Deze twaalf Oranje Dames zijn topfavoriet voor de wereldtitel

De Oranje Dames Zaal zijn dé uitgesproken favoriet voor het winnen van het WK Zaal in Zuid-Afrika. De ploeg van bondscoach Kristiaan Timman en zijn assistent Steven van Tijn spelen zondag hun eerste van in totaal vijf poulewedstrijden op weg naar de eerste hoofdprijs sinds de Europese zaaltitel van 2016. 

Hoogste tijd om de tien veldspeelsters en twee keepers van Oranje aan jullie voor te stellen. Twee van hen kwamen nog niet eerder uit op een titeltoernooi in de zaal: keeper Kiki Gunneman en aanvaller Eva van ’t Hoog. Het WK zaalhockey voor vrouwen vindt van zondag 5 tot en met zaterdag 11 februari plaats in de Heartfelt Arena in Pretoria.

De nummer één onder de lat bij Oranje. Ervaren, bevlogen en betrokken. Zet de ploeggenoten vóór haar met uiterste precisie in positie en heeft zo een belangrijke rol in de organisatie van het team. Ranselt daarnaast de ene bal na de andere uit haar doel, als heerser onder de lat. Gaat beginnen aan haar achtste titeltoernooi in de zaal met Oranje, waarmee ze het Oranje-record van Mila Muyselaar en Marieke Dijkstra verbetert.

We hebben haar tijdens het voorbije EK in Hamburg al eens de schokdemper van Oranje genoemd. Kan in haar eentje de aanvalsgolven van de tegenstander breken. Zeer stabiele kracht in de Oranje-achterhoede, speelt taakgericht en is zelden te betrappen op foutjes. Heeft al vier grote toernooien gespeeld met de Oranje Dames en laat zich dankzij haar ervaring ook verbaal steeds meer gelden in het team.

De nummer één als het gaat om het nemen van strafcorners en strafballen en zodoende dé doelpuntenmachine van Oranje. Was op vier EK’s en één WK goed voor 27 doelpunten in 29 wedstrijden. Kan de komende week Janneke Schopman (33 goals) aflossen als meest trefzekere Oranje-zaalinternational op titeltoernooien. Bepaalt met haar splijtende passes van achteruit en haar power de hartslag van elke Oranje-aanval.

Met 33 jaar de oudste speelster in de WK-selectie, maar dartelde in december op het EK in Hamburg als nooit tevoren. Is de MacGyver van het zaalhockey: hoe benard de situatie tussen de balken ook is, ze weet met haar creativiteit en techniek altijd wel een manier te vinden om zich eruit te redden. Scoorde op zes eerdere titeltoernooien 25 keer en is ook in de race om topscorer aller tijden te worden van de Oranje Dames Zaal.

De spil van Oranje en de schaker in de groep. Strategisch sterk, tactisch onderlegd, creatief van geest en uitgerust met doorzettingsvermogen. Speelde dit seizoen een belangrijke rol in de eerste landstitel ooit van Pinoké Dames 1 in de Hoofdklasse Zaal en voorziet veel Oranje-aanvallen haast ongemerkt van smeerolie. Pakt bovendien altijd haar doelpuntjes mee: scoorde in 24 toernooiwedstrijden negen keer.

De alleskunner van de Oranje Dames. Onmisbaar in het dynamische zaalspel dat Timman wil spelen. Is nog altijd pas 22 jaar, maar begint al aan haar vierde titeltoernooi in de zaal, na het WK 2018 en de EK’s van 2020 en 2022. Scoorde in negentien toernooiduels al elf keer en strooit met assists alsof ze kranten bezorgt. Werkt keihard en staat defensief haar mannetje. Wil met Oranje na drie keer zilver eindelijk een hoofdprijs winnen in de zaal.

Stabiele kracht in de laatste linie van Oranje, maar ook zeer gevaarlijk met haar aanvallende impulsen over rechts. Beschikt net als Lieke van Wijk over een uitstekende strafcorner en pakt met haar harde sleeppush aardig wat doelpunten mee. Groeide vorig seizoen bij Kampong uit tot topscorer in de Hoofdklasse Zaal en was dit seizoen naast topscorer Maxime Kerstholt de enige speelster die in alle speelronden tot scoren kwam.

Sterke aanvoerder van HDM, die haar ploeg in januari knap naar de finale van het NK Zaal loodste. Rustige, betrouwbare kracht in de achterhoede van Oranje met een jaloersmakende bloktackle. Beschikt over veel power, coacht haar ploeggenoten luid en duidelijk en heeft een uitstekende timing. Maakte in december op het EK in Hamburg haar geslaagde debuut voor de Oranje Dames Zaal.

Debuteerde als 26-jarige in december op het EK zaalhockey en plakt daar nu ook een eerste WK aan vast. Kon in Hamburg met vier doelpunten en een handvol assists terugkijken op een geslaagde vuurdoop in Oranje. Werkt als data-analist en kon zich misschien wel daardoor razendsnel de opbouwpatronen en aanvalsgolven van Oranje eigen maken. Is strategisch sterk, kiest vaak de goede positie tussen de balken en laat anderen beter spelen.

Speelde in Hamburg op het EK haar eerste toernooi met Oranje, maar het leek wel alsof ze al jaren meespeelde. Logisch, gezien het feit dat ze al langer deel uitmaakte van de trainingsgroep. Is veelzijdig, kan op alle posities uit de voeten en weet altijd ruimtes te vinden, hoe beperkt de mogelijkheden ook zijn. Maakte op het EK drie goals in zes duels. Oogt rustig en is een pittige kluif voor elke tegenstander.

Creatieve aanvaller, die net als Donja Zwinkels voor het verrassende en onvoorspelbare element in de aanvallen van Oranje moet zorgen. Is dynamisch, snel en wendbaar en liet in de oefenwedstrijden tegen Namibië zien dat ze over scorend vermogen en technische handigheidjes beschikt. Maakte afgelopen zaalseizoen zes treffers voor haar cluppie, HDM.

De ervaren, betrouwbare en leergierige keeper van Pinoké, die eind januari een hoofdrol speelde in het winnen van de landstitel in de Hoofdklasse Zaal. Zo maakte ze in de halve finale tegen Amsterdam (4-4) alle drie de shoot-outs van de tegenstander onschadelijk. Speelde op het veld met de Oranje Dames al vier interlands en gaat nu – als tweede keeper achter Alexandra Heerbaart – haar eerste zaaltoernooi meemaken.

De Oranje-selectie voor het WK Zaal in Zuid-Afrika. Onderste rij (van links naar rechts): Alexandra Heerbaart, Noor de Baat, Lieke van Wijk, Donja Zwinkels, Gabrielle Mosch, Kiki Gunneman. Midden: Mabel Brands, Pam Imhof, Anna de Geus, Elin van Erk, Eva van ’t Hoogt, boven: manager Kiki Collot d’Escury, assistent-bondscoach Steven van Tijn, bondscoach Kristiaan Timman, video-analist Robbert-Jan de Vos, fysio Bas van der Pol. Tessa Clasener ontbreekt op de foto. Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...