Van ’t Hoog en Gunneman met Oranje Dames mee naar WK Zaal

Bondscoach Kristiaan Timman van de Oranje Dames Zaal heeft zijn selectie voor het aanstaande WK bekendgemaakt. De strijd om de wereldtitel vindt van 5 tot en met 11 februari in het Zuid-Afrikaanse Pretoria plaats.

De 12-koppige selectie bevat tien speelsters die vorige maand in Hamburg op het EK de zilveren medaille veroverden: keeper Alexandra Heerbaart, Lieke van Wijk, Donja Zwinkels, Noor de Baat, Gabrielle Mosch, Tessa Clasener, Elin van Erk, Mabel Brands, Anna de Geus en Pam Imhof.

Voor Heerbaart wordt het haar achtste titeltoernooi met Oranje, een nieuw record. Ze maakte tot nu toe al vijf EK’s en twee WK’s mee. Ook Zwinkels en Van Wijk dragen een schat aan ervaring met zich mee met respectievelijk zes en vijf deelnames aan titeltoernooien.

Twee nieuwe namen

De selectie van Timman telt twee speelsters die nog niet eerder voor Oranje in actie kwamen op een EK of WK: keeper Kiki Gunneman (Pinoké) en Eva van ’t Hoog (HDM). Gunneman lost Julia Remmerswaal af, die met het Oranje van bondscoach Paul van Ass momenteel op oefenstage in Zuid-Afrika is.

Verdediger Floor de Haan (Amsterdam) en middenvelder Pleun van der Plas (Den Bosch) zijn voor het WK in Zuid-Afrika aangewezen als reserves. Laatstgenoemde was ook reserve voor het EK in Hamburg.

Eva van ’t Hoog mag zich verheugen op het WK Zaal in februari. Foto: Willem Vernes

Grote afwezige in de WK-selectie is Laura van Heugten, die vorige maand nog wel het EK in Hamburg meemaakte. De 28-jarige middenvelder van Hurley raakte begin januari zwaar geblesseerd door in een oefenwedstrijd met het Oranjeteam de kruisband van haar linkerknie af te scheuren. Haar wacht een lange revalidatie. Verder zijn uit de trainingsgroep van de laatste weken ook Romée Corver (Hurley) en Maria Steensma (Pinoké) afgevallen voor de definitieve selectie.

Vijf tegenstanders in poulefase

Oranje is in Pretoria ingedeeld in Poule A met Australië, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, gastland Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Titelverdediger Duitsland is om financiële redenen niet van de partij tijdens het WK. Oranje won de wereldtitel voor het laatst in 2015, door in Leipzig gastland Duitsland na shoot-outs te verslaan.

 


Wat vind jij? Praat mee...