Oranje Dames Zaal pakken goud op EK Indoor Minsk

Kat in het bakkie leek het van te voren, al waarschuwde coach Marieke Dijkstra om vooral niet te licht over deze finale te denken. In de poulewedstrijd won Oranje met 9-0 van Polen, en ook in oefenwedstrijden werd er al van de Poolse dames gewonnen. Maar finales: dat is altijd een ander verhaal. Polen, dat nog nooit eerder in de finale stond van een EK zaal, was erop gebrand niet alleen geschiedenis te schrijven door de finale te behalen, maar hem ook te winnen. De spanning zat lang in het duel, maar Oranje was in de tweede helft beslissend: 6-2.

Oranje startte sterk. Al in de eerste paar seconden kon Vera Vorstenbosch afvuren op Marta Kucharska, maar die redde goed. Donja Zwinkels werd goed vrijgespeeld en opende de score voor Oranje in de 4e minuut. Polen zakte ver terug, bijna tot in de eigen cirkel, en trok zo een verdedigende muur op waar Oranje op creatieve wijze gaatjes in moest zien te vinden. Nederland zelf zette hoge druk, en kon daarmee goed storen in de Poolse verdediging. In de tiende minuut kwam Polen voor het eerst in de Nederlandse cirkel, en dat leverde meteen een strafcorner op. De inzet van Joanna Mika werd echter gekeerd door Heerbaart. Marijn Veen werd door Ireen van den Assem in kansrijke positie gebracht op de kop cirkel, maar mikte ruim naast.

Strafcorner

Nog 5 minuten stonden er op de klok in de eerste helft toen Zwinkels een strafcorner versierde: Lieke van Wijk pushte, zoals vaker dit EK, snoeihard binnen: 2-0. Diezelfde Van Wijk gaf echter daarna een corner weg aan de andere kant, waardoor Polen de kans kreeg de aansluitingstreffer te maken. Joanna Mika wist Heerbaart dit keer wel te passeren: 2-1. Daarmee was de spanning terug in het duel. Lieke Hulsen knokte even daarna de bal in de drukke cirkel richting goal, maar raakte een voet. De strafbal die daaruit volgde werd net naast gepust door Lieke van Wijk. Hulsen en Van Wijk konden daarna uit kansen vanuit de hoek afvuren, maar doelvrouw Kucharska had een antwoord op beide inzetten. Ruststand: 2-1.

Na rust

Meteen na rust vergrootte Lieke Hulsen de score voor Oranje. Even daarna stapte Mila Muyselaar goed door en kon Kucharska testen in de 25e minuut: die verkleinde haar goal echter goed. Oranje was heer en meester in het veld, maar Polen bijzonder effectief. Paulina Okaj aanvoerster van de Polen, kon de cirkel van Oranje inlopen pushte raak onder Heerbaart door: 3-2. Dat gaf de Polen vertrouwen, die meer de aanval zochten. Juist dat gaf Oranje de ruimte die het nodig had. Na een snelle uitbraak kon Lisanne de Lange uithalen, en meteen daarop pushte ook Marijn Veen raak: 5-2. Polen bleef de aanval echter zoeken en zette hoge druk. Donja Zwinkels kon alleen op keepster Kucharska af en haalde er een strafcorner voor Oranje uit. Van Wijk mikte echter naast. Meteen daarop kreeg Polen een kans via Okaj, maar Heerbaart bood redding.

Slotoffensief

Met nog 5 minuten op de klok bracht Polen een extra veldspeler in. Ook Dijkstra haalde Heerbaart er voor een minuut uit, wat Oranje meteen tot voordeel was: Frederique Matla scoorde de 6-2. Vera Vorstenbosch kreeg vervolgens de kans om de score uit te breiden, maar haar inzet miste kracht. Keepster Julia Remmerswaal, die de laatste paar minuten de kans kreeg van Dijkstra, moest nog gestrekt op een laatste inzet van de Poolse dames. Het aftellen begon, en Oranje kon gaan juichen: een gouden plak op het EK Indoor in Minsk.