Oranje Dames strijdend ten onder in zinderende EK-finale

Een moedig strijdend Oranje is er in het hol van de leeuw niet in geslaagd zich te kronen tot Europees zaalkampioen bij de vrouwen. In een zinderende finale in een dampende Sporthalle Hamburg bleef Nederland tot in het laatste fluitsignaal kanshebber op de titel, maar moest het uiteindelijk buigen voor gastland Duitsland: 5-4. Het is de derde verloren Europese finale op rij voor de Oranjevrouwen.

Twee jaar geleden verloor Oranje de EK-finale in Minsk van Wit-Rusland door een gebrek aan lef. Vandaag had Oranje juist door in de slotfase met lef te spelen een sensationele shoot-outserie verdiend.

Oranje toonde ballen bij een 5-3 achterstand, bracht de spanning terug met de 5-4 van Donja Zwinkels in de laatste minuut en had op het laatste fluitsignaal zelfs nog via Lieke van Wijk uit een strafcorner de kans om gelijk te maken. Die gelijkmaker was Oranje niet gegund, tot diepe teleurstelling van de twaalf speelsters van bondscoach Kristiaan Timman.

Pam Imhof treurt samen met keeper Julia Remmerswaal na de verloren EK-finale. Foto: Willem Vernes

Superstart

Net als in alle eerdere duels van dit EK brak Oranje in de finale tegen Duitsland al snel de score open. En net als in de pouleduels met Duitsland en Oekraïne speelde Laura van Heugten daarbij een hoofdrol.

Zij haalde al na anderhalve minuut een strafcorner, die na drie instanties door Lieke van Wijk werd benut met een sleep hoog in de touwen: 0-1.

Lieke van Wijk juicht nadat ze Oranje op voorsprong heeft gezet tegen Duitsland in de finale van het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Dat was meteen ook het laatste gevaar in het eerste kwart van Oranje, dat al snel werd teruggedrongen door de felle Duitse vrouwen. Een spervuur aan schoten van met name Lisa Altenburg en Pia Maertens leverde echter geen snelle gelijkmaker op, omdat Alexandra Heerbaart elke keer redding bracht.

Die gelijkmaker kwam er toch. Vlak na het tweede kwart was Oranje net niet scherp genoeg bij een snelle Duitse aanval, die door Pia Maertens werd afgerond, 1-1. Dat was alweer het elfde doelpunt van de Duitse aanvaller op dit EK. Het was in die fase overleven voor Oranje, maar bij een van de geslaagde counters sloeg de formatie van bondscoach Kristiaan Timman meteen toe: Noor de Baat stormde op rechts de cirkel binnen en bediende Pam Imhof op maat: 1-2.

Pam Imhof juicht na haar doelpunt tegen Duitsland in de finale van het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Geel voor Heerbaart

Opnieuw kreeg Oranje een furieuze Duitse aanvalsstorm te verwerken, die tot climax kwam in de laatste minuut van de eerste helft. Oranje-keeper Heerbaart vloerde Lisa Altenburg op de kop van de cirkel en werd daarvoor met een gele kaart bestraft, plus een strafcorner tegen.

Die moest Oranje dus verdedigen zonder keeper in het doel. Het was Noor de Baat die op de doellijn nuttig redding bracht op de Duitse sleep vanaf kopcirkel, helaas voor Oranje wel ten koste van een strafbal. Dat buitenkansje werd – gelukkig voor Oranje en invalkeeper Julia Remmerswaal – niet benut: Altenburg pushte de bal naast het doel. Zo kon Oranje in de rust even op adem komen met een razendknappe 1-2 voorsprong.

Maertens plaaggeest

Toch was het opnieuw Maertens die Oranje weer pijn deed. Vlak na rust trok zij met een kenmerkende doelgerichte actie de stand weer gelijk, 2-2. Die stand leek even een soort status quo tot stand te brengen, totdat balverlies van Tessa Clasener de 2-3 van Duitsland inleidde. Opnieuw was het Maertens die vanaf haar favoriete positie in de linkerhoek raak pushte. Oranje reageerde fenomenaal op deze tegenvaller, in de persoon van Donja Zwinkels. De ervaren zaaldiva soleerde door de Duitse cirkel en pushte heerlijk de 3-3 binnen, vrijwel meteen na de 2-3.

Selin Oruz en Anne Schröder feliciteren doelpuntenmaakster Pia Maertens tijdens de finale van het EK Zaal in Hamburg tegen Oranje. Foto: Willem Vernes

Opnieuw bracht die treffer geen rust in het hectische spektakelstuk dat zich voor de ogen van de vierduizend toeschouwers ontwikkelde. Duitsland mocht in de 29ste minuut een strafcorner nemen en uit een slimme variant was het nu Lisa Altenburg die Heerbaart passeerde, 3-4. Diezelfde Altenburg deelde vier minuten later een nieuwe dreun uit aan Oranje door op rechts met een leep boogballetje de uitkomende Heerbaart te verrassen.

Bijna nog 5-5

Met nog vier minuten op de klok moest Oranje iets forceren. Lieke van Wijk kwam als extra veldspeelster in het veld en keeper Heerbaart kon naar de kant. Het leverde een hectische en zenuwslopende slotfase op waarin Zwinkels de spanning met haar tweede treffer van de middag in de laatste minuut volledig terugbracht: 4-5.

Zowat ín het laatste sluitsignaal kreeg Oranje nog een strafcorner toegewezen, terwijl alle Duitse fans en enkele Duitse speelsters de overwinning al vierden en De Baat zich al knielend bij de nederlaag had neergelegd. Toen het rumoer ook op de tribunes enigszins was gedempt, pushte Van Wijk hard op keeper Nathalie Kubalski, waarna er nog een scrimmage ontstond. Alles wat Oranje was schreeuwde om een nieuwe corner, maar de scheidsrechters zagen dat anders.

Einde wedstrijd en einde droom. Opnieuw geen Europese titel voor Oranje, dat haar laatste succes op het EK 2016 vierde. Voor Duitsland was het de zestiende Europese titel, waarmee de ploeg haar status als onbetwiste zaalgrootmacht andermaal bevestigde.

Anne Schröder en Selin Oruz vieren feest na winst in de finale op Oranje tijdens het EK Zaal in Hamburg. Laura van Heugten baalt. Foto: Willem Vernes