Oranje Dames Zaal nemen revanche op Zwitsers en starten WK met winst

Op het EK verloren de Oranje Dames Zaal nog verrassend met 2-3 van Zwitserland, maar in hun eerste wedstrijd op het WK lieten ze er geen twijfel over mogelijk wie de betere ploeg was: 5-2. Oranje liet nog niet het meest spectaculaire spel zien, maar had wel controle over de wedstrijd. ‘We zijn niet met het EK bezig geweest’, stelt Veen. ‘We hadden een plan: blokken, dynamisch zijn. Het is top dat dat meteen lukte.’ 

De eerste minuten verliepen nog hier en daar wat stroef bij de Oranje Dames. Er was wel meteen een kansje voor Marijn Veen, maar via haar backhandpuntje ging de bal net naast. Er waren wat slordigheidjes te zien. Lieke van Wijk raakte de bal een paar keer niet helemaal lekker. Maar diezelfde Van Wijk bracht Oranje wel op een 1-0 voorsprong na vijf minuten spelen, met een strafcorner die loepzuiver en hard in de bovenhoek belandde.

Foto: Willem Vernes

Precies vijf minuten later breidde Nederland de score uit naar 2-0. Marijn Veen draaide mooi weg, vond een gaatje en pushte binnen. Zwitserland bleef, zoals captain Mila Muyselaar al verwachtte, hangen op de eigen helft en schoof geduldig mee met het spel van Oranje.

Veen en Van Wijk vinden elkaar blindelings

In de tweede helft was het Kiki van Wijk die tekende voor de derde treffer. Na een pass van Marijn Veen verschalkte ze met een snel en bekeken tikje de uitkomende keepster van de Zwitsers. Dat Veen en Van Wijk elkaar goed kunnen vinden bewezen ze een paar minuten later opnieuw. Veen brak uit na een schaarse aanval van de Zwitsers en versnelde langs haar tegenstander. Ze bediende Van Wijk opnieuw op maat, die alleen nog hoefde binnen te tikken: 4-0. ‘We hebben lang samen gespeeld bij Kampong en we kunnen elkaar goed vinden. Ik weet hoe ze loopt. Soms denk je bij Kiki: het passje komt niet meer. En dan komt hij toch’, lacht Veen.

Met nog tien minuten op de klok deed Zwitserland iets terug, via een goed geplaatste strafcorner van aanvoerder Stephanie Wälti. Spannend werd het echter niet, want Oranje beantwoordde die treffer met een rake strafcorner van Lieke van Wijk. Met de reguliere speeltijd er al op kreeg Zwitserland nog een strafcorner, maar Oranje wist dat de buit al binnen was. Wälti tekende voor haar tweede treffer.

Om 16.15 spelen de Oranje Dames hun tweede poulewedstrijd, tegen Kazachstan.


Wat vind jij? Praat mee...