Sjoerd Marijne grijpt met India naast brons na spektakelstuk (4-3)

India heeft het sprookje op het vrouwentoernooi van de Olympische Spelen niet kunnen bekronen met een medaille. De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne knokte zich tegen Groot-Brittannië terug van een 2-0 achterstand naar een 2-3 voorsprong, maar toch waren het de Britten die met 4-3 winnen en het brons pakten.

Tranen rolden over de wangen van Gurjit Kaur, de strafcornerneemster van India die met een sleeppush in de kwartfinale tegen Australië (1-0 winst) voor de stunt van het toernooi had gezorgd. Troostend legde Marijne zijn arm om haar heen. Met twee doelpunten was er deze wedstrijd opnieuw een sleutelrol weggelegd voor Kaur, maar nu was het niet genoeg om India de winst te bezorgen.

Voor uittredend kampioen Groot-Brittannië voelde het brons als een hoofdprijs. Vooral keepster Maddie Hinch, koningin van de shoot-outs in de kwartfinale tegen Spanje, was emotioneel. Met het winnen van de bronzen medaille zetten de Britten een streep onder de slechte prestaties van de afgelopen tijd.

Maddie Hinch en Hollie Pearne-Webb vallen elkaar in de armen. Foto: FIH/WorldSportPics

Heerlijke wedstrijd

De troostfinale groeide uit tot een van de spectaculairste duels van het vrouwentoernooi. Groot-Brittannië kwam in het tweede kwart dankzij doelpunten van Ellie Rayer en Sarah Robertson op een 2-0 voorsprong. Vervolgens begon India aan een comeback. Binnen twee minuten sleepte specialist Kaur knap twee strafcorners raak. Drie minuten later schoof Vandana Katariya van dichtbij ook de 2-3 binnen. Nog voor het einde van het tweede kwart was de voorsprong van Groot-Brittannië verdampt.

Een backhandschot van Hollie Pearne-Webb in het derde kwart leverde voor de olympisch kampioen van 2016 de 3-3 op. In het laatste kwart pakte Udita geel, waardoor India vijf minuten met tien man verder moest. Groot-Brittannië profiteerde daarvan via Grace Balsdon, die uit een strafcorner de 4-3 binnensleepte. De laatste minuten slaagde India er niet in voor de tweede keer een comeback te bewerkstelligen. Wat na het verlies overblijft voor de nummer vier van deze Olympische Spelen is de trots van het uitschakelen van Australië.

Groot-Brittannië-India 4-3 (2-3)
’16 Ellie Rayer 1-0
’24 Sarah Robertson 2-0
’25 Gurjit Kaur 2-1 (sc)
’26 Gurjit Kaur 2-2 (sc)
’29 Vandana Katariya 2-3
’35 Hollie Pearne-Webb 3-3
’48 Grace Balsdon 4-3 (sc)


9 Reacties

 1. jobe

  Spijtig. India heeft mooie stappen gemaakt. Het was de meiden en de begeleiding gegund. Met opgeheven hoofd naar huis.

  1. jarly-brown

   En thuis wacht de volgende uitdaging: Tilburg H1...

 2. valley-in-the-alps

  Moge dit een bijdrage zijn aan de maatschappelijke acceptatie van vrouwen in sport in India. De professionele aanpak startte in 2012 onder Australische coach Neil Hawgood. BBC Sport heeft enkele goede artikelen over deze ontwikkeling.

 3. valley-in-the-alps

  Bij sport hoort ook verliezen ... herpakken en doorgaan. Knappe prestatie van coach Marijne, vier en een half jaar bij deze groep. 🇮🇳 Spelers opstand onder bondscoach Sjoerd Marijne. ”De kans om door te selecteren kreeg Marijne echter niet. Een maand na het zilveren EK werd hij ontslagen.”

 4. JM Mulder

  Het eerste doelpunt van GB was toch hoog/gevaarlijk voor de goal? Die ‘pass’ was op het lichaam gekomen van de Indiase verdedigster..

 5. sa-te-t

  Wat een fantastisch resultaat van de Indiase speelsters en begeleiders. Okay, geen medaille maar uiteindelijk véél meer dan dat. Een belangrijke stap in de maatschappelijke emancipatie van vrouwen in dat land en dus ook in de sport. En dat door o.a. Nederlandse coaches en onze sport, hockey!

 6. Mark Bouwman

  Zonde, dubieus goaltje GB. Maar India dameshockey op de kaart, dat is ook veel waard.

 7. blauwevelden

  Heel gaaf te zien hoe India de weg naar boven heeft ingeslagen. Gefeliciteerd Sjoerd.

 8. valley-in-the-alps


Wat vind jij? Praat mee...