Oranje Dames Zaal dwingen Kazachstan in de tweede helft op de knieën

Wie bij Kazachstan een tienklapper had verwacht kwam bedrogen uit: het bleek een stugge, fysiek sterke ploeg. Net als de Zwitsers vanmorgen trokken ze zich terug ruim achter de middenlijn. Oranje startte niet sterk maar wist vooral in de tweede helft genoeg gaatjes te vinden. Na de 3-0 was het verzet bij de Kazachstaanse dames gebroken en de score liep nog op tot 7-0. 

Kazachstan. Dat land zie je niet zo vaak op internationale hockeytoernooien. Wat ze doen en kunnen? Geen idee, zei Marijn Veen vanmorgen nog. Twaalfde staan ze, op de wereldranglijst in de zaal. Nederland staat, ook na het EK-zilver, bovenaan de lijst.

Kazachstan liet Nederland het spel maken. Dat lukte in het begin redelijk: Oranje vond de gaten en kon een paar keer afvuren op goal, maar de inzetten misten kracht en precisie. En dan is het opletten geblazen. Ineens kon Kazachstan eruit en was er een één-tegen-één met keepster Alexandra Heerbaart. Die kwam echter op tijd uit haar goal en voorkwam een Kazachstaanse voorsprong.

Van Erk opende de score

In plaats daarvan was het Nederland dat de score opende. De goal kwam van de stick van Elin van Erk, die met een snelle draai keepster Guzal Bakhavaddin te slim af was. Donja Zwinkels maakte de tweede voor Oranje, op aangeven van een sterk spelende Noor de Baat.

Lieke van Wijk in actie. Foto: Willem Vernes

Daarna bleken de gaten lastiger te vinden en zakte het spel van Oranje wat in. Marieke Dijkstra vroeg een time-out aan. Oranje varieerde daarna met de press en de Kazachstaanse dames waren er even van in de war dat ze zelf het spel konden opzetten. Op slag van rust was er nog een grote kans voor Marijn Veen. Het Nederlandse publiek stond al op de banken, maar de bal rolde net voorlangs.

Rust

Een akelig geluid kwam er een paar seconden na rust uit de luidsprekers. Aanvoerder Mila Muyselaar hield de bal even bij zich en de scheidsrechter floot af om maar opnieuw te beginnen met de tweede helft. Waar Nederland vanmorgen tegen Zwitserland in hal 1 speelde onder een enorme tribune en met flink publiek, speelde de ploeg van Marieke Dijkstra deze wedstrijd in hal 2: een normale sporthal, bijzonder slecht verlicht en met een paar stoeltjes die als tribune dienden.

De eerste grote kans van de tweede helft was voor Lieke van Wijk, maar de Kazachstaanse keepster redde. Net als bij een volgende kans vanaf kop cirkel van Kiki van Wijk. Een actie van De Baat die de mist in ging betekende bijna de aansluitingstreffer van Kazachstan. Maar keepster Karlijn Adank, die in de tweede helft onder de lat stond bij Oranje, redde.

Na de 3-0 gaat het hard

Pien van Nes zorgde daarna voor de 3-0. Nadat eerdere corners van haar werden afgestopt vloog deze feilloos en geplaatst binnen. Een groene kaart voor Kazachstan leidde een sterke periode bij Nederland in. Kiki van Wijk, vanmorgen ook al twee keer trefzeker, maakte er 4-0 van. Donja Zwinkels vuurde niet lang daarna af vanaf bijna de achterlijn. Dat was al eens vaker vruchteloos gebleken, maar nu was ze er trefzeker mee: 5-0.

Het leek al eerder 6-0 te worden, maar die goal werd afgekeurd door de arbitrage. Jongeling Noor de Baat haalde de trekker definitief over, mocht dat al niet gebeurd zijn. Met tweede goals in twee minuten bepaalde ze de eindstand op 7-0.


Wat vind jij? Praat mee...