Oranje Dames openen EK Zaal met zevenklapper

De Oranje Dames Zaal zijn de jacht op de eerste Europese titel sinds 2016 begonnen met een overtuigende zege. In de Sporthalle Hamburg schoot Nederland zeven keer raak tegen een zwak Oostenrijk en hield bovendien haar doel schoon: 7-0.

Oranje speelde tegen Oostenrijk haar eerste toernooiwedstrijd sinds 1.046 dagen, sinds die vervelende, na shoot-outs verloren EK-finale tegen Wit-Rusland in januari 2020. De gretigheid spatte er in de eerste minuten vanaf bij de vrouwen van bondscoach Kristiaan Timman, die met vijf debutanten aan hun eerste EK-duel begonnen.

Al in het eerste kwart regende het kansen voor Oranje. Achtereenvolgens Donja Zwinkels – dit duel getooid met de aanvoerdersband – Noor de Baat en Pam Imhof hadden Oranje al binnen vijf minuten aan een voorsprong kunnen helpen, maar faalden in de afronding. Ook twee strafcorners van Lieke van Wijk bleven zonder gewenst resultaat.

Laura van Heugten in actie tegen Oostenrijk tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Bij de derde strafcorner was het wel raak toen een variant door Elin van Erk werd binnengepusht: 1-0. Iedereen in de goed gevulde Sporthalle Hamburg voelde toen al dat dat er meer doelpunten zouden vallen. Het niveauverschil tussen de nummer twee en nummer acht van de wereldranglijst was simpelweg te groot.

Comfortabele ruststand

Oranje hockeyde zich nog vóór rust naar een comfortabele marge van drie goals: Mabel Brands bekroonde haar EK-debuut met een fraai strafcornerdoelpunt in de bovenhoek (2-0) en Lieke van Wijk benutte een strafbal na een Oostenrijkse overtreding op Noor de Baat (3-0).

Na rust werd het spel van Oranje wat rommeliger, met her en der wat technische foutjes. Toch kwam de ploeg zelden in gevaar, daarvoor waren de aanvallende mogelijkheden van Oostenrijk simpelweg te beperkt. Na een schot van Van Erk op de paal en een paar strafcorners die de mist ingingen, was het De Baat die vlak vóór het einde van het derde kwart de 4-0 maakte. Zij hoefde de bal maar binnen te tikken na een prachtige counter via Gabrielle Mosch en Pam Imhof.

Noor de Baat viert haar treffer tegen Oostenrijk tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

De Baat voegde niet veel later nog een treffer aan de Oranje-productie toe, nu uit een strafcorner. Debutante Anna de Geus en Donja Zwinkels voerden de score in de laatste minuten verder op naar 7-0.

Met een beetje meer precisie in de eerste helft had Oranje misschien wel in de dubbele cijfers kunnen uitkomen, maar niemand in het Oranje-kamp zal daar om mekkeren. Met een 7-0 is het EK voor de Oranje Dames op een heerlijke manier begonnen.

Karakteristiek

Poulefase NED – OOS 7-0
Minuut Doelpuntenmaakster Score Type goal
6. Elin van Erk 1-0 Strafcorner
15. Mabel Brands 2-0 Strafcorner
18. Lieke van Wijk 3-0 Strafbal
28. Noor de Baat 4-0
33. Noor de Baat 5-0 Strafcorner
37. Anna de Geus 6-0
40. Donja Zwinkels 7-0

 


Wat vind jij? Praat mee...