Oranje Dames verliezen EK-finale na krankzinnige shootout-serie

De Oranje Dames zijn er na een zenuwslopende finale tegen Wit-Rusland niet in geslaagd de Europese zaaltitel te veroveren. Na een 1-1 eindstand moest de ploeg van Kristiaan Timman het hoofd buigen in een krankzinnige shootout-serie. Daarin kwamen uitgerekend de zeer ervaren Mila Muyselaar en Lieke van Wijk niet tot scoren en hield de ploeg van Herman Kruis het beste het hoofd koel voor eigen publiek.

Een tegenvallend Oranje had dankzij een vroeg doelpunt van Lisa Post lange tijd zicht op de eerste Europese titel sinds 2016, maar kreeg in de hectische allerlaatste seconden van de spannende finale de gelijkmaker om de oren. In de shootout-serie die volgde gierden de emoties door het Sports Palace van Minsk.

Nederland nam in de shoot-outs een voorsprong, verspeelde die weer, zag hoe Wit-Rusland al een feestje vierde bij een cruciale misser van Van Wijk, maar kreeg weer hoop nadat de Wit-Russinnen een toegekende strafbal over het hoofd zagen.

Oranje krabbelde overeind in de serie, nam via Gabrielle Mosch weer een voorsprong, maar had uiteindelijk het nakijken na een fatale misser van Muyselaar. Maryna Nikitsina pushte de laatste shoot-out achter Heerbaart, die daarvoor nog wel twee keer een inzet had gestopt. Einde wedstrijd én een primeur: de eerste Europese titel ooit voor Wit-Rusland.

Teleurstelling bij Donja Zwinkels na de tweede verloren Europese finale op rij. Foto: Willem Vernes.

Gewenste start

Oranje kreeg nog wel haar gewenste start tegen de Wit-Russen. Veel meer dan in de halve finale tegen een passief Tsjechië kreeg de ploeg de ruimte om met combinaties de aanvallers in stelling te brengen. Dat resulteerde al na anderhalve minuut in een grote kans voor Margot van Hecking Colenbrander, die echter in vrijstaande positie naast pushte.

Een paar aanvallen later was het wél raak: Lisa Post profiteerde optimaal van voorbereidend werk van Noor de Baat en Lisanne de Lange en pushte met een leep backhandwippertje raak: 0-1. Wit-Rusland stond op dat moment met vijf speelsters in het veld na een dure groene kaart voor Karyna Syddykava.

Halverwege het tweede kwart dacht Oranje even op rozen te zitten toen Donja Zwinkels raak pushte uit een strafcornervariant, maar volgens de scheidsrechter maakte ze daarbij teveel een slaande beweging met haar stick. Doelpunt afgekeurd. Achteraf wellicht een beslissend moment in de wedstrijd.

Verdedigend kwam Oranje in de eerste twintig minuten niet in de problemen. Hoewel het lawaai vanaf de immens tribune telkens aanzwol bij elke Wit-Russiche cirkelpenetratie, bleef Oranje kalm in die hectiek. Alexandra Heerbaart hoefde maar één keer handelend op te treden, en daar bleef het bij.

Reflexen van Heerbaart

Na rust viel Oranje terug en nam het gastland, vurig aangespoord door de honderden toeschouwers in het Sports Palace, steeds meer het initiatief. Oranje moest veel vaker in de achteruit als het wilde. Er kwamen kansen voor Wit-Rusland, maar Heerbaart kon zich drie keer met katachtige reflexen onderscheiden op schoten van Yuliya Kurhanskaya (twee) en Yauheniya Filipovich. Zodoende bleef de kleine marge intact voor Oranje.

Gabrielle Mosch, als enige bij Oranje trefzeker in de beslissende shoot-outs tegen Wit-Rusland. Foto: Willem Vernes.

Toenemende druk

De belangrijkste opdracht voor Oranje in het zenuwslopende vierde kwart was het bewaren van de rust. De ploeg nam langzaam weer de controle over, maar slaagde er maar niet in tot uitgespeelde kansen te komen. Teveel speelsters presteerden onder hun kunnen en konden het verschil niet maken. Lisanne de Lange kon bijna profiteren van een zeldzame splijtende pass van achteruit, maar de aanvaller miste de bal op een haartje.

Kruis haalde in de laatste vijf minuten zijn keeper van het veld, om zodoende de gelijkmaker te forceren. Een domme gele kaart van Kurhanskaya hielp die opzet echter meteen om zeep, zodat goalie Navitskaya weer onder de lat plaats nam. Pas twee minuten vóór tijd kon Kruis dat kunststukje herhalen.

Uit de allerlaatste aanval van de wedstrijd oogstte de Wit-Russische omsingeling succes: Maryna Nikitsina tipte van dichtbij raak en zorgde zo voor de gelijkmaker die de voor Oranje zo vervelend afgelopen shootout-serie mogelijk maakte.

Alexandra Heerbaart is geklopt, de Wit-Russische vrouwen vieren hun eerste Europese zaaltitel. Foto: Willem Vernes.

Karakteristiek

FINALE WRU – NED 1-1
Minuut Doelpuntenmaakster Score Type goal
8. Lisa POST 0-1 Veldgoal
40. Maryna NIKITSINA 1-1 Veldgoal

 

SHOOT-OUTS
Land Speelster Score
WRU Krestsina PAPKOVA Mis 0-0
NED Gabrielle MOSCH Raak 0-1
WRU Maryna NIKITSINA Raak 1-1
NED Mila MUYSELAAR Mis 1-1
WRU Yuliya KURHANSKAYA Raak 2-1
NED Lieke VAN WIJK Raak (strafbal) 2-2
NED Lieke VAN WIJK Mis 2-2
WRU Yuliya KURHANSKAYA Mis 2-2
NED Gabrielle MOSCH Raak 2-3
WRU Krestsina PAPKOVA Raak 3-3
NED Mila MUYSELAAR Mis 3-3
WRU Maryna NIKITSINA Raak 4-3

28 Reacties

 1. arnoldS

  Dit gun ik Herman Kruis! Wat een pionier!!

  1. de-leermeester

   “Manus” (Herman) en ploeg (Belarus) proficiat met dit prima resultaat. Gedrevenheid betaalt zich uit. Grt. Ruud

 2. robvisser

  Ik zag alleen de tweede helft, maar als je in de poulefase met 4-1 van Wit-Rusland wint, dan heb je denk ik wel wat uit te leggen als je de finale tegen datzelfde land verliest. Het leek het loon van de angst voor Oranje. Ze lieten na rust het initiatief geheel aan Wit-Rusland, in de hoop dat de magere 1-0 genoeg zou zijn. Zelf deed Oranje veel te weinig en dan zie je wel vaker dat het toch nog misgaat. Was het de stress van de finale, het niet echt je eigen spel durven spelen? In Valencia zagen we iets soortgelijks bij de Jong Oranje dames, in de (outdoor) EK finale.

 3. Derrick Bijker

  Komt er van als je nooit ergens echt voor moet vechten. Het ontbreekt hen aan de ‘over mijn lijk mentaliteit’.

 4. jobe

  Mooie titel: Belarus stunt tegen Nederland 😂 NL speelt heel eenzijdig. Gebrek aan variatie was toonbeeld dit hele EK. Kampioenschappen in de zaal zijn gebaseerd op team spel en niet op individuele klasse. Het beste team heeft gewonnen.

 5. Runa Honig

  De rode draad is en dat is volgens mij een beetje een millennial-probleempje: ze kunnen moeilijk met druk omgaan, omdat ze te weinig onder druk staan en de vaardigheid van het echte afzien, het bloed in je schoenen lopen, dat hebben ze gewoon niet meer. Geen killersmentaliteit. Het is allemaal een beetje makkelijk en snel vergeten en daarom is dit resultaat geen incident. Logisch, hockey is fun en geen noodzaak en thuis word je volledig door je ouders gefaciliteerd en word je nog geprezen voor dit geweldige resultaat, want je bent wel 2e en je hebt een geweldig proces achter de rug, om in Caldas-termen te blijven.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ok Boomer

 6. tegenlicht123

  Zijn Rob, Rick en hr/mvr Honig ooit in de positie geweest om aan een finale deel te nemen op Europees of Mondiaal niveau? Voor elke topsporter geldt op dat moment alleen een gouden resultaat, wat ouders/broers/zussen en vrienden ook zullen zeggen naderhand. Een finale is een wedstrijd op zichzelf, anders dan alle andere wedstrijden en/of finales ooit gespeeld. En is dit niet de schoonheid van sport? Een team dat boven zichzelf uit kan stijgen in een finale waarbij het voor onze Oranje Dames (in de laatste seconde en na shoot-outs) helaas niet genoeg bleek te zijn..

  1. Derrick Bijker

   Ik zeg niet dat ze niet hadden willen winnen! Als je daar aan moet gaan twijfelen....... Kijk maar eens sportbreed, hoe vaak een Nederlands team of sporter niet in een poulefase wint van de tegenstander waarvan vervolgens in de finale wordt verloren. Zuiver mentaal. Gebrek aan die laatste 10% echt doorzettingsvermogen.

  2. Runa Honig

   Tegenlicht:zelf zeker ook een millennial! 😉 De vraag is niet of je wilt winnen, dat wil iedereen, maar wat heb je er werkelijk voor over en hoe mentaal klaar ben je daarvoor? Daarmee blijven we echter achter in dit gepamperde land. Natuurlijk is dit een discussie met meer factoren. Veel goede hockeyers zijn hoogopgeleid en kunnen het zich niet permitteren om alles te geven voor de sport; altijd schipperen met je tijd, dat speelt ook, maar de 45plussers onder ons zullen tevens een duidelijke mentale kwestie zien. Dat is gewoon echt veranderd in een wereld die ook veranderd is.

  3. arnoldS

   Laten we eerlijk zijn..... waar is dan de hardcore “ik ben een klootzak”-mentaliteit. Is een generatie probleem. Gelukkig bij t voetbal een aantal grote talenten, maar verder een generatie ding.

 7. siggy-aikman

  Gefeliciteerd Herman Kruis wederom een mooi kampioenschap binnengehaald als eerste de Nederlandese zaalhockeysters naar kampioenschappen gecoached en nu weer het kunstje herhaald met Wit Rusland. Klasse verloochend zich niet. Mooi dat er steeds meer landen ook in het zaalhockey tot mooie prestaties komen geeft aan dat zaalhockey leeft!!! Geeft ook de potentie van hockey aan. Veel is mogelijk nu de top breder is geworden. Tsjechië brons en Duitsland geen medaille wie had dat ooit kunnen denken.

 8. robvisser

  @RickdeVries Het lijkt me inderdaad een Nederlands probleem. Het kan bijna geen toeval meer zijn dat het zo vaak gebeurt. En daarna de tegenstander ophemelen (of diens coach), of betogen dat het verlies wel een goede zaak is voor hockey in het algemeen valt een beetje onder diezelfde 'typisch Nederlands' categorie.

 9. jobe

  Is geen Nederlands probleem. Mentaliteit zit in onze genen. Misschien eens andere selectie van opleiders maken. Falen begint daar (de aanstellers) en niet bij de spelers/speelsters.

 10. robboomsma

  Gewoon balen shoot outs is altijd een gokje. En dan kan het 2 kanten op vallen. Valt mij wel op dat als het goed gaat, er niemand (behalve ik) reageert, en als het niet een goede uitslag is. Dan er in ene mensen zijn die alles van zaalhockey denken te weten... En geen over mijn lijk mentaliteit? Misschien vaker zaalhockey kijken en zien hoe deze dames in de hoofdklasse spelen! Dat is echt wel die mentaliteit en ik heb gedurende het EK niet heel veel anders gezien! Oranje balken dames speelde gewoon een heel goed toernooi, waarin ook nog eens ruimte was voor veel talent, die heel veel mooie dingen hebben laten zien. Speelde samen als een team. Laten zien wie ze zijn, en wat ze waard zijn als team. Als het dan uiteindelijk uitkomt op shootouts, (waar je tuurlijk niet op wil uitkomen maar soms gebeurt dat eenmaal), en daar dan op verliest, is heel zuur! We zouden nu juist heel trots moeten zijn op dit team, het team wat laat zien hoe goed ze zijn. En gezien, hoeveel ze daarvoor doen en daarvoor laten. Kan je niet anders dan trots zijn op dit team, wat niet goed ging, dat is een zaak voor anderen. Namelijk de teamstaff die hierbij betrokken is. Ik ben zelf ook persoonlijk wel klaar met een aantal figuren die veelvuldig reageren op een negatieve manier, en daar wil ik alleen maar aan meegeven... Kijk nou wat ze wel neerzetten! Een zilvere medaille, eentje waar kei en keihard voor is gehockeyed. Eentje waar ze op dit moment en misschien over een paar dagen, nog niet trots op zullen zijn. Echter gaat die trots wel komen, dat gaat overheersen. En dat is het allerbelangrijkste! Een zilveren medaille om heel heel trots op te zijn! (En tuurlijk ik ben geen expert op het gebied van zaalhockey, maar ik zie toch een hele hoop wedstrijden in de zaal. Daar leer je wel anders van kijken. Want deze wedstrijden die ik heb gezien van het EK, waren heel snel en vaardig. Daardoor juist extra gaaf om te zien!) Ook al zullen een hoop deze reactie niet waarderen, boeit mij niet. Als je lekker negatief wilt blijven denken, doe dat vooral in jezelf! Als je wilt blijven denken dat je er op dit niveau wat van af weet, hou dat vooral voor jezelf! Maar vraag je wel af wat je weet. Want velen weten veel minder dan ze denken... Mocht dit hockey.nl niet bevallen prima verwijder het maar.. Gaat er om dat ik het een top prestatie vind, en dat mensen wat minder snel hun gal moeten uitspugen hierover. Hou het nou eens positief en leuk! Ik ben er nou klaar mee!

  1. Derrick Bijker

   Dank voor het duiden van het exacte probleem! By far de beste zijn, maar jezelf niet belonen en vervolgens worden opgehemeld door de omgeving. Deze dames hadden goud moeten pakken, hadden het niet op shootouts aan moeten laten komen en anders deze simpelweg moeten winnen. Gokje? Onzin!

 11. de-leermeester

  Als men niet positief is, wil dat nog niet per definitie zeggen dat men negatief is. Er bestaat ook nog zoiets als realistisch neutraal. Iets neutraal benoemen is dan ook niet direct negatief. Tegen degenen die dit als ‘negatief’ ervaren zou ik willen zeggen: “Honi soit qui mal y pense!” . Mijn complimenten aan beide finalisten !

  1. robboomsma

   Wil het niet neutraal noemen, het is gewoon zeiken op iets wat anders is uitgepakt dan wat je had gehoopt... Uitslag is uitslag.

 12. carolinavansoest

  Herman Gefeliciteerd top prestatie van jou en je team. Verder het is toch elke dag weer apart dat al die assistent bondscoaches het zo verschrikkelijk goed weten. De dames hebben gestreden en helaas 2e geworden. Nogmaals complimenten aan Herman en zijn dames.

 13. Runa Honig

  Carolina en Rob: het vrouwenhockey stelt mondiaal weinig voor, laten we eerlijk zijn, en onze dames horen op eenzame hoogte te staan. Als je dan geen eerste wordt, dan presteer je dus onder. Dat is de realiteit en met alle respect die teksten van “hard gestreden “ en “o zo trots “ daar moeten we echt vanaf. Op dit niveau moet je tegen harde kritiek kunnen als dat nodig is en daarvan niet in de stress schieten, maar een uitdaging zien om beter te worden.

  1. robboomsma

   Niet mee eens, maar zoals ik al zei snappen jullie niet hoeveel hiervoor word gedaan...

  2. de-leermeester

   Kritiek is een (hoge) vorm van belangstelling. En...(hockey)life begins at the end of your comfortzone "!! C.D. ( Commitment en Dedication )

 14. pacoh

  Zeker gezien de faciliteiten en kosten die gepaard gaan bij een goede voorbereiding. Ken weinig hockey landen waar jong oranje dames ff 2 weken kan trainen in een zonnig Zuid Afrika (stikstoftechnisch erg goed). De bond bespaard kosten nog moeite op goede voorbereiding nationale teams. Dan mag je ook verwachten dat ze daar naar presteren. Dat heeft niets met negatief te maken. Maar met keiharde cijfers

 15. marijeknuvers

  Gewoon een goed toernooi en een verrassend goed Wit Rusland. Als "supporters" vanuit de luie stoel over winnaars mentaliteit gaan preken, ben ik al lang afgehaakt.

  1. PeterMontijn

   Volledig met je eens Knuufke. Vraag me af of deze kenners zelf een topsportachtergrond hebben?


Wat vind jij? Praat mee...