Oranje Dames krijgen Oostenrijk met rake corners op de knieën

De Oranje Dames Zaal zijn ook na vier poulewedstrijden op het WK zaalhockey in Pretoria nog altijd foutloos. In een pittige onderonsje met een stug Oostenrijk gaf een rake strafcorner van Mabel Brands en eentje van Noor de Baat de doorslag. Oranje won uiteindelijk met overtuigend met 5-1, mede door een nieuwe hattrick van de ontketende Donja Zwinkels. 

Nederland en Oostenrijk, beide voorafgaand aan hun onderlinge duel al verzekerd van een plek in de kwartfinales, troffen elkaar op de voorgaande twee titeltoernooien ook al in de groepsfase. Op de EK’s van 2020 en 2022 won Oranje telkens eenvoudig, met respectievelijk 5-0 en 7-0. En ook vandaag gaf de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman de Oostenrijkse vrouwen het nakijken, al ging dat veel minder gemakkelijk dan verwacht.

Het duurde even voordat Oranje de stugge Oostenrijkse ploeg voor het eerst pijn kon doen. Voor het eerst op dit WK kwam Nederland in het eerste kwart eens níet tot scoren. Pas na negen minuten ontstond via Anna de Geus de eerste scoringsmogelijkheid, maar haar schot werd knap geblokt. Daarna dacht Donja Zwinkels met een listig wippertje te kunnen scoren, maar de Oostenrijkse keeper Stella van Rahden stond bij de eerste paal in de weg.

Gabrielle Mosch schermt de bal af tegen Oostenrijk. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze.

Oranje hoefde het dit toernooi nog niet van haar strafcorner te hebben, maar de mogelijkheid die vlak na het begin van het tweede kwart ontstond werd dankbaar aangegrepen om de score open te breken. Het was Mabel Brands die aan de rechterkant van de cirkel een kanonskogel diagonaal de kruising in joeg voor de zeer welkome 0-1.

Tandem De Geus-Zwinkels

Vier minuten later werd het agressief pressen van Oranje bekroond met een tweede treffer: Lieke van Wijk veroverde de bal net buiten de Oostenrijkse cirkel, bediende Anna de Geus die op haar beurt Zwinkels vond: 0-2. Het was alweer het tiende doelpunt van de 33-jarige routinier op dit WK. In de voorhoede van Oranje begint de tandem De Geus-Zwinkels inmiddels aardig vorm te krijgen. Het was al de vierde keer dit WK dat De Geus een doelpunt van Zwinkels voorbereidde.

Wie dacht dat Oranje na rust de score zoals wel vaker eenvoudig zou uitbreiden met de luxe van een 2-0 voorsprong, kwam bedrogen uit. Oostenrijk durfde Oranje veel meer onder druk te zetten dan in de eerste twintig minuten en bracht de Oranje-achterhoede in de opbouw herhaaldelijk in de problemen. Het lukte Oranje lang niet altijd met zuivere passing onder de druk uit te komen. Daarnaast leverden individuele loopacties met de bal te vaak balverlies op.

Noor de Baat probeert zich te ontdoen van een tegenstander. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze.

Frustratie bij Oranje

Oostenrijk slaagde er via een rake strafcorner zelfs in de marge te halveren: het was Johanna Czech die met een stapje zijwaarts keeper Alexandra Heerbaart en lijnstop Eva van ’t Hoog kansloos liet, tot frustratie van het Oranje-team. Het ongenoegen in een rommelig derde kwart nam alleen maar toe toen Van ’t Hoog naar de kant moest met een gele kaart. Ze raakte bij een ogenschijnlijk normale doelpoging het been van een Oostenrijkse tegenstander: geen strafcorner voor Oranje, maar gevaarlijk spel volgens de scheidsrechter. En dus even brommen voor Van ’t Hoog.

Toch lukte het Oranje eindelijk afstand te nemen en de tegenstander definitief op de knieën te krijgen. Het was Noor de Baat die uit een strafcorner voor lucht en opluchting zorgde (1-3). Die treffer brak letterlijk het verzet van de Oostenrijkse vrouwen, die uiteindelijk maar een paar keer dreigend voor de altijd alerte Heerbaart konden opduiken. Er kwam meer ruimte voor Oranje, meer gaten in de Oostenrijkse organisatie en daar maakte Donja Zwinkels dankbaar gebruik van.

Tip-ins van grote schoonheid

Wie vaker de wedstrijden van de Oranje Dames bekijkt, weet dat Zwinkels altijd loert op een tip-in op een lange pass van achteruit. Die kwam er tegen Oostenrijk twee keer kort achter elkaar, met twee heerlijke doelpunten als gevolg: eerst tipte de topscorer aller tijden van Oranje met de steel van haar stick raak op een trademark kiezelharde pass van Lieke van Wijk.

Daarna was het De Baat die Zwinkels met een harde pass bediende. Zwinkels toucheerde de bal met zoveel gevoel dat topbiljarter Dick Jaspers er jaloers op zou zijn. In slow motion en met een fraaie boog belandde de bal onder de lat. Zo stond het ineens 1-5. Game over. Het waren doelpunt nummer elf en twaalf voor Zwinkels dit waarmee, waarmee ze de totale WK-productie in haar loopbaan naar negentien goals tilde, een nieuw Oranje-record.

Dat Lieke van Wijk daarna vanaf de strafbalstip verzuimde om de marge nog verder te vergroten (ze schoot tegen de lat), zal vooral de ervaren verdediger zelf kopzorgen geven. Het was al de tweede gemiste strafbal op rij voor Van Wijk na de eerdere misser tegen Nieuw-Zeeland, een zeldzaamheid voor de doorgaans zo trefzekere international.

Lieke van Wijk legt aan voor haar strafbal tegen Oostenrijk. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze.

 


Wat vind jij? Praat mee...