Oranje begint EK met overtuigende zege op Zwitserland

De Oranje Dames zijn het EK zaalhockey in Minsk met een overtuigende zege begonnen. De ploeg van bondscoach Kristiaan Timman moest lang wachten op een bevrijdende tweede treffer, maar speelde de Zwitserse defensie uiteindelijk in het vierde kwart uit elkaar en won afgetekend met 5-0.

Oranje had de hele wedstrijd het initiatief en moest geduldig blijven passen om openingen te zoeken in de hechte Zwitserse organisatie. De ploeg van de Duitse coach Chris Elste liet Oranje het spel maken en trok zich vaak terug op eigen helft. Dat verkleinde de kans op flitsende Nederlandse combinaties.

Genoeg kansen

Toch kwam Oranje aan genoeg kansen, zeker in de eerste helft. Vlak vóór het einde van het eerste kwart resulteerde een pijlsnelle aanval via een-tweetjes tussen Mascha Sterk, Noor de Baat en Lisanne de Lange in de verdiende 1-0 door De Baat.

Nog vóór rust had Oranje de score moeten verdubbelen uit een strafbal, maar de bal van Lieke van Wijk belandde op de paal. Een zeldzame misser voor de routinier. Daarna kregen Donja Zwinkels en De Baat nog kansjes op Oranje’s tweede treffer, maar keeper Flurina Wälti was steeds een sta-in-de-weg.

Lisanne de Lange, tegen Zwitserland goed voor twee van de vijf treffers, gaat over de knie bij Seline Grütter. Foto: Willem Vernes

Hoewel de Nederlandse voorsprong zelden onder druk stond, was het toch oppassen geblazen voor gevaarlijke counters van de Zwitsers. Bij één van de uitbraken reageerde keeper Alexandra Heerbaart attent en maakte ze de poging van Raffaele Triebold onschadelijk.

Een strafcorner voor de Zwitsers diep in het derde kwart zette Oranje nog even op scherp, maar een beroerde uitvoering ervan maakte meteen een einde aan de enige echte mogelijkheid op een Zwitsers doelpunt.

Blije Oranje-gezichten na de 5-0 zege op Zwitserland. Foto: Willem Vernes

Karwei afmaken

Pas in het vierde kwart gebeurde wat iedereen in het Sports Palace gezien het spelbeeld ook verwachtte: Oranje bouwde zijn voorsprong eindelijk uit en stelde de langverwachte zege binnen drie minuten veilig. Lisanne de Lange zorgde voor de bevrijdende 2-0, en daarna maakten Lieke van Wijk (na een fraaie assist van Donja Zwinkels), opnieuw De Baat en De Lange het karwei af. Van de hechte Zwitserse organisatie was toen niet veel meer over. Al met al een uitstekende start voor Oranje.