Vijf sleutelmomenten in de verloren EK-finale van Oranje

Terwijl de Oranje Dames Zaal inmiddels weer terug in Nederland zijn, keken wij in Hamburg nog eens integraal naar de beelden van de verloren EK-finale tegen Duitsland van zaterdag (5-4). We blikken met vijf sleutelmomenten terug op die intense, zenuwslopende eindstrijd.

1️⃣ Oranje deelt eerste dreun uit

Onder druk van een paar duizend vijandige toeschouwers op de tribunes van de Sporthalle Hamburg is het juist Oranje dat verrassend de eerste tik uitdeelt. Drawing first blood, zoals de Engelsen dat zo treffend zeggen. Laura van Heugten snelt op rechts de cirkel binnen en trekt de bal op de achterlijn hard terug, op de voet van de Duitse aanvaller Pia Maertens: strafcorner Oranje.

Twee keer resulteert de push van Lieke van Wijk in een nieuw corner en bij de derde keer is het raak: het zesde doelpunt van Van Wijk dit EK, Oranje leidt: 0-1. Nederland is daarmee de enige ploeg die erin slaagt Duitsland dit toernooi op achterstand te zetten en in het eerste kwart bovendien van scoren af te houden. In de onderlinge poulewedstrijd van een dag eerder lukte dat ook al: toen kwam Oranje zelfs op een 2-0 voorsprong.

Lieke van Wijk heeft de score geopend in de EK-finale tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

2️⃣ Oranje overleeft Duitse press

Duitsland zet Oranje aan het begin van het tweede kwart hoog op het veld onder druk en legt zo de opbouw via met name Lieke van Wijk volledig lam. De aanvoerder van Oranje komt een paar keer in de verdrukking en leidt met balverlies rechtstreeks de 1-1 van Maertens in.

Bij de enige soepele aanval van achteruit in de tweede tien minuten van de wedstrijd slaat Oranje echter opnieuw genadeloos toe. Via rechtsachter Mabel Brands draait Noor de Baat op het middenveld fraai weg bij tegenstander Franzisca Hauke om vervolgens na een korte solo Pam Imhof op maat te bedienen: 1-2.

Pam Imhof juicht na haar doelpunt tegen Duitsland in de finale van het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

3️⃣ Chaos na geel Heerbaart

Laatste minuut van de eerste helft: de Duitse Lisa Altenburg neemt de bal in vrijstaande positie aan op kop cirkel bij een counter. Ze draait op haar forehand om de uitgekomen Alexandra Heerbaart heen. De Oranje-sluitpost probeert de bal met haar stick nog weg te tikken, maar raakt alleen lucht. Toch krijgt Oranje tot ieders verbazing een strafcorner tegen en mag een hoofdschuddende Heerbaart naar de kant: ze krijgt geel van scheidsrechter Gemma Jones.

Zonder keeper onder de lat moet Oranje de corner verdedigen, nog altijd bij een 1-2 voorsprong. Viktoria Huse pusht hoog op doel waar Noor de Baat de bal via haar lichaam uit het doel houdt: strafbal voor de Duitse vrouwen. Timman brengt tweede keeper Julia Remmerswaal in het veld. Die ziet de slappe push van Altenburg links naast de paal verdwijnen. Met een man minder blijft Oranje de laatste veertig seconden met moeite overeind.

Noor de Baat brengt dapper redding op de doellijn. Foto: Willem Vernes

4️⃣ Wederopstanding via Zwinkels

Na rust lijkt Oranje te capituleren in de Pia Maertens-show. De behendige aanvaller scoort op links twee keer met een onhoudbare push in de verre hoek: een schot vanuit de heup waar stripheld Lucky Luke jaloers op zou zijn. Eén keer is het Remmerwaal die het nakijken heeft onder de lat bij Oranje, daarna is de teruggekeerde Heerbaart kansloos.

Maar juist als iedereen denkt dat Duitsland de wedstrijd definitief heeft gekeerd, is daar Donja Zwinkels. Gekleefd aan de rechterbalk draait ze enkele seconden na de 2-3 met de bal aan haar stick soepel weg bij Sonja Zimmermann en Sara Strauss. De zaaldiva slalomt vervolgens ook langs Janne Müller-Wielandt en Maertens en lobt de bal op snelheid over de leggards van keeper Nathalie Kubalski heen.

Hoewel de gelijkmaker van Zwinkels even later aan waarde verliest doordat Duitsland via Altenburg twee keer toeslaat en op een 5-3 voorsprong komt, geeft het Oranje een boost: met een Zwinkels op dreef komen er altijd doelkansen. Zeker als Oranje in de laatste minuten een overtal creëert door keeper Heerbaart naar de kant te halen. Het lef wordt één minuut voor tijd beloond: Zwinkels dartelt op rechts op Kubalski af en passeert haar met een boogballetje in de verre hoek, 5-4.

Donja Zwinkels maakte vijf goals in haar laatste twee EK-duels en was zo van grote waarde in de eindfase van het EK. Foto: Willem Vernes

5️⃣ Drama in de slotseconden

En dan die krankzinnige slotseconden van de finale. Onder het oorverdovende geklap van de Duitse supporters, die al massaal aftellen naar het eindsignaal, pompt Gabrielle Mosch de bal in een ultieme poging hard richting de Duitse cirkel. Haar schot wordt onderschept door Maertens, maar daarbij springt de bal hoog van haar stick waarna ze de bal ook nog wegpusht. Terwijl de zoemer in de hal klinkt, de Duitse speelsters al juichend het veld inrennen met fotografen om hen heen, heeft scheidsrechter Gemma Jones in alle drukte gefloten voor een strafcorner voor Oranje.

Als de orde in de chaos enigszins hersteld is, vuurt Lieke van Wijk een kanonskogel af op het Duitse doel. De bal ketst via de helm van keeper Kubalski terug op de grond, waarna Laura van Heugten, Gabrielle Mosch en Van Wijk in een balgevecht met Sonja Zimmermann belandden. Daarbij zou de bal de voet van Zimmermann hebben geraakt. Het Oranje-trio smeekt Jones om een nieuwe strafcorner, maar die geeft niet thuis.

Géén nieuwe kans voor Oranje vanaf kop cirkel en een dramatisch slot van een zinderend spektakelstuk tussen de twee beste zaalteams op de wereldranglijst.