Amerikaanse tieners dwingen Oranje Dames tot het gaatje: 3-2

De Oranje Dames Zaal hebben de groepsfase op het WK met een perfecte score afgerond, met vijf zeges uit vijf duels. In de laatste poulewedstrijd tegen een piepjong Amerika moest de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman daarvoor wel tot het uiterste gaan. De 3-2 zege kwam pas in de slotseconden van het duel tot stand uit een strafcorner van Lieke van Wijk.

Wie de statistieken van de eerste helft zag, moest ongetwijfeld even met zijn ogen knipperen. Oranje had in de eerste twintig minuten bijna zeventig procent balbezit, kwam 24 keer in de Amerikaanse cirkel en loste vijftien schoten af op het doel van keeper Elizabeth Tamburro. Het scorebord gaf echter slechts een magere 1-0 voorsprong aan.

Het lukte alleen Tessa Clasener een gaatje te vinden in de Amerikaanse muur. De verdediger deed dat na zes minuten uit de enige strafcorner van de eerste helft, na een afschuif via Mabel Brands. Oranje bouwde keer op keer geduldig aan nieuwe aanvallen, maar kon het overwicht maar niet in een grotere marge uitdrukken.

De grootste kans op een verlossende tweede treffer kwam van de stick van Anna de Geus, die in vrije positie echter voorlangs pushte na fraai te zijn vrijgespeeld door Donja Zwinkels. Tussendoor moest keeper Alexandra Heerbaart een paar keer handelend optreden om een spaarzame Amerikaanse uitbraak onschadelijk te maken. De 17-jarige Abigail Burnett had nog de grootste kans, maar schoof de bal vanaf rechts voorlangs.

Tessa Clasener met de openingstreffer voor Oranje in de zesde minuut. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze.

Dapper Amerika

Gesteund door die slechts kleine marge in de score kwamen de Amerikaanse vrouwen – spelend met liefst vijf (!) tieners in de gelederen – vol zelfvertrouwen uit de kleedkamer. Ze durfden de Oranje-defensie veel meer proactief aan te vallen dan vóór rust. Daarbij eiste het toptalent Reese D’Ariano – vorige maand veertien (!) jaar geworden – een hoofdrol op.

Drie minuten na de hervatting omspeelde D’Ariano Lieke van Wijk op de rand van de cirkel, behield het overzicht aan de bal en schoof rustig de gelijkmaker binnen langs de uitgespeelde Heerbaart: 1-1. Een actie die veel kwaliteit verraadde. Het was alweer het zesde WK-doelpunt van de veelbelovende aanvaller, de jongste speelster op dit WK.

Reece D’Ariano (nummer 10) wordt geknuffeld na een van haar treffers tegen Oranje. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze.

De brutale, meer aanvallende speelwijze van de Amerikaanse ploeg vroeg veel meer scherpte van de Oranje-vrouwen dan in de voorgaande vier wedstrijden. Beducht voor een scherpe Amerikaanse counter zocht Oranje nadrukkelijk naar de nieuwe voorsprong. Die kreeg het uiteindelijk ook via Lieke van Wijk. Nadat ze eerder een strafcorner tegen de lat had gepusht, was het in de 26ste minuut wél raak voor de routinier: 2-1.

D’Ariano maakt weer gelijk

Toch zorgde die nieuwe voorsprong niet voor rust in de Oranje-ploeg. In de hijgerige jacht op goals werden niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Ook ontbrak het de speelsters soms aan schotkracht of vernuft. Bovendien verdedigde de Amerikaanse ploeg clean en sterk, met keeper Tamburro in een glansrol. Niet voor niets werd zij na afloop uitgeroepen tot Player of the Match.

Vlak na het begin van het vierde kwart sloeg het toptalent D’Ariano opnieuw toe. Deze keer pushte ze een zeldzame Amerikaanse strafcorner – weliswaar via het lichaam van lijnstop Eva van ’t Hoog – binnen: 2-2. Een nieuwe domper voor Oranje, dat voor het eerst dit toernooi twee treffers in een wedstrijd moest verwerken.

In de Heartfelt Arena hing ineens een sensationeel gelijkspel in de lucht. Oranje zwoegde en zocht na die nieuwe tegenslag nóg nadrukkelijker naar de winnende goal, maar elke keer was keeper Tamburro een sta-in-de-weg. Van Wijk zag elke poging uit een reeks strafcorners afketsen op het lichaam, de klompen of de handschoenen van de Amerikaanse sluitpost. Het was voor de ervaren verdediger van Oranje om gek van te worden. Ook Noor de Baat en Gabrielle Mosch hadden met strafcornervarianten geen succes.

Lieke van Wijk bij de 3-2 voor Oranje in de slotseconden. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze.

Last-minute goal Van Wijk

Toch kwam de 3-2 er, op 32 seconden van het laatste fluitsignaal. Van Wijk mocht opnieuw aanleggen en schoot deze keer prachtig raak met een hard schot in de rechterbovenhoek. Aangeefster Donja Zwinkels zakte met gebalde vuisten op haar knieën alsof de WK-finale was bereikt, de Oranje-bank ontplofte van opluchting. Het was een verlossende treffer voor Oranje, dat zich na vijf zeges in vijf wedstrijden als groepswinnaar mag opmaken voor de eerste knock-outwedstrijd, de kwartfinale van morgen tegen de nummer vier van de andere poule. Wie daarin de tegenstander wordt, weet Oranje pas later vandaag.