Oranje Dames Zaal overleven eerste test tegen Wit-Rusland ternauwernood

Een 4-1 overwinning klinkt overtuigend, maar dat was het vanmorgen tegen een sterk spelend Wit-Rusland allerminst. De Oranje Dames Zaal stonden lang onder druk en verdedigden bij een 2-1 voorsprong corner op corner. Pas in de laatste minuten liep Oranje uit naar 3-1 en 4-1 en was de wedstrijd beslist. Met nog twee poule-wedstrijden te gaan (Polen, VS) is Oranje door deze winst al verzekerd van de kwartfinale.

In de beginfase van de wedstrijd ging het gelijk op. Oranje had wat kansjes, maar de grootste mogelijkheden waren er voor de Wit-Russische dames van bondscoach Herman Kruis. Alexandra Heerbaart hield de inzetten er echter uit. Via Lieke van Wijk was het toch Nederland dat op voorsprong kwam. Haar strafcorner vloog hoog in de linkerhoek binnen.

Zone-dekking

De Oranje Dames speelden zonedekking achterin, wat dankzij de sterke coaching van keepster Alexandra Heerbaart prima ging. Herman Kruis vroeg een time-out aan en tekende aanwijzingen op zijn bordje. Daarna wist Belarus toch een gaatje te vinden en schoof Natassia Syrayezhka de bal net over Heerbaart heen: 1-1. Nu was het de beurt aan Nederlandse bondscoach Marieke Dijkstra om een time-out aan te vragen.

Net voor rust mocht Oranje van geluk spreken dat het niet op achterstand kwam. De inzet van Yulia Kurhanskaya zeilde net over het Nederlandse doel en even later kwam zij weer volledig vrij voor de goal, alleen ging Sviatlana Bahushevich voor eigen succes. Wat geen succes bleek te zijn, want Heerbaart kon de bal keren.

Alexandra Heerbaart in actie. Foto: Willem Vernes

Op voorsprong via Van Nes

Na rust waren er wederom kansen voor Wit-Rusland, maar Oranje kwam toch op voorsprong. Pien van Nes benutte een strafcorner die mooi in de touwen vloog. Het spel golfde snel heen en weer in de tweede helft met kansen aan beide kanten. Oranje kwam beter in haar spel, maar Wit-Rusland bleef gevaarlijk en nam het initiatief  over. Heerbaart voorkwam meerdere malen de gelijkmaker en Noor de Baat haalde knap een bal van de lijn.

In de laatste vijf minuten volgde een reeks strafcorners voor de Wit-Russen, die ofwel gepakt werden door Nederland of over vlogen. Dijkstra vroeg een time-out aan. Even later werd Donja Zwinkels onderuit gehaald door de keepster Maryna Navitskaya. Lieke van Wijk wachtte even en benutte de strafbal die volgde feilloos. In de laatste minuut maakte Zwinkels er zelf, op aangeven van Marijn Veen, nog 4-1 van.