Bliksemstart bezorgt Oranje Dames plek in EK-finale

De Oranje Dames hebben zich door een 4-2 zege op Tsjechië voor de vierde keer op rij geplaatst voor de finale van het EK zaalhockey. Nederland legde de basis voor de zege in een ijzersterk eerste kwart. In de eindstrijd staat Oranje morgen tegenover thuisland Wit-Rusland, dat eerder op de dag titelverdediger Duitsland op spectaculaire wijze uitschakelde.

Oranje, dat zonder de zieke Mascha Sterk aantrad, had slechts tien minuten nodig om het duel met de nummer vijf van de wereldranglijst in haar voordeel te beslissen. Al vanaf de eerste balomwenteling had de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman de Tsjechen meteen omsingeld en werd op hoog tempo gezocht naar de openingstreffer. Die kwam er al na twee minuten, toen Lisanne de Lange attent reageerde op een afgeslagen strafcorner van Mila Muyselaar.

Nauwelijks acht minuten later stond het al 3-0 voor Oranje, dat scherp en gretig oogde. Lieke van Wijk benutte de rebound van haar eigen strafcorner en Lisa Post dook voortreffelijk op voor keeper Barbora Cechakova om een trademark lange pass van Van Wijk binnen te tippen.

Minder nauwkeurig

De Tsjechische ploeg, zeer passief en afwachtend begonnen aan de halve finale, wilde daar pas laat in het tweede kwart iets tegenover zetten. Oranje was even wat minder nauwkeurig in de passing en prompt leverde dat twee keer gevaar op. Alleen op het schotje van Renata Capouchova moest Alexandra Heerbaart voor het eerst handelend optreden.

Oranje begon het derde kwart op de manier waarop ze het tweede kwart had afgesloten: met een ietwat geforceerde passing en positionele slordigheidjes. Timman riep vanaf de kant niet voor niets een aantal keer om ‘makkelijke passes’ en ‘niet passief worden’. Toch kwam Oranje in die fase op 4-0, omdat de strafcorner van Van Wijk steeds beter gaat lopen. De routinier pushte feilloos haar vijfde doelpunt van het toernooi binnen.

Donja Zwinkels bij een van de strafcorners van Oranje. Foto: Willem Vernes.

Oranje even in de verdrukking

De Tsjechen deden vlak voor het einde van het derde kwart onverwachts wat terug, maar aan dat doelpunt zat wel een luchtje. De voorzet die Adela Lehovcova benutte, kwam duidelijk te hoog van de grond. Niettemin telde de treffer, wat de marge terugbracht naar drie.

De Tsjechen gooiden daarna meer de schroom van zich af en drukte Oranje zelfs minutenlang achteruit. Heerbaart moest twee keer redding brengen – met het bovenlichaam en de hand – en Oranje kreeg zijn eerste strafcorner tegen. Tekenend voor het spelbeeld op dat moment. De corner mondde uit in de 4-2, opnieuw een treffer van Lehovcova.

Ondanks de toenemende druk leverde het geen extra schade op voor Oranje. Daarvoor was het krachtsverschil tussen beide ploegen uiteindelijk te groot. Toch zullen Timman en zijn assistent Steven van Tijn nog wat huiswerk met hun speelsters willen doorspreken om zondag in een op voorhand zinderende finale tegen Wit-Rusland wat minder onder druk te komen staan.

Karakteristiek

Poule B NED – TSJ 4-2
Minuut Doelpuntenmaakster Score Type goal
2. Lisanne DE LANGE 1-0 Strafcorner
8. Lieke VAN WIJK 2-0 Strafcorner
10. Lisa POST 3-0 Strafcorner
27. Lieke VAN WIJK 4-0 Veldgoal
30. Adela LEHOVCOVA 4-1 Veldgoal
36. Adela LEHOVCOVA 4-2 Strafcorner

2 Reacties

  1. robboomsma

    Gewoon goed, goed team, mooie wedstrijden! #keeppushing

  2. janhibma

    #Timmanchine!


Wat vind jij? Praat mee...