Oranje Dames na derde zege op rij in halve finale EK

De Oranje Dames Zaal hebben zich overtuigend geplaatst voor de halve finale van het EK in Minsk. In de laatste groepswedstrijd gaf de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman Oostenrijk geen schijn van kans: 5-0. Nederland, groepswinnaar in Poule B, neemt het later vandaag (18.45 uur) op tegen Tsjechië voor een plek in de finale.

Het ongelijke duel met de nummer negen van de wereldranglijst liet zien waartoe dit Oranjeteam in staat is. Speelsters die elkaar veelvuldig zoeken met passing op hoge snelheid om zo de organisatie van de tegenstander open te rijten en stuk te spelen. Timman hamert er vanaf de kant ook regelmatig op: ‘Zoek de verbinding! Blijven passen!’

Flitsaanvallen

Eén van die flitsaanvallen in de eerste helft leverde een wonderschone treffer op. Zaalhockey in optima forma. Via rechtsachter Mila Muyselaar werd de bal razendsnel via Elin van Erk verplaatst naar Donja Zwinkels, die op haar beurt met een simpele stickbeweging Margot van Hecking Colenbrander in stelling kon brengen: een lage schuiver betekende in de achttiende minuut al de 3-0, de eerste treffer op dit EK voor de Oranje-debutant.

In de minuten daarvoor had Van Erk Oranje al op een vroege voorsprong gezet, op aangeven van alleskunner Noor de Baat. Donja Zwinkels zorgde daarna met haar eerste goal van dit toernooi voor de 2-0, een schitterende tip-in na een snoeiharde pass van achteruit van de stick van Lieke van Wijk.

Na rust was van de Oostenrijkse tegenstand weinig meer over. Oranje liep via de tweede treffer van Van Hecking Colenbrander en een benutte strafcorner van Lieke van Wijk gemakkelijk en snel uit naar 5-0. Bij de ervaren Van Wijk zag je toch even opluchting bij die treffer. Drie eerdere pogingen vanaf de kop van de cirkel bleven zonder beloning voor de specialist: één keer bracht keeper Karin Stiefelmeyer redding en twee keer belandde de bal in het net achter de goal.

Minuten voor Remmerswaal

Bij Oranje loste tweede keeper Julia Remmerswaal na rust Alexandra Heerbaart af onder de lat. De goalie van hdm hoefde maar een paar keer in actie te komen, net als Heerbaart in de eerste helft. Voor echt gevaar kon Oostenrijk nooit zorgen, zodat de ploeg net als tegen Zwitserland (ook 5-0) keurig de nul hield.

Onderonsje tussen bondscoach Kristiaan Timman en Julia Remmerswaal na de zege op Oostenrijk. Foto: Willem Vernes.

Oranje kreeg in het laatste kwart nog kansjes om de score verder op te voeren, maar Stiefelmeyer bleek lastig te passeren en was ook bij de strafcorners steeds een sta-in-de-weg. Concluderend kan Oranje met drie zeges in de groepsfase, een plek in de halve finale én een ticket voor het WK zaalhockey in 2021 tevreden zijn met de tussenbalans. Maar het echte werk gaat nu pas beginnen.

Karakteristieken

Poule B NED – OOS 5-0
Minuut Doelpuntenmaakster Score Type goal
5. Elin VAN ERK 1-0 Veldgoal
11. Donja ZWINKELS 2-0 Veldgoal
18. Margot VAN HECKING C. 3-0 Veldgoal
24. Lieke VAN WIJK 4-0 Strafcorner
26. Margot VAN HECKING C. 5-0 Veldgoal

Wat vind jij? Praat mee...