Oppermachtige Oranje Dames naar vijfde EK-finale op rij

De Oranje Dames Zaal staan zaterdagmiddag in de EK-finale tegenover Duitsland. De ploeg van bondscoach Kristiaan Timman plaatste zich vrijdagavond voor de eindstrijd door Oekraïne in de laatste poulewedstrijd met grote cijfers te verslaan: 12-1.

De Nederlandse vrouwen hebben nu minder dan twintig uur de tijd om zich voor te bereiden op hun vijfde opeenvolgende EK-finale. Die staat voor zaterdag om 15.35 uur gepland in een ongetwijfeld ramvolle en vijandig gestemde Sporthalle Hamburg.

Oranje kende een droomstart tegen Oekraïne: al binnen dertig seconden had de ploeg haar gewenste 1-0 voorsprong te pakken. Het was Laura van Heugten die op rechts na een snelle vrije bal de cirkel kon binnenstormen. Haar schot werd gesmoord door de Oekraïnse keeper Alina Fadieieva, maar rolde alsnog over de doellijn.

In de minuten daarna hield Nederland de Oekraïnse vrouwen onder druk. Noor de Baat werd twee keer goed vrijgespeeld, maar haar schoten misten kracht. Vlak vóór rust deed de veelzijdige middenvelder van Amsterdam het beter: bediend door een fraaie diagonale pass van Lieke van Wijk rondde ze bekwaam af: 2-0.

Noor de Baat juicht na haar doelpunt tegen Oekraïne tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto; Willem Vernes

Nog vóór rust liep een ijzersterk Oranje verder weg van de tegenstander. Anna de Geus verschalkte Fadieieva vanuit de rechterhoek  (3-0) en Elin van Erk tikte simpel de 4-0 binnen na een prachtige combinatie via Van Wijk en De Baat, die zich als een ballerina vrij draaide voordat zij Van Erk met haar backhand bediende.

Oranje nog gretiger

Na rust toonde Oranje zich mogelijk nog gretiger dan na het eerste fluitsignaal. Daar waar Donja Zwinkels haar goede spel eerder op de dag tegen Duitsland (2-4 verlies) nog niet kon bekronen met een doelpunt, was het nu binnen twee minuten twee keer raak: eerst na een een-op-een met de keeper (leep balletje met haar backhand) en daarna via een tip-in op een trademark kiezelharde pass van Van Wijk.

Diezelfde Van Wijk had amper twee minuten later met een volgende pass een groot aandeel in de 7-0, die op naam kwam van Pam Imhof. De aanvaller van Kampong hoefde haar stick maar neer te leggen om haar derde treffer van het toernooi te maken. Voor Van Wijk was het assist nummer drie van de wedstrijd.

Nog vóór het einde van het derde kwart kwam Van Wijk zelf ook als doelpuntenmaker in de boeken: ze benutte een strafbal nadat een strafcornerpoging door een Oekraïens voetje op de doellijn werd gekeerd.

Donja Zwinkels stuit op de keepster van Oekraïne tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

In het laatste kwart nam Oranje geen gas terug en probeerde het Oekraïne met snelle passing uiteen te spelen. Veel grote doelkansen leverde dat niet meer op, al reageerde Mabel Brands alert op aangeven van Tessa Clasener en was de 9-0 een feit.

Na een spaarzame strafcorner van Oekraïne – via de rebound benut door Kateryna Kasianova – zette Oranje nog één keer aan tegen de moegestreden tegenstander. Van Wijk (strafcorner), Zwinkels (haar derde van de avond) en De Baat brachten de eindstand op 12-1. Die gaat de boeken in als de op één na grootste EK-zege ooit van de Oranje Dames. Alleen op het EK 1975 won Oranje ooit met een nóg grotere marge: 14-2 tegen Zwitserland.