Schopman na zege op Argentinië: ‘Hopelijk ontlopen we Oranje’

Het vrouwentoernooi van de Olympische Spelen begon zaterdag met een verrassing: Argentinië verloor met 1-2 van de Verenigde Staten. Bij de winnende ploeg is Janneke Schopman assistent-coach. ‘Job done, zeggen ze dan.’

Een volledige verrassing was de overwinning niet voor Schopman. ‘We weten hoe goed ze zijn, maar we weten ook dat we van ze kunnen winnen. Vorig jaar hebben we ze in de finale van de Pan-Amerikaanse Spelen ook met 2-1 verslagen. Toen hebben we de Argentijnse storm dus ook overleefd.’

RIO DE JANEIRO (Brazilië) - Assistent coach Janneke Schopman , in Amerikaanse dienst, voor de poulewedstrijd hockey dames Argentinie-USA tijdens de Olympische Spelen . Copyright Koen Suyk

(foto: KNHB/Koen Suyk)

‘Hoe zei Johan Cruijff dat ook alweer?’

Toch zag het er dit keer in het begin niet naar uit dat de nummer 5 van de wereld de nummer 2 van de wereld zou verslaan. ‘Het 1e kwart werden we overlopen. Daarna werd het een evenwichtige wedstrijd, zeker het 2e kwart. Hoe zei Johan Cruijff dat ook alweer? Je moet schieten anders kun je niet scoren? Nou, dat hebben we gedaan. En dan helpt het dat de keepster een foutje maakt.’

De Argentijnse keepster Belen Succi maaide in de 35e minuut finaal over een schot van Katie Reinprecht heen. Dat leverde voor de VS de openingstreffer op. ‘Soms heb je een beetje geluk nodig’, zegt Schopman. ‘Al vind ik wel dat wij best wat kansen gecreëerd hebben. In het 2e kwart misten we een kans voor open doel en qua corners was het geloof ik 3-3.’

Kwartfinale tegen Oranje?

Maandag spelen de Verenigde Staten tegen Australië. De andere tegenstanders in de poule zijn Groot-Brittannië, India en Japan. ‘Als alleen de nummers 1 en 2 zouden doorgaan, dan telt elke wedstrijd. Maar nu gaan de beste 4 door. Waarschijnlijk denkt Argentinië dus: het zal wel. Zij gaan heus wel in de top 4 eindigen. Wij willen naar de kwartfinale, maar als we daarin Nederland kunnen ontlopen, de topfavoriet, dan zou dat niet verkeerd zijn.’

Argentinië – Verenigde Staten 1-2 (0-0)
35. Katie Reinprecht 0-1
50. Michelle Kasold 0-2 (sc)
57. Delfina Merino 1-2