Oranje Dames Zaal komen poulefase WK Zaal ongeslagen door

Deze laatste WK-poulewedstrijd was voor de Verenigde Staten een spannender duel dan voor Nederland: zij hadden de punten hard nodig om de kwartfinale te kunnen halen. Nederland plaatste zich daar gisteren al voor. ‘Juist wel leuk om tegen zo’n tegenstander te spelen’, vond Kiki van Wijk. Amerika redde het uiteindelijk niet: Nederland won met 8-4. 

De Verenigde Staten lieten zich meteen ver terug zakken, tot net buiten de eigen cirkel. Toch vond Marijn Veen na twee minuten een gaatje en schoof de bal bekeken in de Amerikaanse goal. Oranje pakte de controle over de wedstrijd. Zwinkels raakte eerst de paal met haar backhand, maar even later was het wel raak. De bal rolde langzaam richting de Amerikaanse goal. Zwinkels en een Amerikaanse gingen er schouder aan schouder op af. Een inglijdende Zwinkels kon net het laatste tikje geven: 2-0.

Drie goals in drie minuten

Alexandra Heerbaart keerde een Amerikaanse strafcorner, maar kon even daarna toch niet voorkomen dat de Amerikanen de aansluitingstreffer maakten via Corinne Zanolli. In twee minuten tijd volgden er nog twee goals: Zwinkels maakte haar tweede, maar meteen daarna scoorde de Amerikaanse Mary Barham na een uitbraak ook weer: 3-2.

Kort voor rust volgde een verwarrend moment. De scheidsrechters kenden een strafcorner toe aan Nederland, terwijl de wedstrijdtafel de toeter voor een time-out al had laten klinken. Oranje mocht de strafcorner uiteindelijk niet nemen. ‘Die strafcorner haalden we net na het signaal’, zag Van Wijk.

Muyselaar stuurt Amerikanen het bos in

Een schitterende actie van Mila Muyselaar leverde na rust een strafcorner op voor Nederland. Die werd strak in de bovenhoek gepusht door Lieke van Wijk die dit WK meedingt naar de titel topscorer van het toernooi. En Oranje nam nog verder afstand van de Amerikanen. Het leek al vast te staan in de cirkel, maar Donja Zwinkels kon toch voorgeven op Noor de Baat, die binnen tipte achter keepster Samantha Carlino. Niet veel later werd Zwinkels zelf op maat bediend door Fabienne Roosen. Ze maakte haar hattrick compleet en zette de 6-2 op het scorebord.

Donja Zwinkels. Foto: Willem Vernes

Ook bij die stand bleven de Amerikanen nog ver terugzakken. Oranje behield de rust en speelde achterin heen en weer. Heerbaart kon zelfs zonder gevaar even wisselen met Karlijn Adank. Toen Mila Muyselaar met groen naar de kant moest – volgens de scheidsen voor te vroeg druk zetten na een overtreding – kwam Amerika enigszins terug. Een mooie tip-in in de touwen zorgde voor de 6-3.

Doelpuntrijke slotfase

In de laatste drie minuten van de wedstrijd werd er nog volop gescoord. Kiki van Wijk ging op avontuur in de Amerikaanse cirkel en vond Marijn Veen die uit de draai binnen pushte. Van Wijk tekende zelf voor de laatste Oranje-treffer: 8-3, hoog in de touwen. De Amerikaanse Zanolli bepaalde de eindstand: 8-4.

Morgen speelt Nederland om 14.30 de kwartfinale tegen Tsjechië.

 


Wat vind jij? Praat mee...