Oranje Dames spelen Australië met wervelend hockey dol: 8-0

De Oranje Dames Zaal hebben dinsdag Australië met groots machtsvertoon verslagen in hun derde groepswedstrijd op het WK in Pretoria. Met zaalhockey om je vingers bij af te likken wervelden de Oranjevrouwen over het speelveld in de Heartfelt Arena, met een 8-0 overwinning als heerlijk eindresultaat. 

Net als Nederland maakte Australië alle voorgaande vijf voorgaande WK’s mee, maar beide landen stonden op dinsdagochtend pas voor het eerst in de WK-historie tegenover elkaar. De Hockeyroos, bij wie alleen aanvoerder Emma McLeish enige zaalervaring van belang met zich meedraagt, speelden maandagavond laat nog tegen Nieuw-Zeeland (5-1 zege) en werden al vroeg in de ochtend getrakteerd op een kater door de Oranjevrouwen.

In tegenstelling tot de eerste twee tegenstanders van Oranje op dit WK – Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika – trokken de Hockeyroos zich niet massaal terug op eigen helft. Een dappere tactiek, maar het gaf Oranje meteen zeeën aan speelruimte, die de ploeg gretig benutte met snelle passing en veel beweging bij de speelsters zonder bal. Een Nederlands openingsdoelpunt hing in de lucht, maar Noor de Baat (twee keer) en Pam Imhof waren niet fel genoeg in hun eerste doelpogingen.

Imhof opent de score

Na zes minuten was het wél raak: net als tegen Zuid-Afrika opende Pam Imhof de score door haar eigen rebound te benutten: 0-1. Die marge werd drie minuten later verdubbeld door Donja Zwinkels, die ook vanuit de rebound scoorde nadat haar eerdere doelpoging werd gekeerd door keeper Elizabeth Duguid. De aanvoerder van Oranje was seconden daarvoor prachtig vrijgespeeld door een actieve De Baat.

Pam Imhof, goed voor twee goals tegen Australië. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Oranje had de volledige controle over het duel en drukte die overmacht nog vóór rust uit in een nieuwe treffer. Het was opnieuw Imhof die zich in een drukke cirkel knap vrijdraaide en bekeken raak schoot in de verre hoek: 0-3. Vanaf de zijlijn, waar de lichtgeblesseerde aanvaller Eva van ’t Hoog de hele wedstrijd vanaf de bank toekeek, zag bondscoach Kristiaan Timman tevreden hoe een dynamisch Oranje zich freewheelend naar de derde zege op rij hockeyde.

Nieuwe Zwinkels-show

Na rust tekende zich net als tegen Nieuw-Zeeland een nieuwe Donja Zwinkels-show af. De 33-jarige routinier in het Nederlandse team voelde zich in dit duel als een vis in het water en maakte gretig gebruik van de haar geboden ruimte op het veld.

Nadat Lieke van Wijk Oranje met een (voor haar) zeldzaam velddoelpunt op 4-0 had gezet, soleerde Zwinkels op kenmerkende manier richting het vijandige doel, waar ze met een simpel backhandballetje de 0-5 aantekenende. Twee snelle uitbraken van Oranje later stond het ineens 0-7, met opnieuw twee treffers van Zwinkels die oog in oog met keeper Duguid koel bleef en twee keer simpel kon binnenschuiven. Zwinkels had nog de pech dat haar mooiste actie van de ochtend – een fraaie tip-in na een splijtende pass van Van Wijk – via de lat over het doel zeilde.

Donja Zwinkels tilde haar productie op dit WK met vier treffers naar negen goals in drie wedstrijden. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

De vierde goal van Zwinkels was zeker niet de mooiste van de middag – een rollertje over de doellijn – maar wel een bijzondere. Het was het 34ste zaaldoelpunt van de spits op EK’s en WK’s, goed voor een kersvers Oranje-record. Het vorige record stond op naam van Janneke Schopman die tot 33 doelpunten in het Nederlandse zaalteam kwam.

De mooiste goal van de ochtend in Pretoria kwam op naam van Noor de Baat, die een oogstrelende, vloeiende Oranje-aanval over veel schijven prachtig afrondde met een harde push tegen de touwen: 0-8. Met een beetje meer precisie en doeltreffendheid in de eerste helft had Oranje zeker dubbele cijfers kunnen halen tegen de kapotgespeelde Australische ploeg, maar daar zal niemand in het Nederlandse kamp om malen. Met drie zeges, 21 doelpunten vóór en slechts één tegen ligt de gouden WK-missie van Oranje op schema.

 


3 Reacties

  1. charliejanssen

    Leuk zo'n wk zonder tegenstand..

  2. robertmsmit

    Erg goed. Qua verslaggeving: natuurlijk prima om de doelpunten te high lighten maar verdedigend moet er ook iets fantastisch goed gaan bij NL. Leuk om daar bij een volgend verslag wat meer over te lezen.

  3. robvisser

    @charliejanssen De Duitsers zijn er niet, maar die zagen het niet zitten om tegen een (t.o.v. het EK) beter Nederland te moeten spelen en hebben dus afgezegd. Ze hadden alles op het EK gezet, wonnen heel nipt nog net van Nederland met een aantal speelsters dat inmiddels is gestopt. Nederland in de vorm van vandaag is onverslaanbaar. Maar tegen Zuid-Afrika hadden ze een slechte dag, dus het is niet een vanzelfsprekendheid. Ze moeten het iedere keer weer laten zien.


Wat vind jij? Praat mee...