Oranje Dames walsen over Oostenrijk heen en pakken wereldtitel

De Oranje Dames Zaal hebben met groots machtsvertoon voor de derde keer in de historie de wereldtitel veroverd. In de finale gaf de Nederlandse ploeg het schuchtere Oostenrijk geen schijn van kans. In de allerlaatste interland van zaaldiva Donja Zwinkels domineerde Nederland vanaf de eerste balomwenteling om uiteindelijk met 7-0 te winnen.

Nog vóór het laatste fluitsignaal trokken de wisselspeelsters al een sprint naar hun teamgenoten in het veld waarna secondenlang werd gehost in een kringetje. Gabrielle Mosch sloeg de hand voor haar mond, Zwinkels liet haar tranen de vrije loop en Eva van ’t Hoog stuiterde als een kind zo blij. De derde wereldtitel na 2007 en 2015 was een feit. De gouden missie in Zuid-Afrika was geslaagd.

De WK-finale tegen Oostenrijk was de derde eindstrijd die Oranje onder leiding van bondscoach Kristiaan Timman en zijn assistent Steven van Tijn speelde. Daar waar Oranje de EK-finale van Minsk in 2020 nog verloor vanwege een gebrek aan lef, speelde het twee maanden geleden in de nipt verloren EK-finale tegen grootmacht Duitsland juist met veel bravoure.

Op dit WK bulkte Oranje van het zelfvertrouwen en werd duidelijk dat onder Timman en Van Tijn met succes een meedogenloze zaalhockeymachine is gebouwd. Kanttekening: rivaal Duitsland ontbrak in Zuid-Afrika, omdat het toernooi volgens de Duitse bond niet matchte met de rest van de agenda.

Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Oranje won in Pretoria al haar acht wedstrijden (een Oranje-record), waarvan zes met een groot verschil in doelpunten. De ploeg maakte 48 goals, incasseerde er maar zes en kreeg alleen in de groepswedstrijden tegen Zuid-Afrika (3-1) en de Verenigde Staten (3-2) te maken met serieuze weerstand. Oranje toonde echter ook in die duels aan over alle wapens in het zaalhockey te beschikken, zowel aanvallend als verdedigend, maar ook mentaal en fysiek.

Droomstart

De finale tegen Oostenrijk was nog geen vijf minuten onderweg toen het scorebord al 2-0 aangaf. Een rake strafcorner van Lieke van Wijk na een afschuif via Noor de Baat en een vloeiende aanval via Elin van Erk en eindstation Eva van ’t Hoog gaven Oranje een droomstart, die alle eventuele zenuwen meteen wegnamen.

Lieke van Wijk legt aan voor de 1-0. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Pas in de negende minuut was er de eerste balberoering van Oranje-keeper Alexandra Heerbaart, die attent reageerde op veelbelovende Oostenrijkse pass van achteruit. Heerbaart had misschien wel de moeilijkste rol in het Oranje-team: ze werd relatief weinig op de proef gesteld maar moest uiteraard wel steeds veertig minuten lang op scherp blijven staan voor dat handjevol reddingen elke wedstrijd.

Nóg voor rust draaide Oranje alle spanning in deze wedstrijd de nek om: ze hield Oostenrijk ver weg van het eigen doel – de verrassende WK-finalist noteerde slechts drie cirkelpenetraties in de eerste helft – en zocht geduldig naar scoringsmogelijkheden. Uit een van de strafcorners vuurde Mabel Brands prachtig raak voor de 3-0, bijna een kopie van het strafcornerdoelpunt dat ze maakte in de eerdere groepswedstrijd tegen Oostenrijk (5-1).

Mabel Brands juicht na één van haar rake strafcorners tegen Oostenrijk. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze.

Hattrick Brands

In een wedstrijd die allang geen echte finale meer was hoefde Oranje na rust niet eens meer voluit te gaan om de wereldtitel veilig te stellen. Brands vuurde nog twee keer hard raak uit een strafcorner – zij werd daarmee de eerste speelster ooit met een hattrick in een WK-finale – en gunde met een afschuif ook Tessa Clasener de kans voor de tweede keer dit toernooi als doelpuntenmaker in de boeken te komen: dat lukte want de verdediger van HDM schoot onberispelijk raak.

Dat de hardwerkende Anna de Geus in de laatste minuut nog een doelpuntje kon meepikken – haar eerste van dit toernooi – was een prachtig geschenk dat haar aangeboden werd door de onzelfzuchtige Donja Zwinkels. In plaats van voor haar eigen goaltje te gaan in de finale schoof ze af op De Geus die dankbaar afdrukte.

Zo eindigde de 33-jarige topscorer van Oranje – Zwinkels maakte zeventien goals in acht wedstrijden – zónder doelpunt in haar laatste wedstrijd als zaalinternational. Daar zal ze absoluut niet om malen. Ze neemt na 41 wedstrijden en 42 doelpunten met de mooist denkbare prijs afscheid van Oranje: de wereldtitel.

Feest bij de Oranje-meiden na de derde wereldtitel in de historie. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze.


1 Reactie

  1. robvisser

    Een prachtig toernooi van de Oranje dames. Duidelijk gegroeid na het EK. Ik denk dat ze hier ook te sterk voor Duitsland waren geweest. Meer dan terecht winnaar.


Wat vind jij? Praat mee...