Oranje Dames kloppen Oekraïne op klasse in halve finale WK Zaal

Echt spannend werd het nooit in de halve finale Nederland – Oekraïne op het WK Zaal. Oranje nam de controle en breidde de score gestaag uit. Er waren wat slordigheden begin tweede helft, maar Oekraïne had niet de kracht om daar gebruik van te maken. Eindstand: 6-1. Dat betekent dat de Oranje Dames Zaal in de finale staan morgen om 13.30, tegen Duitsland. 

Voor een flink publiek dat al aanzienlijk meer oranje gekleurd was dan afgelopen paar dagen werd er afgeslagen voor de eerste halve finale van het WK Zaal in Berlijn. Minder dan vier uur hadden de Oranje Dames Zaal om zich na hun kwartfinale tegen Tsjechië voor te bereiden op de halve finale tegen Oekraïne. Dat was niet terug te zien in de beginfase van de wedstrijd. Oranje was controlerend, rustig en gefocust. De dames bouwden, zoals wel vaker dit WK, hun score gestaag uit in de eerste helft.

Een slimme doorspeelbal belandde in de vierde minuut bij Noor de Baat, die de bal panklaar voorgaf op Fabiënne Roosen. Die tikte de 1-0 voor Nederland binnen. Haar eerste goal van dit WK en een mooi moment om hem te maken. En Oranje ging door. Enkele minuten later gaf een sterk spelende Marijn Veen voor op Donja Zwinkels, die vrij kwam voor de goal. Zij pushte hoog binnen: 2-0.

Roosen was nog dicht bij haar tweede van de wedstrijd, maar haar backhand kon net gekeerd worden door keepster Alina Fadieieva. Oranje behield de controle over de wedstrijd. Oekraïne kwam er nauwelijks aan te pas. Met nog ruim zes minuten in de eerste helft voerde Lieke van Wijk de score verder op met een rake en fraaie strafcorner.

Applaus voor Oekraïne

De commentator vroeg het publiek om een applaus voor Oekraïne. ‘Oekraïne, dit is voor jullie!’. Hij voelde aan dat de Oekraïnse ploeg wel wat support kon gebruiken, want ze kwamen er niet aan te pas. Oekraïne vroeg met nog 4 minuten op de klok een time-out aan. Dat hielp nauwelijks: Oranje hield de overmacht en versierde een strafcorner. Die leek de mist in te gaan. Pien van Nes moest springen om de bal niet tegen haar voeten te krijgen, maar kreeg hem toch doorgepasst naar Gabriëlle Mosch. Die pushte hoog raak: 4-0.

Foto: Willem Vernes

Rommelig begin

Oranje begon rommelig aan de tweede helft. Lieke van Wijk raakte een strafcorner niet goed en er was een aantal keer onnodig balverlies. Het zorgde ervoor dat Oekraïne, toch overduidelijk de minder sterke ploeg, hier en daar een kansje kreeg. Halverwege de tweede helft pakte Oranje het beter op. Elin van Erk kwam vrij in de cirkel en haalde effectief uit: 5-0. Een mooie actie van Gabriëlle Mosch, die twee Oekraïnse dames het bos in stuurde, leverde een kans op voor Kiki van Wijk, maar die vond doelvrouw Fadieieva.

Oekraïne ging hoge druk spelen om nog wat te forceren. Dat lukt nauwelijks. Oranje speelde niet haar beste helft, maar Oekraïne was niet bij machte daar gebruik van te maken. De slotfase van de Nederlandse dames was wel sterk. Er was controle en er werd snel gecombineerd. Aan het geklets in het stadion kon je intussen merken dat het alles behalve spannend was. Oekraïne deed geen keeperswissel of laatste poging om iets te forceren.

Met nog een minuut op de klok mocht Oranje nog een strafcorner nemen. Pien van Nes pushte heerlijk in de kruising. Dat in de laatste paar seconden Oekraïne nog de eretreffer maakte via de stick van Yuliia Shevchenko vond niemand erg. Oranje vierde feest: morgen om 13.30 spelen ze de finale en kunnen ze hun zaaltitel prolongeren.

 


1 Reactie

  1. maurice-brands

    ✌️👃👏


Wat vind jij? Praat mee...