Vooruitblik BEL-ARG (Heren): De finale die niemand had voorspeld

België en Argentinië nemen het vanavond om 22.00 uur tegen elkaar op in de finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zowel België als Argentinië stond nog nooit eerder in de olympische finale. Beide landen spelen een ijzersterk toernooi en wonnen in de halve finale van de finalisten van de Spelen van 2012: Nederland en Duitsland. 

De Argentijnse mannen wonnen, in tegenstelling tot de Argentijnse dames, nog nooit een olympische medaille. De hoogste eindklassering die de Argentijnen behaalden was een 5e plaats in 1948. De Belgen moeten zelfs nog verder terug in de tijd voor hun beste olympische prestatie: een bronzen plak in 1920. Dat enige olympische eremetaal wonnen de Belgen voor eigen publiek: de Spelen waren toen in Antwerpen. De Argentijnen werden de afgelopen Olympische Spelen in Londen nog 10e, de Belgen eindigden als 5e.

Met name Gonzalo Peillat is belangrijk voor Argentinië. Hij is met zijn dodelijke strafcornersleep tot nu toe topscorer van het toernooi. In de halve finale tegen Duitsland pushte hij alledrie de strafcorners die de Argentijnen kregen voor rust binnen. België is als team ijzersterk en leunt op een solide verdediging. De Oranje Heren hadden daar in de halve finale bijzonder veel moeite mee.

Houd deze spelers in de gaten: Arthur van Doren (BEL), Juan Vivaldi (ARG)

Al eerder schreven we over Gonzalo Peillat en Lucas Vila (ARG), en over Tom Boon (BEL), maar er zijn natuurlijk nog veel meer spelers die een sleutelrol spelen in de teams van de finalisten. Arthur van Doren mag dan nog maar 21 jaar zijn, hij is bijzonder belangrijk in de Belgische verdediging. De tactisch sterke Van Doren doorziet een aanval snel en duikt 9 van de 10 keer op de goede plek op om de bal te onderscheppen. In 2012 kreeg hij van de Belgische bond de ‘Gouden stick’ uitgereikt voor beste juniorspeler. Net na de Spelen van Londen sloot hij aan bij de selectie van de Red Lions. Op dezelfde leeftijd als Jorrit Croon toen hij bij Oranje aansloot: op zijn 17e.

Ook de Argentijnse verdediging geeft weinig weg, maar dat komt ook voor een groot deel op het conto van ervaren keeper Juan Vivaldi. Hij maakt al sinds 2001 deel uit van de Argentijnse selectie. En hij mag dan al 37 zijn, maar Vivaldi kan razendsnel uitkomen en onderschept daardoor ook de nodige voorzetten die op de tip-in worden gespeeld. In de halve finale tegen Duitsland lag de Argentijnse doelman veelvuldig in de weg.

Wist je dat?

Argentinië kwam niet ongeschonden uit de strijd met Duitsland. Zowel Matías Rey als Matías Paredes kunnen niet in actie komen in de finale. Rey brak in de halve finale zijn middenhandsbeentje, Paredes moest het veld verlaten met een gebroken middenvoetsbeentje. De Matíassen worden vervangen door de reservespelers Luca Masso en Isidoro Ibarra.

Lees meer


Wat vind jij? Praat mee...