Droomfinale loopt uit op teleurstelling, Oranje verliest

Het was de droomfinale: Nederland – Duitsland op het WK Zaal in Berlijn. Beide ploegen maakten dit WK doelpunt na doelpunt, maar de finale bleef lang doelpuntloos. De Duitsers waren gretig en zetten Oranje onder druk. De voorsprong via een strafcorner van Lieke van Wijk kon Nederland niet vasthouden. Keepster Alexandra Heerbaart keepte een fantastische wedstrijd, maar kon twee Duitse goals niet voorkomen: 1-2. Een slotoffensief met extra veldspeelster leverde Oranje niets op. 

De droomfinale: het kwam ervan op het WK Zaal in Berlijn: Nederland – Duitsland, in een uitverkochte Max Schmeling-Halle. 8000 man op de tribune. Grotendeels zwart, rood, geel, maar ook het oranje was niet te missen. Kippenvel, zelfs voor de journalisten. Op het veld zal die magie nog honderd keer beter te voelen zijn. De speelsters werden één voor één binnengeroepen en kwamen onder luid applaus vanuit rookwolken de arena binnen.

Kort na aanvang moest Oranje-keepster Alexandra Heerbaart al snel in actie komen om een hoge bal te keren. En even later opnieuw, op een inzet van Anne Schröder. Oranje stond flink onder druk in de beginfase van de wedstrijd. Duitsland nam het initiatief. Heerbaart hield Nederland op de been in die eerste vijf minuten. Oranje was onder de indruk, zo leek het, van hoe sterk de Duitsers begonnen.

Heerbaart houdt Oranje op de been

De grootste kans voor Oranje volgde in de zevende minuut. Donja Zwinkels ging op avontuur, maar werd afgestopt door keepster Rosa Kruger. Even later was Pien van Nes dichtbij. De Duitse keepster keerde maar half, maar de bal vloog via haar voorlangs. Oranje kwam meer en meer in de wedstrijd. Maar er vielen ook wat gaten voor Duitsland om er weer uit te komen.

Halverwege de eerste helft mochten de Duitsers hun eerste strafcorner nemen. Die werd eruit gelopen door Heerbaart. Bij Duitsland bleek aanvoerder Janne Muller-Wieland belangrijk. Zij zorgde voor veel onderscheppingen en sneed een aantal keer door de Nederlandse verdediging.

Oranje kreeg hoe langer hoe meer balbezit, maar echt gevaarlijk konden ze nog niet worden. De Duitsers kregen de bal beter op goal. Maar Heerbaart keepte sterk. Een mooie pass van Elin van Erk gaf Donja Zwinkels de kans om uit te halen. De Duitse keepster kwam echter snel uit en blokte het schot. Zwinkels was even daarna opnieuw bijna trefzeker. Een tip in hoog op goal na een voorzet van Van Nes werd knap gekeerd door de kleine Duitse goalie.

Teleurstelling bij Alexandra Heerbaart, die Oranje lang in de wedstrijd hield. Foto: Willem Vernes

Rust

Kort na rust versierde Kiki van Wijk de eerste strafcorner voor Oranje. Die kwam niet goed uit de verf. Even later werd Noor de Baat onderuit gehaald in de Duitse cirkel en kon er opnieuw een strafcorner genomen worden. Lieke van Wijk pushte hoog raak: 1-0!

De Duitsers drukten door en het duel werd fysieker. Donja Zwinkels en Franziska Hauke klapten hard tegen elkaar aan in de cirkel en lagen allebei even plat op het veld. Vervolgens was het een aantal keer Duitsland dat er sterk uitkwam. In een drukke cirkel maakte Fabienne Roosen een overtreding waar de scheidsrechter een strafbal in zag. Jong Duits talent Nike Lorenz pushte binnen. Drie minuten later was het opnieuw raak, na een counter kon Anne Schröder binnentikken. Het stadion ontplofte.

Donja Zwinkels had nog een grote kans, maar de Duitse goalie redde opnieuw. Net als Heerbaart op een groot aantal Duitse kansen. Nog acht minuten op de klok. Nog acht minuten voor Nederland om minstens één keer te scoren. Met nog vijf minuten hadden de Duitsers de kans hun voorsprong te vergroten. Lieke van Wijk kreeg de bal op haar voet in de cirkel, maar de strafcorner vloog over.

Slotoffensief levert niets op

Nog 4 minuten op de klok: Marieke Dijkstra vroeg een time-out aan. Nog even werd er met Heerbaart gespeeld, maar na een minuut trok Muyselaar het vliegende keeper-shirt aan. Het leverde Nederland niet de kansen op waar de ploeg op hoopte. In plaats daarvan moest Muyselaar nog een aantal keer slidings maken om een Duitse goal te voorkomen.

Het bleef 1-2 in de Duitse Max Smeling-Halle. Nederland pakt, opnieuw, zilver.


5 Reacties

 1. robvisser

  Helaas de finale niet kunnen zien, maar het heeft er de schijn van dat Duitsland een onneembare vesting is voor de Nederlandse hockeydames en je vraagt je af hoe dit kan. Zeker als je beide halve finales hebt gezien is het onbegrijpelijk dat je niet van Duitsland kunt winnen. Technisch sowieso beter, het zal dan toch op mentaal vlak gezocht moeten worden of organisatorisch in het team. Het is in ieder geval raar.

  1. rutgermeijnen

   Marieke en team, het hele toernooi jullie gevolgd en van jullie genoten!! Mijn complimenten voor het team en wat betreft de finale speciaal voor de keepster! Fantastisch! Groetjes Rutger Meijnen 👍😊🏑

 2. lynnBosman

  Allereerst, gefeliciteerd met zilver. Een knappe prestatie, ondanks dat natuurlijk liever goud gewonnen was. Dat had er ook ingezeten, denk ik. Ik vind het opvallend hoe snel een voorsprong uit handen wordt gegeven. Zowel tijdens het EK als het WK. Ik miste toch echt de Bossche mentaliteit "over my dead body" die Hulsen, Den Ouden, Vorstenbisch meebrachten in het gouden wk team van 2015 en in 2016 met Hulsen, Vorstenbosch, Matla, vd Assem en ijskonijn Leurink. ik heb echt genoten van onder meer De Baat, Heerbaart en alle speelsters hebben het geweldig gedaan maar ik miste toch wel klasbakken als Leurink, De Lange, Matla, Hulsen en ook echt die mentaliteit. Ik heb de finale niet helemaal kunnen kijken, tijdens de halve finale was er behoorlijk wat commentaar over dat Zwinkeks en De Baat teveel voor eigen succes gingen en niet samen speelden. Zwinkels maakte ook toen een paar keer dezelfde fout (geen 3 meter dribbelen).

  1. robvisser

   Ik denk dat er vooral in mentaal opzicht iets ontbreekt. De meiden kunnen niet met druk omgaan en zijn niet volwassen genoeg in hectische omstandigheden. Dan heb je idd andere speelsters nodig die nu niet aanwezig waren. Twee keer in een maand verliezen van de Duitsers is gewoon niet uit te leggen. Kwalitatief is Nederland beter, daar kan het beslist niet aan liggen.

 3. Eko1001

  In de zaal is Nederland kwalitatief beter? Duitsland is met zaalhockey gewoon verder. In de zaal zijn andere kwaliteiten nodig dan op het veld. Duitsland speelde een moeizame wedstrijd tegen Wit-Rusland en Polen. Nederland is echter ook niet over deze ploegen heen gelopen. Technisch en tactisch is Duitsland juist sterk in de zaal. Wat eigenlijk veel belangrijker is, is om te zien wat een prachtig toernooi het is geweest en wat een leuk en snel spel zaalhockey is. Zowel bij de dames als bij de heren waren het leuke poule-wedstrijden en prachtige finales met een hoop spanning en emoties in een prachtige atmosfeer. Absolute reclame voor het zaalhockey. Jammer dat de Nederlandse heren er niet bij waren. Dat kan toch eigenlijk niet voor een land dat vind dat ze het beste hockey spelen. Hopen dat de KNHB ook een keer gaat zien dat zaalhockey serieus genomen moet worden.


Wat vind jij? Praat mee...