De Baat: ‘Nooit gevoel gehad dat goals zouden uitblijven’

De Oranje Dames lieten Zwitserland in hun openingsduel van het EK Zaal lang in de waan dat er uitzicht op een gelijkspel was. Na een vroege 1-0 verzuimde Oranje de wedstrijd vroegtijdig te killen. Dat het door vier dolle minuten in het vierde kwart toch nog 5-0 werd, bleek geen verrassing. ‘We wisten gewoon: die goals komen wel’, aldus tweevoudig schutter Noor de Baat.

De EK-start van Oranje was uiteindelijk dus perfect met vijf treffers, géén tegengoal en drie punten. Maar de ploeg had het zich best wat gemakkelijker kunnen maken. Wellicht speelde de spanning van het spelen van een eerste toernooiwedstrijd toch een rol na al die weken van dubbeltrainingen en oefenpartijtjes.

Geduld bewaren

‘Voor ons gevoel duurde het heel lang voordat we deze wedstrijd over de streep konden trekken’, zegt De Baat een uurtje na het duel, op de weg terug naar het hotel. ‘Toch hebben we nooit het gevoel gehad dat de goals zouden uitblijven. Het is lastig als tegenstanders heel klein gaan staan. Dat deed Zwitserland en dan komt het aan op geduld bewaren en erop vertrouwen dat die kansen wel komen.’

Geduld bewaren is gemakkelijk gezegd dan gedaan, zeker wanneer het wedstrijdbeeld niet overeenkomt met de stand van dat moment. Dan kan het lastig blijken de kalmte te bewaren. De Baat: ‘Het gaat erom dat je blíjft passen. De tegenstander moet blijven meeschuiven en er komt een moment dat ze dat gewoon niet meer kunnen belopen. Wij wisten gewoon: die goals komen wel.’

Noor de Baat en Lisanne de Lange vieren Oranje’s openingstreffer tegen Zwitserland. Foto: Willem Vernes

Het enige moment in de wedstrijd waarop de paar honderd toeschouwers in het Sports Palace in Minsk het gevoel kregen dat de Zwitsers langszij konden komen, was één minuut voor het einde van het derde kwart. Toen kreeg Oranje de enige strafcorner tegen. De stand was toen nog altijd maar 1-0 en op de Zwitserse bank gingen de vuisten gebald de lucht in. Dit was een uitgelezen kans voor ze om de wedstrijd te kunnen draaien.

De Baat: ‘Dat was inderdaad een spannend moment in de wedstrijd. De Zwitsers kregen even hoop, maar de corner mislukte. De paar kansjes die ze daarna nog kregen, werden door Lex (Alexandra Heerbaart, red.) prima gekeerd. Die ontstonden uit counters, waarbij ze ons snel met lange ballen probeerden te verrassen. Op die momenten zag je dat we net even uit positie stonden. Daar moeten we in de tweede wedstrijd tegen Wit-Rusland beter op letten.’

Aardig doelpuntengemiddelde

De Baat is bezig aan haar tweede zaaltoernooi met de Oranje Dames. Op het WK 2018 in Berlijn was ze als 17-jarige met vier goals in acht wedstrijden al bijzonder productief. Nu staat de teller voor de middenvelder al op twee treffers. Met zes goals na negen toernooiwedstrijden met Oranje mag ze trots zijn op haar gemiddelde.

‘Het is altijd fijn om goaltjes mee te pikken, maar dat is niet mijn eigen verdienste’, zegt De Baat bescheiden. ‘De goals van vandaag ontstonden allemaal uit combinatiespel. Neem de 1-0, dat was give-and-go. Vanuit de achterhoede wordt een middenvelder ingepast, die passt weer naar buiten, de volgende speelt de bal weer naar binnen zonder dat iemand veel gelopen heeft. Zo bespeel je heel snel en simpel alle ruimtes zonder dat iemand iets bijzonders doet. Dat is voor tegenstanders bijna niet te verdedigen.’

Toernooidebutant Margot van Hecking Colenbrander is dicht bij een doelpunt, maar keeper Flurina Wälti brengt redding. Foto: Willem Vernes