Vooruitblik NZL-GBR (Dames): Neemt Nieuw-Zeeland revanche op GB?

Nieuw-Zeeland neemt het vanavond om 22.00 uur op tegen Groot-Brittannië in de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploegen spelen allebei een verrassend sterk toernooi. In de troostfinale op de Spelen van Londen troffen de teams elkaar ook. Toen ging Groot-Brittannië er met het brons vandoor. 

Groot-Brittannië wist zowel in 1992 als in 2012 brons te pakken op de Olympische Spelen. Hoger eindigden de Britten nooit. Hoewel ze tijdens de vorige Spelen dus 3e werden, was het behalen van de halve finale zeker niet vanzelfsprekend. De weg naar Rio had voor GB nogal wat hobbels. Eerst was er de teleurstellende 7e plaats op de HWL en 2 maanden terug op de Champions Trophy, de generale repetitie voor Rio, wilde er maar bar weinig lukken bij de Britse dames. De ploeg werd in Londen, voor eigen publiek, teleurstellend 5e en daarmee 1-na-laatste van het toernooi.

De Britten pieken echter op het goede moment. Ze kroonden zich tot poulewinnaar na van iedere ploeg gewonnen te hebben. Vervolgens speelden ze een sterke kwartfinale tegen Spanje, dat nauwelijks een kans had. GB besliste de wedstrijd al voor rust, en won uiteindelijk met 3-1.

De Britten treffen in de halve finale echter een ploeg die net zo op stoom is: Nieuw-Zeeland. Ook de voorbereiding van de Kiwi’s was niet ideaal. Zij deden het in de Champions Trophy nog net even slechter dan Groot-Brittannië, en werden 6e (laatste). In de HWL werd daarvoor echter wel knap een 2e plaats behaald.

Nieuw-Zeeland speelde een sterke poulefase (2e plaats), en dwong daarin ook het 1e puntverlies van de Oranje Dames af (2-2). In de kwartfinale troefden ze Australië (3e op de wereldranglijst) knap af. Een snel en fel Nieuw-Zeeland ging er met een 4-2 overwinning vandoor.

De afgelopen Spelen in Londen kwam Nieuw-Zeeland tot de 4e plek. Die wedstrijd om het brons verloren ze van de Britten… Revanche lonkt dus voor de Black Sticks. Helemaal omdat de dames uit Nieuw-Zeeland nog nooit een medaille wonnen op de Olympische Spelen.

Houd deze speelsters in de gaten: Kate & Helen Richardson-Walsh (GBR), Sally Rutherford (NZL)

Kate Walsh en Helen Richardson trouwden in 2013 en vormen al jaren een stevige basis in het veld voor Groot-Brittannië. Aanvoerder Kate is een rots in de branding achterin en is belangrijk in haar passing. Helen is op het middenveld te vinden en maakte in de kwartfinale tegen Spanje nog een mooie goal. Het echtpaar is volgend seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse te bewonderen: ze gaan bij Bloemendaal spelen en willen met hun ervaring (beiden zijn al dik in de 30) het jonge team op sleeptouw nemen.

Bij Nieuw-Zeeland is de snelle middenvelder Anita McLaren een doorn in het oog van elke verdediger. Maar let ook op keepster Sally Rutherford. Zij speelde een dijk van een wedstrijd tegen Australië, en zat goed bij alle Australische strafcorners.

Wist je dat?

De keepster van Groot-Brittannië, Maddie Hinch, staat volgend seizoen onder de lat bij SCHC. Dat ging op een bijzondere manier: Hinch was als toeschouwer aanwezig bij de EHCCC, de Europese clubkampioenschappen, om de deelnemende Britse teams aan te moedigen. De EHCCC werd gehouden op Stichtsche, en daar kwam Hinch toevallig in gesprek met wat mensen van de club. Die zagen in haar de perfecte opvolger van Maartje Cox en Hinch zelf zag dat ook wel zitten.

 


Wat vind jij? Praat mee...