Vooruitblik DUI-NZL (D): Kiwi’s op voor 1e olympisch eremetaal

Duitsland treft om 17.00 uur Nieuw-Zeeland in de troostfinale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waarin ze strijden om het brons. De Duitse Dames verloren in de halve finale van Nederland, Nieuw-Zeeland wist niet te winnen van Groot-Brittannië. Mocht Nieuw-Zeeland er met het brons vandoor gaan, dan zou dat hun 1e olympische medaille zijn.

Voor Nieuw-Zeeland zou de bronzen plak de 1e olympische medaille zijn in de geschiedenis. In Londen waren de Kiwi’s er het dichtst bij, maar vielen ze met hun 4e plaats net buiten het podium. Groot-Brittannië ging er toen, voor eigen publiek, met het brons vandoor. Duitsland won al wel eerder olympisch eremetaal. In 2004 pakte de Duitse formatie goud, en daarvoor was er al zilver, in 1992 en 1984.

Nieuw-Zeeland staat 4e op de wereldranglijst en zal vastberaden zijn de 1e olympische medaille binnen te slepen. Dat Duitsland nu mag strijden om het brons is gezien de ranglijst bijzonder: de Duitse dames staan op de 9e plaats. Duitsland is echter de afgelopen jaren goed bezig: ze werden vorig jaar 3e op het EK en daarvoor in 2013 zelfs 1e. Op de HWL eindigde Duitsland vorig jaar als 3e.

Duitsland en Nieuw-Zeeland troffen elkaar in de poulefase ook al. Toen won Duitsland met 2-1. Nieuw-Zeeland kwam nog wel op voorsprong via Petrea Webster, maar vervolgens waren Pia-Sophie Oldhafer en Anne Schroder trefzeker voor Duitsland. Nieuw-Zeeland (2e) eindigde wel voor Duitsland in de poule (3e).

Houd deze speler in de gaten: Kristina Reynolds

Eerder schreven we al over Julia Müller en Janne Müller-Wieland, maar na de halve finales kúnnen we natuurlijk niet meer om deze dame heen.

Die Duitse goalie die het de Oranje Dames zo ongelooflijk moeilijk maakte in de bloedstollende shoot-outserie en de inzetten van Ellen Hoog, Marloes Keetels en pareerde. Kristina Reynolds is haar naam, opvallend genoeg spelend op het 3e Duitse niveau, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Klasse, bij Hamburger Polo Clubs.

De 32-jarige beschikt over krachtige reflexen. Met name met haar linkerhandschoen houdt Reynolds op meer dan degelijke wijze haar doel schoon. De ervaren doelvrouwe werd op het EK in 2007 in Manchester, dat Duitsland won, en op de Champions Trophy van 2008 in Mönchengladbach, 2e plek, verkozen tot beste keepster.

Het zijn de 2e Spelen voor Reynolds, in 2008 was zij er ook bij toen Duitsland teleurstellend 4e werd. In datzelfde jaar werd ze Europees zaalkampioen met Die Danas, een prolongatie van de titel van 2006. Een ander hoogtepunt uit de carrière van Reynolds is het winnen van de Champions Trophy van 2006.

Houd deze speler in de gaten: Kayla Whitelock

Natuurlijk moet je nog steeds letten op Anita McLaren en keepster Sally Rutherford, maar Kayla Whitelock kan er ook wat van.

Misschien beter bekend bij het publiek als Kayla Sharland. Het zijn alweer de 4e Olympische Spelen voor de pas 30-jarige Kayla Whitelock. In 2004 in Athene, 2008 in Peking en 2012 in Londen was ze er al bij. Whitelock debuteerde in 2003, op 17-jarige leeftijd, voor de Black Sticks.  Met de Kiwi’s kwam ze uit op 3 Gemenebestspelen (2006, 2010, 2014), en 2 WK’s (2010 en 2014). In 2010 werd ze verkozen in het FIH All Star Team, 2 jaar later koos de Nieuw-Zeelandse hockeybond als speelster van het jaar. Een enorme staat van dienst dus en al 13 jaar een betrouwbare en hardwerkende kracht op het Nieuw-Zeelandse middenveld. Sterk, balvast en een scherpe pass: een ideale middenvelder.


Wat vind jij? Praat mee...