IJzersterke Oranje Dames onverstoord naar zesde WK-finale

De Oranje Dames Zaal hebben voor de zesde keer in zes deelnames de finale van het WK zaalhockey bereikt. Met een ijzersterk optreden in een volle Heartfelt Arena rekende de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman in de halve finales resoluut af met gastland Zuid-Afrika. Het werd 6-1, cijfers die niets aan de verbeelding overlaten. In de finale staat Oranje vanavond om 20.30 uur tegen Oostenrijk. 

Een listig ploegje, een outsider. Zo bestempelde Oranje-international Elin van Erk tegenstander Zuid-Afrika voorafgaand aan de halve finale tegen het gastland. Een ploeg die Oranje eerder in de groepsfase – samen met de Verenigde Staten – als enige serieuze tegenstand had kunnen bieden.

Vijf dagen terug versloeg Oranje de Zuid-Afrikaanse vrouwen pas laat in de wedstrijd met 3-1. Net als in dat duel trok de ploeg van bondscoach Lennie Botha zich ook in deze ontmoeting massaal terug op eigen helft, spelend in een lage vijf. 

Dat resulteerde niet alleen in veelvuldig balbezit voor Oranje, maar meteen ook in een regen aan kansen. Twee keer Donja Zwinkels en twee keer Lieke van Wijk deelden de eerste speldenprikjes uit, maar keeper Cheree Greyvenstein reageerde telkens alert.

Eva van ’t Hoog schermt de bal af. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Imhof weer belangrijk

In een heerlijke ambiance in de Heartfelt Arena lukte het een fel en geconcentreerd Oranje na zeven minuten wél de score open te breken: Pam Imhof reageerde attent op een prachtige lange pass van Tessa Clasener en tipte subtiel raak: 1-0, haar vierde goal dit WK. Imhof heeft een neusje voor belangrijke doelpunten, want ze scoorde ook al in de halve finale en finale van het EK in Hamburg van twee maanden geleden.

Vuist omhoog, glimlach op het gezicht: Pam Imhof brak de score open in de halve finale tegen Zuid-Afrika. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Oranje drukte door en kwam via Van Wijk nog vóór het einde van het eerste kwart op 2-0. De routinier benutte een strafbal na een eerdere overtreding vanuit een strafcorner. Doelpunt nummer acht voor haar op dit toernooi.

Onverstoord bouwen

Ondanks de hectiek in de hal en de hoogspanning in deze halve finale had je geen moment het gevoel dat dit Oranje in de problemen zou kunnen komen. Zelfs na de plotselinge aansluitingstreffer van Daniela De Oliveira uit een strafcorner na een spaarzame uitbraak (2-1) bleef de ploeg van bondscoach Timman rustig en onverstoord bouwen aan nieuwe aanvallen.

Wie anders dan doelpuntenmachine Donja Zwinkels was het die de marge weer op twee goals bracht: ze reageerde attent nadat een schot van Anna de Geus was afgekletst op een Zuid-Afrikaans been: het zestiende doelpunt van Zwinkels op dit WK en 3-1 voor Oranje.

Anna de Geus op weg naar een grote kans tegen Zuid-Afrika. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Oranje loopt uit

Na rust overleefde Oranje een ondertalsituatie na een dubieuze groene kaart voor verdediger Gabrielle Mosch, die heel zwaar werd bestraft voor gevaarlijk spel bij een ogenschijnlijk normale doelpoging. Meteen daarna deelde Van Wijk opnieuw een tik uit door opnieuw een strafbal te benutten (4-1). Die kwam er omdat een leep boogballetje van Eva van ’t Hoog uit de lucht werd weggetikt uit het Zuid-Afrikaanse doel.

Die vierde tegentreffer trok alle energie uit de Zuid-Afrikaanse ploeg en kreeg de Heartfelt Arena aardig stil. Tegen dit Oranje was geen stunt mogelijk, zo voelden de drieduizend aanwezige toeschouwers. Toch moest Oranje scherp blijven om een opleving van de outsider te voorkomen. Bij een nieuwe Zuid-Afrikaanse strafcorner, na een sticktackle van Tessa Clasener, moest keeper Alexandra Heerbaart redding brengen, ondanks een mislukte uitvoering van de corner.

Toeslaan in de hectiek

De slotfase van de wedstrijd verliep toch nog hectisch, zonder dat Oranje daar overigens onder leed. Met zes veldspeelsters in het veld kreeg Nederland een serie Zuid-Afrikaanse strafcorners te verwerken, maar die resulteerden opmerkelijk genoeg niet in een tweede tegentreffer, maar juist in een ruimere marge.

Donja Zwinkels blíjft maar scoren op het WK: de teller staat inmiddels op zeventien doelpunten. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Donja Zwinkels liep bij de eerste corner met opzet te vroeg uit, om zich zo alvast te positioneren bij de cirkel van Zuid-Afrika, dat op dat moment zonder keeper speelde. Dat plannetje pakte geweldig uit: de strafcorner werd er door Mosch uitgelopen waarna Zwinkels de bal ontving en rennend kon binnenpushen voor de 5-1. Dat Lieke van Wijk tussendoor nog groen had gekregen voor tijdrekken, deerde de ploeg niet.

Een minuut later profiteerden Elin van Erk en de meegerende Noor de Baat van razendsnelle interceptie. De Baat onderschepte een pass van Zuid-Afrika-aanvoerder Jessica O’Connor, combineerde met Van Erk en schoof vervolgens de 6-1 binnen, een koud kunstje. Dat Eva van ’t Hoog een minuutje later op haast identieke manier verzuimde te scoren door voor open doel voorlangs te schieten, was vooral jammer voor haar. De strijd was toen al lang gestreden.

Noor de Baat en Elin van Erk juichen na de 6-1 tegen Zuid-Afrika. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Zo boekten de Oranje Dames een overtuigende zege in een wedstrijd die toch iets verraderlijks in zich had. Dat dat er niet uitkwam tekent de kracht van dit Oranje: de ploeg is onverstoorbaar op een missie en die moet vanavond laat tegen Oostenrijk eindigen met een gouden medaille.


1 Reactie

  1. Hans De Baijens

    Waar zijn de updates van de dames finale ??


Wat vind jij? Praat mee...