Deze twaalf Oranje Dames jagen op EK-titel in de zaal

De Oranje Dames Zaal gaan vanaf woensdag in Hamburg op jacht naar de eerste Europese titel sinds 2016. De ploeg van bondscoach Kristiaan Timman en zijn assistent Steven van Tijn speelt hun eerste toernooi sinds het EK in Minsk, het laatste zaaltoernooi vóór de coronapandemie.

Dit zijn de tien veldspeelsters en twee keepers van Oranje. Vijf van hen kwamen nog niet eerder uit op een titeltoernooi in de zaal. Het EK zaalhockey voor vrouwen vindt van woensdag 7 tot en met zaterdag 10 december plaats.

Zeer betrouwbare sluitpost. Haalt constant een hoog niveau, stopt steeds meer ballen en maakt zo het verschil onder de lat. Verdient intussen een kans om zich in Oranje te meten met Josine Koning en Anne Veenendaal. Is waarschijnlijk de enige die vocaal boven het lawaai van een bomvolle sporthal in Hamburg kan uitkomen. Haar coaching is cruciaal voor de defensieve organisatie van Oranje.

Laat je niet inpakken door haar lieve gezichtje, want Mosch is een killer binnen de lijnen. Steady, hardwerkende verdediger. Maakt aanvallen zo vaak onschadelijk dat je haar de eenpersoons Explosieven Opruimingsdienst van Oranje kunt noemen. Stapte vorig seizoen over van Kampong naar topclub Amsterdam en debuteerde in de FIH Pro League voor Oranje.

Bepaalt als geen ander de beat van Oranje, en niet alleen vanwege de enorme draadloze speaker die ze meedraagt tijdens trainingen en wedstrijden. Heeft veel power, beschikt over een splijtende pass en is hoofdverantwoordelijke voor de strafcorner. Scoorde in 23 toernooiwedstrijden al 21 keer en is daarmee een van de meest productieve zaalinternationals ooit van Oranje.

De oudste speelster in de EK-selectie, maar er zit geen sleet op deze zaaldiva. Is met haar oogstrelende techniek en onverwachte bewegingen een plaag voor elke tegenstander. Liefhebber pur sang, speelt met een lach op haar gezicht. Was op vijf eerdere titeltoernooien al goed voor negentien treffers. Is een onmisbare verbinder, die zich graag ontfermt over de jonkies in de groep.

Verslaafd aan zaalhockey. Broedt samen met ploeggenoten binnen en buiten de lijnen op aanvalsplannen die tegenstanders doen duizelen. Sterke persoonlijkheid, die helemaal terug is na een pittige periode waarin ze moest omgaan met de gevolgen van een hersenschudding en de haarziekte alopecia areata. Geldt als onmisbare spil in het verbindingshockey dat bondscoach Kristiaan Timman wil spelen.

Gaat op 27-jarige leeftijd haar eerste titeltoernooi spelen, maar is al jaren verknocht aan zaalhockey. Straalt plezier uit en geniet zichtbaar van de intensiteit van het spel. Pakt als zaalbeest van Hurley vaak automatisch de leidersrol op zich en onderscheidt zich door haar timing, overzicht en rust aan de bal. Kan een tegenstander uit het niets verrassen met een blok en is sterk in de omschakeling van niet-balbezit naar balbezit.

Leergierige alleskunner. Nog maar 22 jaar, maar al zeer geroutineerd. Verdedigt, pakt ballen af, valt aan en maakt doelpunten. Ontwikkelt zich bij Amsterdam gestaag tot een speelster die we in het grote Oranje gaan terugzien. Sprak al eerder de ambitie uit om de Olympische Spelen van Parijs in 2024 te willen halen. Werd dit jaar nog wereldkampioen met Jong Oranje en aast nu op haar eerste zaaltitel met Oranje.

Werd vorig seizoen topscorer in de reguliere Hoofdklasse Zaal met negentien goals, mede door een sterke strafcorner. Een regelrecht zaalhockeydier. Informeert in september al ongeduldig bij coaches naar het zaalschema. Denkt veel na over het spelletje, kan bingewatchend zaalfilmpjes kijken en is bereid veel arbeid te leveren om beter te worden. Nuchter, betrouwbaar en uitgerust met een functionele techniek.

Fysiek sterke en verbaal aanwezige verdediger. Werkt hard, heeft een krachtige schijnflats in huis en zet haar blok neer met een perfecte timing. Is bij HDM aanvoerder en gaat onvermoeibaar voorop in de strijd. Maakte de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling door, debuteerde in het grote Oranje en staat inmiddels op zeven interlands in het Nederlands elftal.

Debuteert op haar 26ste in Oranje op een titeltoernooi. Daarmee gaat een droom in vervulling voor de intelligente data analyste, die haar ruimtelijk inzicht zeker ook in het zaalhockey te gelde maakt. Is een verbindende aanvaller, die de speelsters om haar heen beter maakt. Herkent ruimtes als geen ander en staat vaak op de goede plek. Harde werker, sociaal zeer betrokken bij haar teamgenoten.

Houdt zich al jaren prima staande in het intense krachtenveld met keepers Josine Koning, Anne Veenendaal en Alexandra Heerbaart. Speelde twee titeltoernooien in de zaal en staat inmiddels op zestien interlands in het grote Oranje. Anticipeert goed op spelsituaties en is de baas in drukke cirkels. Blijft onder druk van de hevige keepersconcurrentie mentaal sterk, strijdbaar en weerbaar.

Maakt een stormachtige ontwikkeling door en is inmiddels niet meer weg te denken uit de defensie van SCHC. Speelt in de zaal juist voorin en draait ook mee op het middenveld. Beheerst alle technieken, kan goed uit de voeten in de kleine ruimte en speelt taakgericht. Is een baken van rust in de hechtiek van het zaalhockeyspelletje.

De EK-selectie van de Oranje Dames Zaal. Bovenste rij, van links naar rechts: Gabrielle Mosch, Pam Imhof, Lieke van Wijk, Laura van Heugten, Alexandra Heerbaart en Anna de Geus. Onderste rij: Mabel Brands, Julia Remmerswaal, Tessa Clasener, Donja Zwinkels, Noor de Baat en Elin van Erk. Foto: Kiki Collot d’Escury.


2 Reacties

  1. hanna-reijneveld

    Wordt het mogelijk om het ek online te volgen?

  2. Redactie hockey.nl

    Alle wedstrijden van het EK Zaal in Hamburg zijn te volgen via de livestream op www.eurohockeytv.org. De duels worden uitgezonden op pay-per-view basis. Een Event Pass kost 3,99 euro. Hiermee kun je alle wedstrijden bekijken.


Wat vind jij? Praat mee...