Oranje Dames buigen in heerlijk hockeygevecht voor Duitsland

De Oranje Dames hebben in een boeiend hockeygevecht met Duitsland de eerste nederlaag van het EK in Hamburg geleden. In een open duel volop kansen, technische hoogstandjes en harde overtredingen had de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman met 2-4 het nakijken, na een 2-0 voorsprong.

Voor het eerst sinds het WK 2018 stonden de twee beste zaalploegen ter wereld weer eens tegenover elkaar. Desondanks was de fraaie Sporthalle Hamburg nog niet eens voor de helft gevuld voor deze zaalkraker.

De aanwezige toeschouwers, onder wie een groot deel uit Nederland, zagen Oranje flitsend en fel van start gaan. Laura van Heugten nam al in de tweede minuut vanaf rechts het doel van keeper Nathalie Kubalski onder vuur. Haar eerste poging werd geblokt, maar in tweede instantie was het wel raak: 1-0, haar eerste doelpunt op dit EK.

Laura van Heugten in actie tegen Duitsland tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Oranje hield daarna de controle en had via Mabel Brands en Noor de Baat (strafcorner) nog kansen om de marge te verdubbelen. Oranje’s tweede treffer kwam er daarna alsnog: een door Elin van Erk versierde strafcorner werd benut door Brands, die voor de tweede keer dit toernooi vanaf kopcirkel scoorde: 2-0.

Die 2-0 lokte uiteraard een reactie uit van de Duitse ploeg, die ook in verbaal en fysiek opzicht goed merkbaar was. Het miste zijn uitwerking niet: in de laatste vier minuten van de eerste helft trokken Cecile Pieper (vrijgelaten in het centrum) en Pia Maertens (fraai doelpunt vanaf links) de stand gelijk: 2-2. Tussendoor had Duitsland zelfs nog een strafbal gemist, nadat keeper Alexandra Heerbaart Lisa Altenburg had gevloerd: het schot van Viktoria Huse belandde op de paal.

Noor de Baat, Mabel Brands en Pam Imhof vieren de tweede Nederlandse treffer tegen Duitsland tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Open hockeygevecht

Na rust kreeg het heerlijke hockeygevecht verder gestalte. Aan beide kanten regende het kansen, veel meer dan in de eerste drie wedstrijden van Oranje bij elkaar. Twee speelsters eisten hierin de hoofdrol op: aan Duitse zijde was Maertens twee keer dicht bij een treffer (één schot belandde tegen de paal), aan Oranje-zijde excelleerde Donja Zwinkels.

Met een aantal onnavolgbare solo’s slalomde de 33-jarige zaaldiva een paar keer door de Duitse achterhoede. Haar doelpogingen, waaronder een intelligente tip-in, bleven helaas zonder treffer. Ook haar geweldige assist op Van Erk leverde geen treffer op, door een voortreffelijke redding van Kubalski.

Maertens slaat toe

Daar waar de doelpogingen van Oranje onbeloond bleven, had Maertens in het vierde kwart wél succes voor Duitsland. Op links in de cirkel verschalkte ze Heerbaart opnieuw, haar tweede treffer van de wedstrijd, 2-3. Niet veel later gaf Maertens, opnieuw opstomend aan de linkerbalk, Anne Schröder een niet te missen voorzet: 2-4, een snel uitgespeelde counter.

Sneu voor Heerbaart, die in de minuten daarvoor Oranje met haar reddingen juist op de been hield. De goalie van SCHC had meer balcontacten en acties dan in haar voorgaande twee duels op dit EK. Oranje kreeg in het restant van het vierde kwart ook nog kansen, maar telkens stond keeper Kubalski in de weg bij doelpogingen van Zwinkels, De Baat en Brands.

Noor de Baat probeert de Duitse keepster Nathalie Kubalski te verschalken tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Met nog drie minuten op de klok maakte Heerbaart bij Oranje plaats voor een extra veldspeelster in de hoop de marge nog te kunnen verkleinen. Opmerkelijk genoeg ging ook bij de Duitse ploeg de keeper daarna naar de kant. Het tactische schuifspel bracht echter geen verandering meer in de score: 2-4.

Het betekent de eerste nederlaag voor Oranje op dit EK. Zeer waarschijnlijk komen beide ploegen elkaar morgen opnieuw tegen, in de finale om Europees goud waarin Duitsland nu al een plekje heeft bemachtigd. Later vandaag moet Oranje haar finaleplek veiligstellen in de laatste poulewedstrijd tegen Oekraïne.