Round-up EK Indoor (D) Dag 3: Oranje wint van Polen in finale

De Oranje Dames Zaal pakten goud op het EK Indoor in Minsk. Zilver was er voor Polen, brons voor Wit-Rusland. Lees hier al het nieuws over het EK Indoor

Nederland – Polen 6-2 (2-1)

Nederland won in een spannende finale van Polen en sleepte zo de gouden medaille binnen. Lees hier het wedstrijdverslag.

Wit-Rusland – Duitsland 6-5 (2-2)

In een gelijk opgaande en bijzonder spannende troostfinale heeft Wit-Rusland beslag gelegd op de bronzen medaille.

Het Wit-Rusland van Herman Kruis zit lekker in het toernooi, en verloor in de halve finale maar net van Polen. Aanvoerster Ryta Batura zette de Wit-Russen al na 3 minuten op voorsprong. Haar geplaatste strafcorner verdween hoog achter de Duitse keepster Julia Ciupka in de touwen. En ook de tweede lag er al snel in na een uitbraak van Wit-Rusland: Krestina Papkova tikte na een mooie voorzet vanuit de hoek binnen. Duitsland vroeg meteen daarop een time-out aan en groeide vervolgens in de wedstrijd. Duitsland zette hoge druk, waar Wit-Rusland moeite mee had. Maar Duitsland kon nauwelijks uitgespeelde kansen creëren. De snelle passes van achteruit van captain van Wit-Rusland Batura konden echter regelmatig voor gevaar zorgen. De goal viel echter aan de andere kant. Uit een Duitse strafcorner volgde een strafbal die Katharina Windfeder binnenpushte. Slechts 2 minuten later kon de Duitse Viktoria Huse opstomen door het midden en schoof de bal onder keepster Maryna Navitskaya door. Wit-Rusland werd hoe langer hoe meer overlopen door de Duitse dames, maar kreeg net voor rust nog de kans om terug op voorsprong te komen. Een stopfout in de strafcorner gooide echter roet in het eten, waardoor de ploegen met een 2-2 stand de rust in gingen.

Na rust domineerden in eerste instantie de Duitse dames, maar wederom kon Wit-Rusland er met snelle aanvallen uitkomen. Even later was er een ongelukkig moment in de Wit-Russische cirkel: Sviatlana Bahushevich van Wit-Rusland maakte een eigen goal, via een inzet van de Duitse Julia Dudorov. Maar nog geen minuut later lag hij er aan de andere kant alweer in door dezelfde Bahushevich, wat de stand weer gelijk trok.

Het spel zakte vervolgens een beetje in. Beide ploegen kwamen nauwelijks tot echte kansen. Tot de Duitse Silja Lorenzen de bal uit de kluts ineens voor de stick kreeg: 3-4 voor Duitsland met nog 10 minuten op de klok. Maar Wit-Rusland duwde door en forceerde meteen daarop een strafcorner. Aanvoerster Ryta Batura kon de stand na een mooie variant weer gelijk trekken. Nastassia Syrayehzka vloog vervolgens in voor de tip en zette Wit-Rusland weer op voorsprong: 5-4. Een Duitse strafcorner werd gekeerd door Navitskaya, maar een corner daarop kon zij echter niet houden: 5-5 door de Duitse cornerspecialiste Victoria Huse. Met nog 1,5 minuut op de klok kwam Wit-Rusland er snel uit. Kristina Papkova omspeelde de uitgekomen keepster Ciupka en schoof de bal vanaf de achterlijn in het lege doel. Wit-Rusland wint in een bloedstollend duel brons op het EK Indoor in Minsk.

Tsjechië – Oostenrijk 3-3 (1-2)

Oostenrijk knokte voor wat het waard was en kwam in de eerste helft op een 2-1 voorsprong tegen Tsjechië. Oostenrijk, nummer 3 op de wereldranglijst, zat er totaal niet in dit toernooi. In de tweede helft vooral Tsjechië dat tot kansen kwam, maar een snelle uitbraak van Oostenrijk leidde tot uitbreiding van de voorsprong: Corinna Zerbs rondde hard af nadat keepster Andrea Vancurova was omspeeld. Even later kon Vancurova wel redding bieden en werd een inzet van wederom Zerbs gestuit. Oostenrijk kon de winst en lijfsbehoud ruiken en vocht door. Een strafcorner eindigde op de lat, waardoor de spanning in het duel bleef. Tsjechië haalde de keepster eruit en ging in de laatste minuten met 6 veldspeelsters spelen, wat een goede zet bleek. De strafcorners die de Tsjechen versierden in de laatste minuten waren doorslaggevend: Biznova trof tot twee keer toe doel. Het duel eindigde in 3-3, waardoor Tsjechië op het hoogste niveau blijft en Oostenrijk degradeert.

Oekraïne – België 3-3 (2-0)

België moest winnen om nog een kans te maken om degradatie af te wenden, maar het was Oekraïne dat scoorde in de negende minuut via Yuliia Shevchenko. België kreeg in de loop van de eerste helft een aantal kansen, maar de Oekrainse keepster Aliena Fadieieva stond keer op keer een treffer in de weg. Een snelle uitbraak van Oekraïne leidde de goal aan de andere kant in: Nataliia Honcharenko kon binnentikken na een strakke voorzet vanuit de hoek: 2-0. Na wederom een aantal kansen versierde België voor rust nog een strafcorner, maar Yevheniya Kernoz redde knap op de lijn en zorgde ervoor dat Oekraïne met een comfortabele voorsprong van 2-0 de rust in kon gaan.

Na rust breidde Yana Korotaieva de score voor Oekraïne uit, maar drie minuten later viel de goal uiteindelijk, na verschillende kansen, toch voor België: 3-1. De strafcorner die volgde vloog naast, maar de Belgische dames gaven niet op. Fadieieva moest gestrekt op een Belgische inzet, maar kon even later een strafcorner van Marie Ronquetti niet de baas: 3-2, met nog 8 minuten op de klok. België bleef de aanval zoeken en met nog 5 minuten te spelen moest keepster Picard het veld ruimen voor een veldspeelster. Dat had effect: Ronquetti scoorde de gelijkmaker voor België: 3-3. In de laatste minuut had dezelfde Ronquetti nog de kans om de wedstrijd in Belgisch voordeel te beslissen, maar ze mikte naast de goal nadat ze de keepster had omspeeld. Door het gelijkspel is België zeker van degradatie uit het hoogste niveau. Oekraïne had zich gisteren al veilig gespeeld.

‘9 Yuliia Shevchenko 1-0
’14 Nataliia Honcharenko 2-0
’25 Yana Korotaieva 3-0
’28 Tiphaine Duquesne 3-1
’32 Marie Ronquetti 3-2
’37 Marie Ronquetti 3-3