Oranje Dames walsen over Nieuw-Zeeland heen in Zwinkels-show

De Oranje Dames Zaal zijn het WK in Pretoria begonnen met een monsterzege op Nieuw-Zeeland. De ploeg van bondscoach Kristiaan Timman, topfavoriet voor de eindzege, liet vooral na rust geen spaan heel van de WK-debutant en zegevierde uiteindelijk met 10-0. Donja Zwinkels nam vijf van de tien goals voor haar rekening.

Groter kon het verschil niet zijn. Bijna twee maanden na de verloren EK-finale tegen zaalhockeygrootmacht Duitsland stond Oranje in de goed gevulde Heartfelt Arena nu tegenover Nieuw-Zeeland, dat haar eerste wedstrijd ooit op een WK speelde. De Black Sticks zijn niet eens terug te vinden op de wereldranking van het zaalhockey, en dat voorspelde al een zware middag tegen de topfavoriet voor de wereldtitel.

Geduld bewaren

Dat het na de eerste twee kwarten slechts 4-0 voor Oranje stond, mag eigenlijk een wonder heten. Oranje zette de tegenstander met een hoge press meteen in eigen cirkel vast. Via twee doelpunten van aanvoerder Donja Zwinkels, bezig aan haar allerlaatste toernooi als zaalinternational, stond Oranje al binnen negen minuten op een 2-0 voorsprong. Nieuw-Zeeland zakte daarna ver terug en sloot zich letterlijk op in eigen cirkel. Dat vroeg van Oranje vooral veel geduld en precisie in de passing.

Donja Zwinkels juicht na een van haar doelpunten tegen Nieuw-Zeeland. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Zwinkels, Van ’t Hoog en Brands (strafcorner tegen de lat) hadden goede kansen de marge al binnen het eerste kwart naar ongekende hoogte te brengen, maar ontbeerden scherpte in de afronding. Ook Lieke van Wijk had het vizier nog niet op scherp staan, toen ze mocht aanleggen voor een strafbal na een overtreding op Noor de Baat. Haar inzet werd eenvoudig gekeerd door de Nieuw-Zeelandse keeper Madeleine Williamson.

Van Wijk maakte die misser in het tweede kwart goed door een strafcorner snoeihard tegen de touwen te slepen (3-0), een kanonskogel waarop ze op de nabij gelegen militaire basis van Pretoria jaloers zouden zijn. Toen Elin van Erk niet veel later prachtig raak schoot (4-0) na een vloeiende combinatie via Lieke van Wijk en Mabel Brands op rechts, leek Oranje eindelijk bevrijd en losgekomen.

Dubbele cijfers

Dat bleek inderdaad zo te zijn na rust. Nog eens twee doelpunten van Zwinkels, een rake strafcorner van Mabel Brands (een bekeken schot rechts van de keeper) en het eerste toernooidoelpunt van Eva van ’t Hoog tilden de score al snel naar 8-0 tegen de arme Nieuw-Zeelandse vrouwen, die in totaal slechts drie keer in de Nederlandse cirkel konden komen. Bij al die keren bracht Oranje-sluitpost Alexandra Heerbaart vakkundig redding.

Mabel Brands legt aan voor de 7-0 uit een strafcorner. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Heerbaart maakte bij een 8-0 stand plaats voor tweede keeper Kiki Gunneman, die zo net als Van ’t Hoog ook haar eerste toernooiminuten kon maken. Zij zag in de 37ste minuut vanuit haar cirkel hoe Zwinkels op magistrale wijze haar vijfde doelpunt van de middag maakte: na een lange pass van Lieke van Wijk pushte ze bijna vanuit de hoek van het veld feilloos raak langs de verbouwereerde Georgia Mayo, die na twee kwarten Williamson onder de lat had vervangen. Een juweel van een doelpunt.

Historische prestatie

Met vijf goals in één WK-wedstrijd evenaarde Zwinkels het Oranje-record van Denise Admiraal, die op het WK 2015 vijf keer scoorde tegen Zuid-Afrika (14-0). De aanvoerder van Oranje tilde haar toernooitotaal in de zaal naar dertig goals in 34 wedstrijden. Ze heeft nog maar vier treffers nodig om Janneke Schopman af te lossen als topscorer aller tijden van de Oranje Dames Zaal op EK’s en WK’s. Ook Zwinkels’ ploeggenoot Lieke van Wijk aast op dat record.

In de laatste minuten van de wedstrijd was het alleen nog de vraag of Oranje haar dominantie kon bekronen met dubbele cijfers: dat lukte uiteindelijk via Van ’t Hoog, die na een individuele actie uit de loop binnenpushte. 10-0 en een gewenste en verwachte start van de Oranje Dames op weg naar de eerste hoofdprijs in de zaal sinds het EK 2016 in Minsk.