Deze twaalf Oranje Dames gaan voor EK-goud in Minsk

De Europese titel en niets minder, dat is waar de Oranje Dames Zaal hun zinnen op hebben gezet. Maar wie zijn die twaalf speelsters die vrijdag onder leiding van bondscoach Kristiaan Timman aan het EK in Minsk beginnen? Hoogste tijd voor een voorstelrondje. Dit zijn de meiden die Oranje het eerste EK-goud sinds 2016 willen bezorgen.

Is na Anne Veenendaal en Josine Koning momenteel de derde keeper van Nederland. Bondscoach Alyson Annan heeft haar niet voor niets aangewezen als reserve-goalie voor de FIH Pro League. Is lang, atletisch en beweeglijk en heeft prima reflexen. Is eerste keeper bij dit EK. Haar aanwezigheid is niet te missen. Staat bekend om haar fanatieke coaching, waarmee ze haar ploeggenoten op scherp houdt.

Solide no-nonsense verdediger. Niet de speelster van de briljante passjes of flitsende schijnbewegingen, maar iemand van de functionele techniek. Buiten het veld bescheiden, binnen de lijnen een killer. Maakt weinig fouten, heeft een stevig blok waarmee ze ballen afpakt en laat zich niet weg duwen. Steady kracht.

Een ware zaalhockeyspecialist, iemand die als geen ander het ritme van een wedstrijd kan bepalen. Vanuit de linksachterpositie strooit ze vaak met voorwaartse passes die het team altijd verder helpen. Is ijzersterk met haar backhand en verdedigt graag aanvallend. Speelt een belangrijke rol bij de strafcorner van Oranje. Kan hard schieten uit alle hoeken en standen.

Creatief en daardoor zeer onvoorspelbaar. Uitgerust met een oogstrelende balbehandeling en stickvoering. Ziet hockeyend altijd een oplossing, is dreigend in de cirkel en pikt veel goaltjes mee. Geliefd in de groep vanwege haar natuurlijke interesse in haar teamgenoten. Is de oudste van de selectie en begint aan haar vijfde eindtoernooi.

Gek van zaalhockey. Heeft een enorme drive. Is zo dol op videoanalyses, dat ze die bij wijze van spreken met een bak popcorn zou kunnen volgen. Beschikt over prima inzicht, is tactisch sterk, technisch begaafd, rustig aan de bal en denkt mee over hockey-inhoudelijke thema’s. Is daarnaast ook een verbinder in het team. Ideale aanvoerder. Speelde al 36 EK- en WK-duels.

Betrouwbare rechtsachter, gedreven en ambitieus. Herstelde voorbeeldig van een zware kruisbandblessure in 2017. Treedt niet snel op de voorgrond, maar inspireert teamgenoten door haar professionele gedrag op trainingen en in wedstrijden. Kan vanuit stilstand een goede versnelling plaatsen. Speelt in Minsk haar eerste eindtoernooi.

Multifunctionele alleskunner. De jongste van het team, maar daar is in het veld niets van te merken. Staat in haar kracht op het middenveld, waar haar verdedigende kwaliteiten én haar aanvallend vermogen optimaal uit de verf komen. Is evenwichtig, leergierig en denkt na over het spelletje. Pikt bovendien altijd haar goaltjes mee.

Remmerswaal werd uitgeroepen tot beste zaalhockeyster van 2019. Dat zij die titel als keeper in de wacht sleepte, zegt veel over haar kwaliteiten. Kan wedstrijden voor het team winnen door haar reddingen. Stáát er op beslissende momenten. Is atletisch, flexibel en kan ver voor haar goal keepen. Wordt daarnaast steeds beter in het coachen van de speelsters voor zich.

Zaalhockeyverslaafd. Is gek van het spelletje, staat ermee op en gaat ermee naar bed. Tactisch sterk onderlegd, leest het spel als geen ander en kan zodoende uitstekend anticiperen op wat komen gaat in de chaos van het zaalhockey. Is bovendien coachend sterk en staat bekend als een echte balveroveraar. Onmisbare schakel in de ploeg.

Doorliep alle Oranje-jeugdselecties en maakte furore door kampioen van Amerika te worden met het universiteitsteam van Connecticut. Kon met Jong Oranje op trainingsstage in Zuid-Afrika, maar wilde per se een eindtoernooi spelen in de zaal. Is voorin een baken van rust in de snelkookpan van het zaalhockey. Is tactisch sterk en heeft een uitstekend gevoel voor positie. Debuteert in Minsk op een eindtoernooi.

Betrouwbare kracht. Verdediger op het veld, aanvaller in de zaal. Meester in het druk zetten en magistrale balafpakker. Gaat voor haar ploeggenoten door het vuur. Groeit in haar betrokkenheid bij de teamtactiek en klopt nadrukkelijk op de deur van het grote Oranje. Niet nadrukkelijk op de voorgrond in de groep, maar wel aanwezig. Laat anderen beter spelen.

Technisch begaafde voorhoedespeelster die door haar jaloersmakende balbehandeling onverwachte dingen kan doen. Kan tegenstanders met één subtiele stickbeweging op het verkeerde been zetten. Heeft altijd oog voor ruimtes in het veld. Strooit vaak met korte passjes en sublieme kaatsjes. Stickvoering om van te smullen. Afmaker én aangever.

De EK-selectie van de Oranje Dames Zaal, met op de bovenste rij: Steven van Tijn (assistent-bondscoach), Julia Remmerswaal, Gabrielle Mosch, Noor de Baat, Lisanne de Lange, Lisa Post, Elin van Erk, Alexandra Heerbaart, Kristiaan Timman (bondscoach). Onderste rij: Johannes Veen (fysiotherapeut), Margot van Hecking Colenbrander, Mascha Sterk, Donja Zwinkels, Mila Muyselaar, Lieke van Wijk, Leonoor Voskamp (teammanager).


2 Reacties

  1. pimhdm

    Bijzonder dat we 2 nr. 4's hebben....

  2. Ramon Min

    Aangepast. Slordig van ons! Dank voor het melden


Wat vind jij? Praat mee...