Round-up EK Indoor (D) Dag 2: Nederland tegen Polen in finale

Oranje won de laatste poule-wedstrijd van België (5-1) en de halve finale van Duitsland (5-2). In de finale treft Nederland morgen Polen, dat na shoot-outs won van Oekraïne. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Polen de finale haalt op een EK Indoor. Kijk hier voor al het EK nieuws en het gehele wedstrijdschema

Wit-Rusland – Polen 1-1 (1-0) (2-3 SO)

In een bijzonder spannend duel streden Wit-Rusland en Polen om een plaats in de finale. Yulia Kurhanskaya opende in de 11e minuut de score in het voordeel van Wit-Rusland. De thuisploeg was de betere tegen Polen, maar kon in de eerste helft de score niet verder uitbreiden. In de tweede helft volgde een strafcorner na een overtreding van de Poolse keepster Marta Kucharska. Diezelfde Kucharska bood echter wel op knappe wijze redding op de harde gepushte Wit-Russische strafcorner.

Wit-Rusland had overwicht op het veld, maar het was Polen dat de goal maakte. Paula Slawinska scoorde uit een geplaatste strafcorner. Nadzeya Silitskaya was voor Wit-Rusland dichtbij een treffer, maar Kucharska voorkwam een Wit-Russische voorsprong. Wit-Rusland kon het de Poolse verdediging regelmatig moeilijk maken, maar tot echt grote kansen leidde dat echter nauwelijks. De Poolse dames verdedigden solide en Wit-Rusland had in de tweede helft niet de creativiteit om de Poolse verdediging uit balans te brengen. Ook via een laatste strafcorner wilde de bal er niet in. Met een 1-1 eindstand maakten beide teams zich op voor de shoot-outs. Polen bracht nog snel reservekeepster Anna Gabara in. Na 6 shoot-outs hebben zowel Wit-Rusland (Papkova) als Polen (Joanna Wieloch) 1 keer gescoord. De sudden death serie shoot-outs die daarop volgde werd beslist door de Poolse Amelia Katerla: Polen staat in de finale.

’11 Yuliya Kurhanska 1-0
’23 Paula Slawinska 1-1

Nederland – Duitsland 5-2 (2-1)

De Oranje zaaldames wonnen de halve finale van Duitsland en plaatsten zich voor de finale. Een spannend duel, dat Nederland eind van de tweede helft naar zich toe trok. Lees hier het verslag.

Tsjechië – Oekraïne 2-3 (0-2)

Oekraïne kwam in de eerste helft op een comfortabele 2-0 voorsprong, maar moest in de tweede helft knokken om Tsjechië voor te blijven. In de 22ste minuut maakte Tsjechië de aansluitingstreffer via een harde laag gepushte strafcorner van Adela Bizova. Een reeks strafcorners die volgde voor Tsjechië werden goed van de lijn gehaald of naast gepusht. Ook keepster Tetiana Stepanchenko van Oekraïne moest nog een aantal keer in actie komen. Met nog 3 minuten op de klok bracht Tsjechië een extra veldspeelster in ten koste van de keepster. Daar werd echter door Oekraïne van geprofiteerd: een strafcorner van Yevheniya Moroz belandde in het keeperloze doel. Via de kluts rolde de bal vervolgens aan de andere kant tergend langzaam over de achterlijn: 3-2. Kort daarop klonk de toeter: Oekraïne wint, en wendt daardoor degradatie af. Tsjechië zit, net als België en Oostenrijk, nog in de gevarenzone.

‘7 Yana Vorushylo 0-1
’20 Yuliia Shevchenko 0-2
’22 Adela Bizova 1-2
’39 Yana Vorushylo 1-3
’40 Adela Bizova 2-3

België – Oostenrijk 2-2 (1-0)

Beide ploegen wonnen nog geen enkele wedstrijd en moesten zich dus ernstig zorgen maken om degradatie. Punten pakken in deze wedstrijd was daarom cruciaal. België was in de eerste paar minuten het meeste in balbezit, maar miste de creativiteit om tot uitgespeelde kansen te komen. In de 18e minuut viel hij dan toch: Tiphaine Duquesne pushte hoog binnen, buiten de reach van de kleine keepster van Oostenrijk Jasmin Anderle.

In de tweede helft kwamen de Oostenrijkse dames meer in hun spel. Een strafcorner van Marta Laginja trok de stand weer gelijk. De wedstrijd werd hoe langer hoe fysieker en af en toe weifelend optreden van de arbitrage maakte de sfeer niet beter. Met nog 7 minuten op de klok zette Julia Busch Oostenrijk op voorsprong. België ging vervolgens alles of niets spelen en haalde keepster Elodie Picard eruit. Dat resulteerde in een strafcorner voor België, die uit de rebound werd gemaakt. Ook Oostenrijk haalde daarop haar keepster van het veld, België plaatste Picard juist weer terug. Hockeyend lieten beide ploegen verder weinig meer zien, maar de spanning liep op in de laatste minuten. Een beladen duel, dat zonder winnaars eindigde.

’19 Tiphaine Duquesne 1-0
’25 Kristine Vukovich 1-1
’33 Julia Busch 1-2
’38 Charlotte Vander Gracht 2-2

Wit-Rusland – Oostenrijk 3-1 (2-0)

Wit-Rusland eerste in poule B door overwinning op Oostenrijk. In de 8e minuut zette Sviatlana Bahushevich Wit-Rusland op voorsprong, en aanvoerster Ryta Batura verdubbelde de stand in de 18e minuut uit een strafcorner. In de tweede helft kwam Oostenrijk meer in de wedstrijd. Uit een strafcornervariant scoorde Marta Laginja de aansluitingstreffer voor de Oostenrijkse dames: hoog in het dak van goal. De Wit-Russen lieten zich vervolgens ver zakken en kwamen er met mooie one-touches een aantal keer gevaarlijk uit in de counter. In de laatste tien minuten werd de wedstrijd feller: veel overtredingen en fysiek spel. Oostenrijk kreeg 2 strafcorners achter elkaar, maar wist die niet te benutten. Met nog 5 minuten op de klok viel de treffer aan de andere kant: Krestina Papkova rondde een snelle uitbraak mooi af. In de laatste minuut kreeg Oostenrijk nog een strafcorner, maar die werd niet benut. Door deze overwinning staan Wit-Rusland eerste in poule B, en treft het Polen in de halve finale.

Duitsland – Oekraïne 1-0 (0-0)

Er waren genoeg kansen voor zowel Duitsland als Oekraïne in de eerste helft. Met name de Oekraïense dames drongen aan, maar beide ploegen kwamen niet tot scoren. Ook in de tweede helft werd er lang niet gescoord. Bij een 0-0 eindstand zou Oekraïne de halve finale op doelsaldo bereiken, en Duitsland moest in de laatste 5 minuten dus iets forceren. Keepster Julia Ciupka werd gewisseld voor een veldspeelster. En met resultaat: Julia Meffert haalde vanaf kop cirkel uit en scoorde in de 36ste minuut de 1-0 voor de Duitse dames. Meteen bracht Duitsland keepster Ciupka weer in het veld. Zij was in de laatste 2 enorm spannende minuten nog bijzonder belangrijk: ze stopte tot 2 keer toe een strafcorner van Oekraïne. Daardoor is Duitsland nu verzekerd van de halve finale. Oekraïne zal moeten strijden in de degradatiepoule.

’36 Julia Meffert 1-0

Polen – Tsjechië 4-0 (0-0)

Een spannend duel waarin een plaats in de halve finale op het spel stond. In de eerste helft vielen er geen doelpunten. Amelia Katerla zette Polen pas in de 29ste minuut op voorsprong. Tsjechië drong aan in de laatste tien minuten maar kon in de verdedigende muur die Polen optrok maar moeilijk een gaatje vinden. De volledig vrijgelaten Malgorzata Sztybrych had de bal in een snelle uitbraak van Polen vervolgens voor het intikken: 2-0. Met nog 4 minuten op de klok haalde Tsjechië keepster Barbora Cechakova naar de kant, maar de Poolse muur bleef ondoordringbaar. Na een verdedigingsfout van Tsjechië kon Joanna Wieloch in de laatste minuut vrij inpushen, en in de laatste seconden kreeg Polen ook nog een strafcorner: aanvoerster Pauline Okaj scoorde: 4-0. Daardoor ziet Polen zichzelf terug in de halve finale. De tegenstander in die halve finale zal net als voor Nederland Belarus, Duitsland of Oekraïne zijn: dat wordt in de volgende 2 duels duidelijk.

’29 Amelia Katerla 1-0
’34 Malgorzata Sztybrych 2-0
’40 Joanna Wieloch 3-0
’40 Pauline Okaj 4-0

Nederland – België 5-1 (2-0)

De Oranje Dames Zaal speelden niet hun beste wedstrijd tegen België, maar kroonden zich door de winst toch tot nummer 1 in poule A. Tegen wie Oranje het opneemt in de halve finale wordt eind van de ochtend duidelijk. Lees hier het wedstrijdverslag.

‘3 Lieke Hulsen 1-0
‘7 Kiki van Wijk 2-0
’23 Lieke van Wijk 3-0
’27 Donja Zwinkels 4-0
’30 Lieke van Wijk 5-0
’37 Perrine Motte 5-1