Oranje Dames doen goede zaken met zege op gastland

De Oranje Dames hebben zich dankzij een zwaarbevochten overwinning op gastland Wit-Rusland zo goed als zeker geplaatst voor de halve finale van het EK zaalhockey. In een meeslepend duel met de moeilijkste groepstegenstander was Nederland met 4-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Herman Kruis. Eerder op de dag had Oranje al met 5-0 van Zwitserland gewonnen.

Bondscoach Kristiaan Timman had vóór het toernooi al aangegeven dat er op dit EK geen gemakkelijke wedstrijden zouden zijn voor Oranje. Dat gold zeker voor de strijd met de Wit-Russen, naast Duitsland en Nederland de sterkste ploeg op dit toernooi. Oranje wist bovendien dat ook de orkaan aan Wit-Russisch geluid vanaf de steile tribune een rol zou kunnen spelen.

Snelle openingsgoal

Met dat in het achterhoofd was het zeer aangenaam dat Oranje furieus uit de startblokken schoot in het kolkende Sports Palace van Minsk. Al na 25 seconden reageerde Lisa Post attent nadat Margot van Hecking Colenbrander in de cirkel was gevloerd. De speelster van Oranje-Rood benutte het voordeel en schoof beheerst met haar backhand binnen, 0-1.

Lang kon Oranje niet genieten van die voorsprong, want al vier minuten later stond het weer gelijk: uit een strafcornervariant klopte Sviatlana Bahushevich keeper Alexandra Heerbaart in de korte hoek: 1-1, tot genoegen van het fanatieke thuispubliek.

Halverwege de tweede tien minuten nam Oranje het initiatief terug in handen en kwam het – ietwat gelukkig – op voorsprong via Elin van Erk. Haar voorzet belandde via een Wit-Russische tegenstander over de doellijn: 1-2.

Na rust bleef het gevecht tussen beide ploegen boeiend, zonder dat beide ploegen echt gevaarlijk konden worden. De Wit-Russen toonden zich defensief sterk en goed georganiseerd, uitgespeelde kansen waren schaars aan beide kanten. Het was dan ook zeer welkom dat Lieke van Wijk halverwege het derde kwart voor wat lucht kon zorgen door een strafcorner hoog in de touwen te pushen. Het was de eerste rake corner van Oranje dit toernooi.

Lisanne de Lange is dicht bij een doelpunt tegen Wit-Rusland. Foto: Willem Vernes

Miraculeus doelpunt

Met die redelijke marge (1-3) leek de zege binnen handbereik. Wit-Rusland was nog twee keer gevaarlijk in de cirkel, maar een attente redding van Heerbaart op het schot van Yuliya Kurhanskaya voorkwam dat het nog echt spannend werd.

Halverwege het vierde kwart maakte aanvoerder Mila Muyselaar op miraculeuze wijze Oranje’s vierde treffer: haar schot werd gekeerd door keeper Nastassia Syrayezhka, de bal bleef seconden lang in de lucht om vervolgens met effect over de doellijn te stuiteren: 1-4.