Oranje Dames Zaal gestart met ultrakorte EK-aanloop

De Oranje Dames Zaal hebben deze week een begin gemaakt met de ultrakorte voorbereiding richting het EK zaalhockey van volgende maand in Hamburg. In sportcentrum Galgenwaard in Utrecht kwam de trainingsgroep van bondscoach Kristiaan Timman en zijn assistent Steven van Tijn maandag voor het eerst bij elkaar. 

Timman stipte het meteen aan in zijn teambespreking met de aanwezige veldspeelsters en keepsters: al over een maand – om precies te zijn op 7 december – speelt Oranje haar eerste EK-wedstrijd tegen Oostenrijk. Een bizar gegeven, aangezien het veldseizoen voor alle speelsters nog ruim twee weken duurt.

Toch zal die korte voorbereiding de pret niet drukken bij de Oranje Dames. De speelsters en coaches snakken naar het eerste zaaltoernooi sinds het EK in Minsk van 2020, waarbij de ploeg met zilver in het vliegtuig naar huis stapte. Sinds dat toernooi zette corona ook de zaalkalender volledig op zijn kop: ondanks intensieve perioden van trainingen en oefenwedstrijden werden het EK en WK zaal telkens uitgesteld.

De Oranje-trainingsgroep aan het werk in Sportcentrum Galgenwaard.

Vertrouwde trainingsgroep

Nu vormen beide toernooien eindelijk weer een concrete stip op de horizon: eerst het EK in Hamburg van 7 tot en met 11 december en daarna het WK in Zuid-Afrika van 5 tot en met 11 februari 2023. Omdat de aanlooptijd naar het EK zo kort is, vond Timman het niet wenselijk nieuwe speelsters toe te voegen aan de trainingsgroep.

‘De groep die we nu hebben samengesteld is nagenoeg hetzelfde als die van vorig jaar’, licht Timman toe. ‘Lisanne de Lange en Mila Muyselaar zijn gestopt en Lisa Post is aangehaakt bij het Nederlands elftal op het veld. Verder hebben we nu weer de beschikking over Gabrielle Mosch en Noor de Baat. De meiden in deze groep hebben vorig jaar al flink wat uren met elkaar gemaakt, dus dat scheelt hopelijk enorm in dit korte voorbereidingstraject. Het is zaak om met elkaar zo snel mogelijk in de praktijk te brengen waaraan we de afgelopen twee jaar hebben gewerkt.’

Nog zoekende

Timman was niet ontevreden over het niveau van de eerste training op weg naar het EK. ‘Tijdens het onderlinge partijtje aan het eind van de training zie je dat iedereen nog wat zoekende is’, zegt de bondscoach na afloop. ‘De echte verbinding met elkaar is er nog niet, maar dat is natuurlijk logisch. Maar het viel me niet tegen. We hebben een rustig begin gemaakt, vooral veel nadruk gelegd op passing en techniek. En de meiden hebben er zin in, dat merkte je meteen.’

Bij de trainingsgroep ontbraken maandag nog van een blessure herstelde Donja Zwinkels (de spits van Tilburg was wel aanwezig, maar kwam nog niet in actie), SCHC-verdediger Anna de Geus en HDM-keepster Julia Remmerswaal. Zij sluiten snel aan bij de rest van de groep.

Tactieken opfrissen

In totaal staan er voor Oranje maar tien trainingen en vier oefenwedstrijden op het programma op weg naar het EK. Voorlopig ligt de focus in de trainingen op spel in balbezit, daarna komen andere aspecten van het spelconcept van Oranje aan bod.

Timman: ‘De manieren waarop we de tegenstander onder druk zetten moeten ook weer worden opgefrist. Normaal heb we alle tijd om stapjes te maken in de ontwikkeling van ons spel. De grootste uitdaging nu is om met elkaar grote stappen te maken in een heel korte tijd.’


Wat vind jij? Praat mee...