Roger van Gent nieuwe Strategy Coach van India

Roger van Gent is door de Indiase hockeybond aangesteld als de Strategy Coach van het nationale herenteam. De 55-jarige Van Gent komt aan de zijde te werken van Roelant Oltmans die in juli werd aangesteld als bondscoach.

Het was ook Oltmans die Van Gent benaderde voor deze functie. ‘Halverwege augustus belde Roelant mij met de vraag of ik interesse had. We hebben twee keer uitgebreid gesproken en ik hoefde daarna niet lang na te denken. Ik zie dit als een mooie kans en een geweldige uitdaging. Daarbij kijk ik ook erg uit naar de samenwerking met Roelant. Ik loop al zo’n 25 jaar mee in het tophockey en heb al veel met hem te maken gehad. Dat we nu gaan samenwerken is prachtig’,  aldus van Gent.

Taken

Roger van Gent gaat bij de Indiase mannenhockeyploeg aan de slag als Strategy Coach en krijgt een contract tot en met het WK van 2018. Als voornaamste taak krijgt Van Gent mee om de verdediging en de press aan te scherpen. Na de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro is er een evaluatiemoment ingepland. ‘De Spelen zijn voor ons het belangrijkste doel. Daar willen we presteren. In de aanloop naar Rio zal ik zo veel mogelijk in India bij de nationale ploeg aanwezig zijn, maar ik ga natuurlijk ook mee naar de wedstrijden die in het buitenland gepland staan.’

Doelen

‘Donderdag vlieg ik naar India en ga ik verder met de bond om de tafel. Dan zal ook bekend worden welke doelen er exact gesteld worden tijdens de aankomende HWL en de Olympische Spelen. In 2012 stond India nog 12e op de wereldranglijst, inmiddels zijn ze geklommen naar de 8e plaats. Ik neem aan dat de doelen die gesteld worden passen bij die stijgende lijn die de laatste jaren is ingezet’, licht Van Gent toe.

Ervaring

Van Gent is oud-coach van HC Tilburg, HC Den Bosch en Oranje Zwart. Met de herenteams van Den Bosch en Oranje Zwart behaalde van Gent 3 keer het Nederlandse Kampioenschap en vijf keer de Europese titel. Daarnaast behaalde hij als bondscoach van Kenia in 2013 een bronzen medaille op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Naïrobi. Zijn laatste werkzaamheden als coach voerde hij uit bij het Belgische Royal Antwerp. Eind 2014 werd hij bij onze zuiderburen aangesteld voor een een half seizoen met als doel om degradatie te voorkomen. Die missie slaagde en nu is het tijd voor een internationaal avontuur.

‘Op clubniveau heb ik denk ik het het maximale bereikt. Van spelers en speelsters hoorde ik altijd zulke mooie verhalen over hun interlandavonturen in het buitenland en op Olympische Spelen. Bij mij leefde de ambitie om dat ook een keer mee te maken. Met Kenia miste ik de Olympische Spelen net, maar dat ik nu met een groot hockeyland als India naar de Spelen ga is geweldig.’


Wat vind jij? Praat mee...