan werd in de 45ste minuut teniet gedaan door een treffer van Maria Granatto, die daarmee Argentinië naar de kwartfinales schoot.

’10 Agustina Gorzelany 0-1 (sc)
’19 Kanon Mori 1-1
’45 Maria Granatto 1-2

Agustina Gorzelany van Argentinië schreeuwt het uit na haar openingstreffer tegen Japan tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Spanje-China 2-0 (2-0)
Na de tweede overwinning op rij heeft Spanje zaterdag tegen het nog puntloze Japan genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Tegen directe concurrent China werd het duel voor de rust beslist door treffers van Beatriz Perez en Berta Bonastra. China leek de wedstrijd aan het einde van het derde kwart nog spannend te kunnen maken. Het doelpunt van Bingfeng Gu uit een strafcorner werd echter door de videoscheidsrechter afgekeurd. De bal bleek na het aangeven niet buiten de cirkel gestopt.

‘3 Beatriz Perez 1-0 (sc)
’18 Berta Bonastre 2-0

Keepster Dongxiao Li van China ziet de bal voorlangs gaan in het duel met Spanje op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Groot-Brittannië-Nederland 0-1 (0-1)
’13 Frédérique Matla 0-1 (sb)

Lees het uitgebreide verslag van het duel tussen de Oranje Dames en Groot-Brittannië

Poule A

Pos. Land GS W G V Voor Tegen Ptn
1. Nederland* 4 4 0 0 15 1 12
2. Duitsland* 3 3 0 0 8 3 9
3. Groot-Brittannië 4 2 0 2 9 5 6
4. Ierland 3 1 0 2 4 8 3
5. India 3 0 0 3 2 11 0
6. Zuid-Afrika 3 0 0 3 1 11 0

Poule B

Pos. Land GS W G V Voor Tegen Ptn
1. Australië* 4 4 0 0 11 1 12
2. Argentinië* 4 3 0 1 8 6 9
3. Nieuw-Zeeland 4 2 0 2 6 4 6
4. Spanje 4 2 0 2 5 7 6
5. China 4 1 0 3 6 14 3
6. Japan 4 0 0 4 5 9 0

* naar kwartfinales


1 Reactie

  1. Linksbuiten

    Argentinië heeft het ook nog niet erg. Een hoop vruchteloos rennen weer. Omdat er bij Japan niet veel weerstand geboden werd (viel eigenlijk nòg mee), een krappe overwinning. Australië en Nieuw Zeeland spelen precies zoals je zou verwachten, zeer fysiek. Overigens haalde NZ in de 3-0 overwinning tegen de Leonas een waanzinnig rendement: drie doelpunten uit vier cirkelpenetraties waar Argentinië nul doelpunten uit twintig tegenover stelde. Raar spelletje soms, dat hockey ;-).


Wat vind jij? Praat mee...